Wyjątkowe Ciasto Świąteczne Czerwono Białe.
Z ciasta można przygotować roladę, lub przekładane kremem ciasto, a’la świąteczna W-Zka.
Krem
Do tego typu ciast to Krem z Bitej Śmietany i Mascarpone. Tym razem był o smaku pomarańczowym.
- ok. 500 ml. śmietany kremówki 36%
- 1 szklankę cukru pudru
- opakowanie mascarpone (250 g)
- skórkę z 1 pomarańczy, miksuję do chwili kiedy krem będzie gęsty.
Śmietana kremówka przed ubijaniem musi być bardzo dokładnie schłodzona (można ją na 10 min wstawić do zamrażarki).
Ja zawsze do zamrażarki wstawiam również misę, w której przygotowuję krem.
Najpierw ubijam kremówkę z cukrem, przez ok. 3-4 min, następnie dodaję mascarpone w temperaturze pokojowej, skórkę otartą z pomarańczy.
Miksuję na wysokich obrotach przez kolejne kilka minut, do czasu kiedy krem będzie gęsty i bardzo delikatny.
Przechowuję go w lodówce.
Barwniki spożywcze
Barwniki jakich używam są tylko w proszku, lub żelu. Kupuję je w internecie lub w hurtowni spożywczej.
Przepisy na ŚWIĘTA
???

SKŁADNIKI
- 5 jajka (białka i żółtka osobno)
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 5 łyżek mleka (2%)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka barwnika spożywczego w proszku (czerwonego)
- Ciasto na gwiazdki:
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ok. 1/2 łyżeczka białego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
przygotowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA NA GWIAZDKI
Wszystkie składniki wkładam do miski i miksuję do całkowitego połączenia składników.
Powstanie gładkie, średnio gęste ciasto.
Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Odstawiam.
PRZYGOTOWANIE CIASTA CZERWONEGO
Do dużej miski wkładam żółtka, cukier, olej, mleko i barwnik - całość miksuję do połączenia składników.
Mąkę, proszek i kakao przesiewam do misy. Całość miksuję.
Powstanie gęste ciasto.
Białka ze szczyptą soli miksuję na sztywną pianę.
Pianę wkładam partiami do czerwonej masy miksuję na średnich obrotach.
Kiedy cała piana jest połączona z resztą, powstaje średniej gęstości ciasto.
Odstawiam je na chwilę.
Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
Na blasze robię gwiazdki białym ciastem.
Na gwiazdki wylewam ostrożnie ciasto czerwone.
Delikatnie rozsmarowuję.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Ciasto piekę 15 min.
Wyjmuję z piekarnika i od razu zdejmuję papier. Kiedy jest jeszcze gorące zwijam w rulon, jeśli z ciasta będzie rolada.
Odkładam do całkowitego wystygnięcia.
Jeśli ciasto będę przekładać kremem, zostawiam je do wystygnięcia, a następnie dzielę na pół.
Filmy z przepisami na Święta