Kurczak w Sosie z Sera Pleśniowego – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak w Sosie z Sera Pleśniowego – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Łatwy pomysł na obiad, czyli Kurczak w Sosie z Sera Pleśniowego. Aromatyczny i intensywny w smaku, doskonały z dodatkiem makaronu lub ryżu.

 

Jakiego sera użyłam do sosu?

Do sosu można użyć każdego miękkiego sera pleśniowego, im ser ostrzejszy w smaku, tym sos będzie miał bardziej wyrazisty smak.
Kurczaka można ugotować raz i podawać przez kilka dni. Można go również zamrozić, pakując odpowiednie porcje do plastikowych pojemników.

 

Jeśli nie kurczak to co?

Najodpowiedniejszym mięsem do tego przepisu będą piersi z kurczaka, ale jeśli wolicie np. indyka, pierś z indyka sprawdzi się rownież doskonale.

Zamarynowane mięso najlepiej będzie zostawić na noc w lodówce, żeby miało czas przejść przyprawami. Jeśli nie mamy czasu to przynajmniej zostawmy kurczaka na 1-2 godz w temperaturze pokojowej, to pozwoli mu nabrać intensywniejszego smaku.

 

Z czym podawać kurczaka w sosie pleśniowym?

Kurczaka w sosie można podawać z dodatkiem makaronu, ryżu lub ziemniaków, a nawet ze świeżym pieczywem, jest to bardzo uniwersalne danie.
Najlepszym dodatkiem do dania będzie kiszony ogórek, który doskonale smakuje z serowym sosem.

Polecam i życzę Wam smacznego 😊

 

 

 

 

 

 

Kurczak w Sosie z Sera Pleśniowego

Składniki:

  • ok. 1 kg piersi z kurczaka

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 duży ząbek czosnku

  • ok. 100 ml. oliwy z oliwek

ponadto:

  • 200 g sera pleśniowego (Gorgonzola, Roquefort, itp)

  • 500 ml. bulionu

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki mąki pszennej

 

 

 

(Visited 60 times, 5 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Kurczaka myję, czyszczę z tłuszczu i żyłek.

Piersi kroję w kostkę średniej wielkości.

2
Done

Z przypraw robię marynatę, w misce łączę sól, pieprz, papryki i czosnek, mieszam.
Dodaję oliwę i robię mieszam. Powstanie gęsta marynata.

3
Done

Do marynaty wkładam kurczaka i dokładanie mieszam. Każdy kawałek mięsa powinien być obtoczony w paście.
Mięso przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce na 1-2 h lub zostawiam na noc w lodówce.

4
Done

W dużym płaskim garnku rozgrzewam odrobinę oliwy. Kurczaka wkładam na gorący tłuszcz i obsmażam dokładanie z każdej strony na dużym ogniu.
Mieszam od czasu do czasu.
Kiedy kurczak jest dokładanie obsmażony wsypuję mąkę, mieszam i smażę przez chwilę.

Następnie wlewam bulion ok. 2/3 przygotowanej ilości.
Mieszam dokładnie i gotuję na średnim ogniu, ok. 5 min. ja przykrywam garnek.

5
Done

Garnek odkrywam i wrzucam pokruszony ser pleśniowy.
Mieszam i podgrzewam do chwili kiedy ser całkowicie się rozpuści.

Zmniejszam płomień i duszę przez 15 min.

6
Done

Odkrywam garnek, dodaję śmietanę i świeżo mielony pieprz. Mieszam przez chwilę.

Kurczak jest gotowy.
Podaję go z makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Smacznego 😀

7
Done

Dorota

Blok czekoladowy
previous
Blok Czekoladowy z Bakaliami
next
Esencja Waniliowa do Ciast – domowa
Blok czekoladowy
previous
Blok Czekoladowy z Bakaliami
next
Esencja Waniliowa do Ciast – domowa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »