Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne pieczone ziemniaki, który jest w mojej rodzinie są od pokoleń.
na pozór przepis jest banalnie prosty, obieramy, solimy i pieczemy. Tylko na pozór idealne pieczone ziemniaki nie wymagają żadnych innych czynności.
Ja mam swój ,,patent” na to, aby po upieczeniu ziemniaki były idealne, czyli chrupiące z zewnątrz i mięciusieńkie w środku.
Chociaż solę ziemniaki przed pieczeniem to są takie jakie być powinny, ani trochę nie są wilgotne.
Cała tajemnica tkwi w bardzo dokładnym osuszeniu , pokrojonych ziemniaków przed pieczeniem. Dlatego obieramy ziemniaki, myjemy, dokładnie wycieramy w ściereczkę lub ręcznik papierowy, następnie kroimy na ćwiartki i znowu wycieramy. Nie jest to w brew pozorom dużo pracy, a tylko to gwarantuje, że ziemniaki pięknie się upieką, a nie ugotują.
Składniki:
- 1 kg. ziemniaków czerwonych lub zwykłych białych
- 1 główka czosnku
- 1 opakowanie suszonego rozmarynu
- sól morska
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania ziemniaków:
Ziemniaki obieramy (jeśli skóra jest ładna, zostawiamy), myjemy i kroimy na ćwiartki. Bardzo dokładnie wycieramy w ściereczkę lub ręcznik papierowy. Ziemniaki powinny być zupełnie suche.
Piekarnik nagrzewamy do 200-210 st.C.
Ziemniaki układamy na blasze, wrzucamy ząbki czosnku rozgniecione, ale w łupinkach i wszystko skrapiamy oliwą, mieszamy (najlepiej rękami), aby ziemniaki pokryły się oliwą. Na koniec posypujemy ziemniaki rozmarynem i solą.
Wstawiamy do gorącego piekarnika na 45 min – 1 godz. Skórka powinna być dobrze przypieczona.
Smacznego 🙂
7 komentarzy Ukryj
Pychotki…uwielbiam zapach rozmarynu
Wspaniałe, uwielbiam! 🙂
Rozmaryn jest świetnym dodatkiem do pieczonych ziemniaczków. Często robię je właśnie w ten sposób!
Ja uwielbiam pieczone ziemniaki w każdej ilości, mogłabym jeść takie codziennie na obiad. Do tego jak najwięcej czosnku i kilka liści sałaty i jestem w niebie 🙂
apetyczne. lubię takie przypieczone
Przyznaję, ze są pyszne. Znikają błyskawicznie:)
jakie aromatyczne 🙂