0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjny staropolski przepis na pieczone ziemniaki, który jest w mojej rodzinie od pokoleń.
Moi Panowie lubią ziemniaki w każdej postaci, a te pieczone z czosnkiem są ich ulubionymi.
Bardzo ważne, aby ziemniaki przed pieczeniem i polaniem oliwą były dokładnie osuszone z wody, będą się wtedy ładnie piekły, a nie gotowały.

 

Gorąco polecam to jeden z najlepszych przepisów na pieczone ziemniaki jakie robię.

 

 

 

ziemniaki

 

Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków czerwonych
  • 1 główka czosnku
  • 1 opakowanie suszonego rozmarynu
  • oliwa

Sposób przygotowania ziemniaków:

Ziemniaki obieramy (jeśli skóra jest ładna, zostawiamy), myjemy i kroimy na ćwiartki. Dokładnie wycieramy!!! To bardzo ważne, tylko suche ziemniaki upieką się ładnie i będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Piekarnik nagrzewamy do 200 oC. 

Ziemniaki układamy na blasze, posypujemy rozmarynem, wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach i wszystko skrapiamy oliwą. Mieszamy (najlepiej rękami) aby ziemniaki pokryły się oliwą i rozmarynem.

Wstawiamy do gorącego piekarnika na 1 godz. Skórka powinna być dobrze przypieczona.

Solimy dopiero po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.

Smacznego 🙂

 

 

ziemnia-blisko
(Visited 4 241 times, 9 visits today)

Dorota

fajita z Kurczakiem i Warzywami
previous
Fajita z Kurczaka z Warzywami – obiad w 30 min.
Kluski Kładzione
next
Kluski Kładzione
fajita z Kurczakiem i Warzywami
previous
Fajita z Kurczaka z Warzywami – obiad w 30 min.
Kluski Kładzione
next
Kluski Kładzione

7 komentarzy Ukryj

Ja uwielbiam pieczone ziemniaki w każdej ilości, mogłabym jeść takie codziennie na obiad. Do tego jak najwięcej czosnku i kilka liści sałaty i jestem w niebie 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię