Łatwy pomysł na obiad, czyli Kurczak w Sosie z Sera Pleśniowego.
Aromatyczny i intensywny w smaku, doskonały z dodatkiem makaronu lub ryżu.
Jakiego sera użyłam do sosu?
Do sosu można użyć każdego miękkiego sera pleśniowego, im ser ostrzejszy w smaku, tym sos będzie miał bardziej wyrazisty smak.
Kurczaka można ugotować raz i podawać przez kilka dni. Można go również zamrozić, pakując odpowiednie porcje do plastikowych pojemników.
Jeśli nie kurczak to co?
Najodpowiedniejszym mięsem do tego przepisu będą piersi z kurczaka, ale jeśli wolicie np. indyka, pierś z indyka sprawdzi się rownież doskonale.
Zamarynowane mięso najlepiej będzie zostawić na noc w lodówce, żeby miało czas przejść przyprawami. Jeśli nie mamy czasu to przynajmniej zostawmy kurczaka na 1-2 godz w temperaturze pokojowej, to pozwoli mu nabrać intensywniejszego smaku.
Z czym podawać kurczaka w sosie pleśniowym?
Kurczaka w sosie można podawać z dodatkiem makaronu, ryżu lub ziemniaków, a nawet ze świeżym pieczywem, jest to bardzo uniwersalne danie.
Najlepszym dodatkiem do dania będzie kiszony ogórek, który doskonale smakuje z serowym sosem.
Polecam i życzę Wam smacznego 😊
Kurczaka myję, czyszczę z tłuszczu i żyłek. Piersi kroję w kostkę średniej wielkości. Z przypraw robię marynatę, w misce łączę sól, pieprz, papryki i czosnek, mieszam.
Dodaję oliwę i robię mieszam. Powstanie gęsta marynata. Do marynaty wkładam kurczaka i dokładanie mieszam. Każdy kawałek mięsa powinien być obtoczony w paście.
Mięso przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce na 1-2 h lub zostawiam na noc w lodówce.

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 100 ml. oliwy z oliwek
- ponadto:
- 200 g sera pleśniowego (Gorgonzola, Roquefort, itp)
- 500 ml. bulionu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
przygotowanie
Kurczaka myję, czyszczę z tłuszczu i żyłek. Piersi kroję w kostkę średniej wielkości.
Z przypraw robię marynatę, w misce łączę sól, pieprz, papryki i czosnek, mieszam.
Dodaję oliwę i robię mieszam. Powstanie gęsta marynata.
Do marynaty wkładam kurczaka i dokładanie mieszam. Każdy kawałek mięsa powinien być obtoczony w paście.
Mięso przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce na 1-2 h lub zostawiam na noc w lodówce.
W dużym płaskim garnku rozgrzewam odrobinę oliwy. Kurczaka wkładam na gorący tłuszcz i obsmażam dokładanie z każdej strony na dużym ogniu.
Mieszam od czasu do czasu.
Kiedy kurczak jest dokładanie obsmażony wsypuję mąkę, mieszam i smażę przez chwilę.
Następnie wlewam bulion ok. 2/3 przygotowanej ilości.
Mieszam dokładnie i gotuję na średnim ogniu, ok. 5 min. ja przykrywam garnek.
Garnek odkrywam i wrzucam pokruszony ser pleśniowy.
Mieszam i podgrzewam do chwili kiedy ser całkowicie się rozpuści.
Zmniejszam płomień i duszę przez 15 min.
Odkrywam garnek, dodaję śmietanę i świeżo mielony pieprz. Mieszam przez chwilę.
Kurczak jest gotowy.
Podaję go z makaronem, ryżem lub ziemniakami.