Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na domową esencję waniliową. Wyjątkową przyprawę do ciast i deserów.
Do przygotowania esencji można użyć laski wanilii razem z ziarenkami, lub tylko samej kory.
Na przygotowanie esencji potrzeba ok. 3 tyg., w tarcie tworzenia esencji możemy dodawać kolejne kawałki kory, jeśli do pieczenia wykorzystamy ziarenka.
Po zużyciu esencji, wanilii która zostanie nie wyrzucamy, ale ponownie zalewamy spirytusem, jednak tym razem już mniejszą ilością.
Po jakimś czasie powstanie nowa esencja, można w trakcie dodawać kolejne kawałki kory, lub całej wanilii i w ten sposób będzie mieć zawsze pięknie pachnącą przyprawę.
Esencję waniliową przechowujemy w lodówce, w szczenie zamkniętym pojemniku.
Esencja może być również doskonałym prezentem, np. gwiazdkowym.
Laski wanilii kupuję w sklepach spożywczych, jednak najkorzystniejszą cenę mają kupowanie w internecie.
Polecam ☺️
Domowa Esencja Waniliowa
Składniki:
5-6 szt. mięsistych lasek wanilii
ok. 500 ml. spirytusu
Steps
1 Done | Wanilię przekrawam na pól, wzdłuż laski. |
2 Done | Przygotowuję czyste naczynie, słoik lub butelkę, powinno mieć szczelną zakrętką. Wanilię wkładam do słoiczka lub butelki, zalewam je spirytusem. Spirytus musi przykrywać laski wanilii. |
3 Done | Raz na kilka dni potrząsam naczyniem, aby lekko przemieszać zawartość. Po ok. 3 tyg esencja będzie gotowa do użycia. |
4 Done |