Tradycyjny przepis na Schab ze Śliwką. Klasyka kuchni polskiej.
Lubiany, ale wielu z nas obawia się, że dodanie do mięsa śliwek sprawi, że schab będzie słodki.
Nie obawiajcie się, śliwki w połączeniu z solą, którą wsypuję do środka schabu są miękkie, ale zupełnie nie zachowują słodyczy. Do schabu często używam śliwek wędzonych, a wtedy po upieczeniu są one nawet trochę cierpkie. W tym przypadku użyłam śliwek kalifornijskich, czyli tych słodszych i delikatniejszych, ale chyba je właśnie najbardziej lubię.
Do mięsa zrobiłam również pyszny sos pieczeniowy. Nieco go doprawiłam dzięki czemu jest gęściejszy i jeszcze smaczniejszy.
Schab można podawać na gorąco jako danie obiadowe, ale ja lubię go również na zimno i traktuję jako domową wędlinę.
Polecam ten schab na nadchodzące święta 😊
Schab myję i osuszam. W mięsie ostrym i długim nożem nacinam kieszonkę. Nie powinna być zbyt szeroka, nie przecinam mięsa do końca (zobacz jak nacinam mięso na filmie).
Do tej ,,kieszonki” wsypuję 1 łyżeczkę soli, roluję mięso, aby sól dokładnie rozłożyła się na całej długości schabu.
Następnie przecięcie napełniam suszonymi śliwkami. Pomagam sobie rączką od drewnianej łyżki, którą dopycham śliwki do samego końca mięsa.
Następnego dnia mięso wyjmuję z lodówki, odkrywam. Na dużej patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju. Na gorącym oleju obsmażam mięso ze wszystkich stron.
Kiedy jest już obsmażone posypuję je majerankiem.
Przygotowuję rękaw do pieczenia. Wkładam go do naczynia lub kładę na blasze do pieczenia. Mięso wkładam do rękawa, wlewam wrzątek, masło i jeśli tłuszcz na którym mięso się smażyło nie jest spalony, również wlewam go do rękawa. (jeśli się spaliło wylewam go). Zamykam dokładnie rękaw, nacinam w nim kilka dziurek. Mięso wstawiam do piekarnika i piekę ok. 55-60 min.
SOS PIECZENIOWY

SKŁADNIKI
- 1-1,5 kg schabu środkowego
- ok. 1 szklanki suszonych śliwek (bez pestek)
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- ok. 1/4 szklanki wrzątku
- 1 łyżka majeranku
- Na marynatę:
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pierzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki chili
- Sos:
- sos z pieczenia mięsa
- ok. 1 łyżki masła
- ok. 1 łyżki mąki
- ok. 2/3 szklanki bulionu
przygotowanie
Schab myję i osuszam.
W mięsie ostrym i długim nożem nacinam kieszonkę. Nie powinna być zbyt szeroka, nie przecinam mięsa do końca (zobacz jak nacinam mięso na filmie).
Do tej ,,kieszonki" wsypuję 1 łyżeczkę soli, roluję mięso, aby sól dokładnie rozłożyła się na całej długości schabu.
Następnie przecięcie napełniam suszonymi śliwkami. Pomagam sobie rączką od drewnianej łyżki, którą dopycham śliwki do samego końca mięsa.
MARYNOWANIE MIĘSA
W naczyniu mieszam przyprawy sól, pieprz, papryki słodką i ostrą.
Mięso bardzo dokładnie obtaczam w przyprawach ze wszystkich stron.
Wkładam do naczynia, przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc.
Jeśli nie macie tyle czasu wystarczy aby mięso postało 2-3 godz.
To ważne bo przejdzie przyprawami i będzie smaczniejsze.
Następnego dnia mięso wyjmuję z lodówki, odkrywam.
Na dużej patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju. Na gorącym oleju obsmażam mięso ze wszystkich stron.
Kiedy jest już obsmażone posypuję je majerankiem.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 185 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Przygotowuję rękaw do pieczenia. Wkładam go do naczynia lub kładę na blasze do pieczenia.
Mięso wkładam do rękawa, wlewam wrzątek, masło i jeśli tłuszcz na którym mięso się smażyło nie jest spalony, również wlewam go do rękawa. (jeśli się spaliło wylewam go).
Zamykam dokładnie rękaw, nacinam w nim kilka dziurek.
Mięso wstawiam do piekarnika i piekę ok. 55-60 min.
Upieczone mięso wyjmuję i odstawiam na 5 min, żeby odpoczęło.
Następnie otwieram rękaw (ostrożnie, w rękawie jest gorące powietrze). Wyjmuję mięso, a sos zlewam do sosjerki.
Schab przykrywam folią aluminiową i ostawiam do wyłączonego piekarnika, na czas przygotowania sosu.
Ale jeśli nie planuję doprawiać sosu, mięso od razu podaję na stół, pokrojone w średniej grubości plastry.
SOS PIECZENIOWY
W garnuszku rozgrzewam masło, dodaję mąkę i mieszam od razu. Kiedy się połączą na małym ogniu podgrzewam przez 3 min.
Następnie wlewam do garnka sos pieczeniowy ze schabu, mieszam energicznie.
Podgrzewam na średnim ogniu i mieszam, sos zacznie gęstnieć.
Teraz można dolać do garnuszka trochę bulionu, będziemy mieć więcej sosu i nie będzie tak intensywny w smaku.
Podgrzewam przez 5-6 min, na niewielkiem ogniu, mieszam często.
Gotowy sos wlewam do sosjerki i podaję na stół.
2 komentarze
Zrobilam schab z Pani przepisu i muszę przyznać ,ze po raz pierwszy w zyciu jadłam tak soczysty i pyszny schab. Dodanie majeranku już po obsmażeniu-mega, dziekuję za przepis🙂
Cudownie, bardzo się cieszę. dziękuję 😀