Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Łatwy pomysł na obiad, czyli Kurczak w Sosie z Sera Pleśniowego. Aromatyczny i intensywny w smaku, doskonały z dodatkiem makaronu lub ryżu.
Jakiego sera użyłam do sosu?
Do sosu można użyć każdego miękkiego sera pleśniowego, im ser ostrzejszy w smaku, tym sos będzie miał bardziej wyrazisty smak.
Kurczaka można ugotować raz i podawać przez kilka dni. Można go również zamrozić, pakując odpowiednie porcje do plastikowych pojemników.
Jeśli nie kurczak to co?
Najodpowiedniejszym mięsem do tego przepisu będą piersi z kurczaka, ale jeśli wolicie np. indyka, pierś z indyka sprawdzi się rownież doskonale.
Zamarynowane mięso najlepiej będzie zostawić na noc w lodówce, żeby miało czas przejść przyprawami. Jeśli nie mamy czasu to przynajmniej zostawmy kurczaka na 1-2 godz w temperaturze pokojowej, to pozwoli mu nabrać intensywniejszego smaku.
Z czym podawać kurczaka w sosie pleśniowym?
Kurczaka w sosie można podawać z dodatkiem makaronu, ryżu lub ziemniaków, a nawet ze świeżym pieczywem, jest to bardzo uniwersalne danie.
Najlepszym dodatkiem do dania będzie kiszony ogórek, który doskonale smakuje z serowym sosem.
Polecam i życzę Wam smacznego 😊
Kurczak w Sosie z Sera Pleśniowego
Składniki:
ok. 1 kg piersi z kurczaka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 duży ząbek czosnku
ok. 100 ml. oliwy z oliwek
ponadto:
200 g sera pleśniowego (Gorgonzola, Roquefort, itp)
500 ml. bulionu
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
Steps
1 Done | Sposób przygotowania: |
2 Done | |
3 Done | |
4 Done | W dużym płaskim garnku rozgrzewam odrobinę oliwy. Kurczaka wkładam na gorący tłuszcz i obsmażam dokładanie z każdej strony na dużym ogniu. Następnie wlewam bulion ok. 2/3 przygotowanej ilości. |
5 Done | |
6 Done | Odkrywam garnek, dodaję śmietanę i świeżo mielony pieprz. Mieszam przez chwilę. Kurczak jest gotowy. Smacznego 😀 |
7 Done |