Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyka polskich śledzi, czyli wersja po Kaszubsku.
Z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne śledzie. Możemy przygotować je nawet 2-3 dni wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce.
Do przepisu dodałam kilka rodzynek, a sos pomidorowy posłodziłam miodem, a nie cukrem, jednak jeśli nie macie miodu lub nie lubicie rodzynek, można je pominąć.
Miód zastępując cukrem, bo z odrobiny słodyczy w przypadku sosu pomidorowego nie powinno się rezygnować.
Polecam przepis, na Święta będzie doskonały 🙂
Więcej przepisów na Śledzie
Śledzie po Kaszubsku
Składniki:
-
ok. 800 g. filetów śledziowych typu Matrias w zalewie solnej
na marynatę:
-
300 g przecieru pomidorowego
-
1 szklanka wody (lub nieco więcej)
-
3 średnie cebule
-
1 liść laurowy
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
1 łyżeczka cukru lub miodu
-
1 łyżka rodzynek sułtańskich (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Filmy z przepisami na Święta
🎄🎄🎄
Steps
1
Done
|
Sposób przygotwania:Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać. Włożyć do świeżej wody i odstawiać na 1-2 godz do wymoczenia. Ryby powinny być przykryte wodą. |
2
Done
|
Przygotowanie marynaty pomidorowej:Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. |
3
Done
|
Do miękkiej cebuli dodać liść laurowy, ziele angielskie i wlać przecier. Doprawić solą, pieprzem i cukrem lub miodem (u mnie miód). |
4
Done
|
Śledzie ułożyć na desce, każdy filet smarować marynatą, zwiać w rulon, spinać wykałaczką. |
5
Done
|
3 komentarze Ukryj
Nabrałam ochoty na te śledzie, na szczęście już niedługo święta… 🙂
Świetnie opisany przepis krok po kroku. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam ciepło Jola
Bardzo się cieszę, dziękuję 😊