0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klasyka polskich śledzi, czyli wersja po Kaszubsku.

Z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne śledzie. Możemy przygotować je nawet 2-3 dni wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce.
Do przepisu dodałam kilka rodzynek, a sos pomidorowy posłodziłam miodem, a nie cukrem, jednak jeśli nie macie miodu lub nie lubicie rodzynek, można je pominąć.
Miód zastępując cukrem, bo z odrobiny słodyczy w przypadku sosu pomidorowego nie powinno się rezygnować.

Polecam przepis, na Święta będzie doskonały 🙂

 

Śledzie po Kaszubsku

Śledzie po Kaszubsku

Składniki:

  • ok. 800 g. filetów śledziowych typu Matrias w zalewie solnej

na marynatę:

  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody (lub nieco więcej)
  • 3 średnie cebule
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 łyżka rodzynek sułtańskich (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
(Visited 618 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotwania:

Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać. Włożyć do świeżej wody i odstawiać na 1-2 godz do wymoczenia. Ryby powinny być przykryte wodą.
Wymoczone śledzie wyjąć i osuszyć w ręczniku papierowym.
Każdy filet przekroić wzdłuż na pół. Odłożyć.

2
Done

Przygotowanie marynaty pomidorowej:

Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki.
Przecier wymieszać z wodą.
Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić na niej cebulę często mieszając.

3
Done

Do miękkiej cebuli dodać liść laurowy, ziele angielskie i wlać przecier. Doprawić solą, pieprzem i cukrem lub miodem (u mnie miód).
Wrzucić rodzynki, zamieszać.
Sos gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min., od czasu do czasu mieszać. Spróbować i jeśli to konieczne doprawić solą.
Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

4
Done

Śledzie ułożyć na desce, każdy filet smarować marynatą, zwiać w rulon, spinać wykałaczką.
Na dno dużego, płaskiego słoika, lub innego płaskiego naczynia ułożyć 2-3 łyżki marynaty, a na niej układać śledzie. Jeśli zostanie nam marynata przykrywamy ną śledzie.
Naczynie lub słoik zakrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum całą noc, ale najlepiej 1-2 dni.
Śledzie podajemy z dodatkiem ciemnego chleba.
Smacznego :)

5
Done

Dorota

Postna Kapusta z Grochem
previous
Kapusta z Grochem – Postna
next
Ciasto Czekoladowo Mandarynkowe
Postna Kapusta z Grochem
previous
Kapusta z Grochem – Postna
next
Ciasto Czekoladowo Mandarynkowe

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię