Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Za chwilę Święta i będziemy piec dla naszych najbliższych i dalszych gości. Ja również jak co roku planuję upiec tradycyjne polskie ciasta, makowce, serniki, pierniki i pierniczki, przepisy na nie znajdziecie na blogu.
Tym razem mam dla Was dobrą wiadomość jeśli tak jak ja nie tolerujecie laktozy to wiecie z pewnością jak trudno jest upiec ciasto którego zjedzenie nie będzie miało dla nas skutków ubocznych. Tym razem mamy szczęście, na rynku pojawiła się nowoś, kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy, znajdziecie ją bez problemu bo opakowanie jest oznaczone fioletowym elementem.
Na kostce do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy upiekłam pyszny, wilgotny makowiec z jabłkami na cieście ucieranym.
Makowiec jest niezwykle delikatny, długo zachowuje świeżość, więc na święta jest idealne. Można przechowywać go do 4 dni. Ciasto wkładamy do szczelnego pojemnika i na noc zostawiamy w chłodnym miejscu.
Polecam 🙂

Makowiec z Jabłkami na Ucieranym Cieście
Składniki na ciasto:
-
160 g masła
-
1 szklanka cukru
-
2 jajka (L)
-
4 łyżki śmietany 18%
-
3-4 krople zapachu waniliowego lub cytrynowego
-
2,5 szklanki mąki pszennej
-
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
szczypta soli
Sposób przygotowania ciasta ucieranego:
Kostkę do pieczenia Kasia, cukier i zapach zmiksować na jasną puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka miksując, następnie dodać śmietanę i zmiksować.
Mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól połączyć. Przesiać.
Do masy dodać suche składniki i zmiksować do połączenia, nie miksować zbyt długo, tylko do chwili kiedy wszystkie składniki dokładanie się połączą i powstanie gęste, lepkie ciasto. Połowę ciasta rozsmarować w formie do pieczenia, posmarowanej masłem i oprószonej mąką.



Masa Makowo-Jabłkowa
Składaniki:
-
800 g masy makowej kupnej lub domowej
-
120g. masła
-
2 jajka (żółtka i białka osobno)
-
1 szklanka cukru
-
3 łyżki mąki pszennej
-
3 łyżki kaszy manny
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
3 duże jabłka (Ligol, Szara Reneta, lub inne)
-
1/4 szklanki rodzynek
-
3 łyżki skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania masy makowo-jabłkowej:
Jabłka pobrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać rodzynki i posiekaną drobno skórkę, wymieszać, odstawić.
Kostkę do pieczenia Kasia 100% bez laktozy, roztopić w garnuszku, odstawić do przestygnięcia. Mąkę, kaszę i proszek do pieczenia, połączyć, przesiać.
Żółtka z cukrem utrzeć na jasną masę, dodać masę makową, mieszać. Wlać roztopioną i przestudzoną Kasię, wymieszać. Do masy makowej włożyć jabłka, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makowo-jabłkową.



Przygotowanie makowca:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół.
Formę posmarować masłem i oprószyć mąką u mnie foremka 36 x 22 cm. Na dno wyłożyć ok. 2/3 ciasta, następnie masę makowo-jabłąkową i przykryć ją pozostałym ciastem, które może jednak dość trudno się rozsmarowywać bo jest gęste, ja ułożyłam placki z ciasta i jest super.
Makowiec pieczemy ok. 60 min w 180 st.C. grzałka góra/dól po ok. 40 min., jeśli ciasto zacznie się mocno rumienić można je przykryć folią aluminiową.
Studzimy prze 15 min w uchylonym piekarniku.
Zimne ciasto lukrujemy.
Smacznego 🙂

3 komentarze Ukryj
Wow! Twój makowiec wygląda wspaniale! Już wiele przepisów na makowiec przetestowanych, ale w tym roku postawimy na Twój 🙂
Wygląda pysznie!! Na pewno spróbuje go upiec na święta 🙂 Moge zzapytać w jakiej blaszcze pieklaś?:)
Mam blaszkę 35 x 22 cm.