Rolada z piersi indyka faszerowana słodkim, bakaliowym nadzieniem, pieczona w rękawie ze sporą ilością masła, które sprawia, że danie jest naprawdę wyjątkowe.
Tę roladę robię tylko na święta, pachnie pięknie i delikatnie, odrobina cynamonu jest właściwie niewyczuwalna, ale bardzo pasuje do tego nadzienia.
Mięso można przygotować wcześniej, a przed samym podaniem odgrzać w piekarniku, mięso drobiowe lubi być odgrzewane. Najlepiej do odgrzewania pokroić mięso w grube plastry, ułożyć je w płaskim naczyniu lub na patelni i na małym ogniu na odrobinie masła podgrzewać przez ok. 10 min.

SKŁADNIKI
- 1 - 1,5 kg piersi z indyka (koniecznie z polędwiczką)
- po 1 łyżeczce sól i pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g masła
- NADZIENIE DO INDYKA
- 1 jajko
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 1/2 żurawiny suszonej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA
Połowę orzechów zmielić drobno. Resztę bakalii i orzechów pokroić średnio, odstawić.
Indyka umyć, osuszyć, odciąć polędwicę.
Polędwiczkę pokroić w dużą kostkę i zmielić w malakserze lub w maszynce do mięsa.
Mielone mięso wymieszać z owocami, zmielonymi i pokrojonymi orzechami, jajkiem i solą. Odstawić.
Pierś z indyka ułożyć na dużej desce, przykryć folią spożywczą i rozklepać na duży, w miarę możliwości równy kawałek mięsa. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Na środek na dłuższym boku ułożyć nadzienie, lekko spłaszczyć, położyć kawałki masła.
Zwinąć mięso, tak aby powstała rolada, mocno ścisnąć rękami. Związać kuchenną nicią.
Roladę oprószyć solą, pieprzem, papryką czerwoną i ok. 1 łyżką majeranku.
Odstawić na min. 1 godz w zimne miejsce, można zostawić w lodówce na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Roladę włożyć do rękawa do pieczenia, masło pokroić na kawałki i ułożyć na mięsie.
Szczelnie zawiązać rękaw, zrobić kilka dziurek w folii.
Mięso ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz.
Zostawić w gorącym, wyłączonym piekarniku na ok. 15 min.
Następnie wyjąć, zostawić jeszcze na 5 min.
Wyjąć mięso z rękawa, powstały sos przelać do garnuszka.
Mięso kroimy na średniej grubości plastry, polewamy sosem.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Sos w garnuszku zagotować, zmniejszyć płomień i gotować (bez przykrycia) przez ok. 5 min, na minimalnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
8 komentarzy
Pani Doroto , co moge dodac do farszu zamiast poledwiczki , bo trudno dostac piers z indyka z poledwiczka ( mieszkam we Francji )????
Pani Beato, proszę po prostu kupić kawałek piersi z indyka i ten kawałek zmielić, albo pierś z kurczaka. Pozdrawiam 🙂
Dziekuje bardzo. Wyprobuje na Wielkanoc . Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat 😀
A jeśli przygotuję w Wigilię i zostawię aż do Bożego Narodzenia w lodówce? Czy lepiej upiec i ogrzać? Trochę średnio w święta odgrzewany obiad jeść 🙂
Oczywiście można przygotować dzień wcześniej, a upiec w dniu podawania 🙂
Dziekuje za ten przepis, bede robic teraz w swieta ale nie ma opisu jak zrobic ten sos i z czego. Prosze o podpowiedz co do sosu. Pozdrawiam
Czy można poprosić zdjęcie jak to mięso wyglądało przed zawinięciem takie rozbite?
bo nie wiem jak to zrobić
Proszę obejrzeć ten film, pokazałam w nim jak przygotować roladę 🙂 https://youtu.be/JisGnwYg_K0?feature=shared