Najlepsze Pieczone Ziemniaki (Czerwone) – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Najlepsze Pieczone Ziemniaki (Czerwone) – film

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Najlepsze Pieczone Ziemniaki, u mnie tym razem czerwone, ale można użyć każdych innych.

Nie obieram skórki, nie obgotowuję, nie obiera, a i tak są chrupiące i przepyszne.
Od lat goszczą na moim stole i są ulubionym dodatkiem do mięs.

 

Sekretem doskonałych pieczonych ziemniaków jest to aby były idealnie suche przed pieczeniem.
Dlatego ziemniaki wycieram przed włożeniem do piekarnika bardzo dokładnie. Nie mogą być wilgotne, nie mogą być tylko lekko wytarte, trzeba bardzo dokładnie osuszyć je w lnianej ściereczce.

Przed pieczeniem delikatnie polać oliwą i tak upiec w wysokiej temperaturze.

 

Dodatki

Do ziemniaków najczęściej dodaję czosnek w łupinkach, lekko rozgnieciony.

Świeży rozmaryn, jeśli nie mamcie świeżego można zastąpić go suszonym.

Zioła prowansalskie, te już suszone w niezbyt dużej ilości, bo są dość intensywne w zapachu i smaku.
Jeśli zioła prowansalskie to już nie dodaję rozmarynu, należy się zdecydować.

Świeży koperek grubo pokrojony.

Natka pietruszki, również pokrojona dość grubo.

Świeża szałwia, posiekana grubo i dodana przez pieczenim, zamiast rozmarynu i innych ziół.

 

Przechowywanie

Upieczone i wystudzone ziemniaki można przechować przez noc w lodówce, a następnego dnia odsmażyć je np. na patelni na odrobinie oliwy.

Nigdy nie mroziłam, nie miałam szansy bo ile bym ziemniaków nie upiekła, znikały wszystkie, ew. zostawało mi ich dla jednej osoby i tę niewielką ilość przechowywałam do dnia następnego.

 

Sos Czosnkowo-Koperkowy

Moim ulubionym dodatkiem do ziemniaków jest bardzo łatwy sos czosnkowy. Niżej znajdziecie na niego przepis.

 

Smacznego 😊

 

 

 

 


 

Pieczone Czerwone Ziemniaki

Składniki:

  • ok. 1-1,2 kg czerwonych ziemniaków (mogą być również zwykłe)

  • 2 duże gałązki rozmarynu świeżego

  • 3-4 ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • sol i pieprz

 

 

Na sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy Dijone

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

  • kopere drobno posiekany

  • sol i pieprz

 

 

Przepisy na ZIEMNIAKI 

 

 

 

(Visited 595 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotwania:

Ziemniaki myję, dokładnie wycieram. Nie obieram ze skórki.

Każdy ziemniak kroję na 4 części, mniejsze na pół.
Ponownie bardzo dokładnie wycieram w lnianą ściereczkę.

Ziemniaki muszą być zupełnie suche.

2
Done

Piekarnik rozgrzewam do 210 st.C.

Ziemniaki wkładam do formy do pieczenia, a jeśli mam ich więcej, na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Ziemniaki skrapiam niewielką ilością oliwy ok. 1,5 łyżki. Posypuję rozmarynem, solą i pieprzem, powinny być świeżo mielone.
Ząbki czosnku rozgniatam nożem i dodaję do ziemniaków.

Całość mieszam rękami.

3
Done

Ziemniaki wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok. 4-45 min.
Nie otwieram piekarnika, nie zaglądam, jedynie przez szybę.

Ziemniaki wyjmuję, kiedy są pięknie zrumienione, posypuję koperkiem grubo siekanym i od razu podaję na stół.

4
Done

Sos czosnkowy

Wszystkie składniki łączę w misce, mieszam dokładnie, aż składniki idealnie się połączą.
Odstawiam na 15 min.

Podaję w sosjerce.

Dorota

Mięso Pieczone
previous
Schab ze Śliwką
Makowiec Japoński
next
Makowiec Japoński – przepis z filmem
Mięso Pieczone
previous
Schab ze Śliwką
Makowiec Japoński
next
Makowiec Japoński – przepis z filmem

Jeden komentarz Ukryj

Te pieczone ziemniaczki wyglądają obłędnie, a przepis jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. Super dodatek do obiadu, ale i przekąska do filmu, która nigdy się nie znudzi. Z dodatkiem świeżych ziół na pewno smakuje wyśmienicie! 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »