Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najlepsze Pieczone Ziemniaki, u mnie tym razem czerwone, ale można użyć każdych innych.
Nie obieram skórki, nie obgotowuję, nie obiera, a i tak są chrupiące i przepyszne.
Od lat goszczą na moim stole i są ulubionym dodatkiem do mięs.
Sekretem doskonałych pieczonych ziemniaków jest to aby były idealnie suche przed pieczeniem.
Dlatego ziemniaki wycieram przed włożeniem do piekarnika bardzo dokładnie. Nie mogą być wilgotne, nie mogą być tylko lekko wytarte, trzeba bardzo dokładnie osuszyć je w lnianej ściereczce.
Przed pieczeniem delikatnie polać oliwą i tak upiec w wysokiej temperaturze.
Dodatki
Do ziemniaków najczęściej dodaję czosnek w łupinkach, lekko rozgnieciony.
Świeży rozmaryn, jeśli nie mamcie świeżego można zastąpić go suszonym.
Zioła prowansalskie, te już suszone w niezbyt dużej ilości, bo są dość intensywne w zapachu i smaku.
Jeśli zioła prowansalskie to już nie dodaję rozmarynu, należy się zdecydować.
Świeży koperek grubo pokrojony.
Natka pietruszki, również pokrojona dość grubo.
Świeża szałwia, posiekana grubo i dodana przez pieczenim, zamiast rozmarynu i innych ziół.
Przechowywanie
Upieczone i wystudzone ziemniaki można przechować przez noc w lodówce, a następnego dnia odsmażyć je np. na patelni na odrobinie oliwy.
Nigdy nie mroziłam, nie miałam szansy bo ile bym ziemniaków nie upiekła, znikały wszystkie, ew. zostawało mi ich dla jednej osoby i tę niewielką ilość przechowywałam do dnia następnego.
Sos Czosnkowo-Koperkowy
Moim ulubionym dodatkiem do ziemniaków jest bardzo łatwy sos czosnkowy. Niżej znajdziecie na niego przepis.
Smacznego 😊
Pieczone Czerwone Ziemniaki
Składniki:
-
ok. 1-1,2 kg czerwonych ziemniaków (mogą być również zwykłe)
-
2 duże gałązki rozmarynu świeżego
-
3-4 ząbki czosnku
-
oliwa z oliwek
-
sol i pieprz
Na sos czosnkowy:
-
2 łyżki majonezu
-
1 łyżeczka musztardy Dijone
-
2 łyżki soku z cytryny
-
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
-
kopere drobno posiekany
-
sol i pieprz
Przepisy na ZIEMNIAKI
Steps
1
Done
|
Sposób przygotwania:Ziemniaki myję, dokładnie wycieram. Nie obieram ze skórki. Każdy ziemniak kroję na 4 części, mniejsze na pół. Ziemniaki muszą być zupełnie suche. |
2
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 210 st.C.Ziemniaki wkładam do formy do pieczenia, a jeśli mam ich więcej, na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki skrapiam niewielką ilością oliwy ok. 1,5 łyżki. Posypuję rozmarynem, solą i pieprzem, powinny być świeżo mielone. Całość mieszam rękami. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Sos czosnkowy |
Jeden komentarz Ukryj
Te pieczone ziemniaczki wyglądają obłędnie, a przepis jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. Super dodatek do obiadu, ale i przekąska do filmu, która nigdy się nie znudzi. Z dodatkiem świeżych ziół na pewno smakuje wyśmienicie! 🙂