• Home
  • Indyk
  • Pierś z Indyka – Faszerowana Świąteczna

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Pierś z Indyka – Faszerowana Świąteczna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

1 - 1,5 kg piersi z indyka (koniecznie z polędwiczką)
po 1 łyżeczce sól i pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżki majeranku
2 łyżki soku z cytryny
100 g masła
Nadzienie do indyka
1 jajko
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonych śliwek
1/2 żurawiny suszonej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierś z Indyka – Faszerowana Świąteczna

Tradycyjny  polski indyk świąteczny. Ma to wszystko co w święta najważniejsze jest pyszny, pięknie pachnie i odświętnie wygląda.

  • Średni

Składniki

  • Nadzienie do indyka

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Rolada z piersi indyka faszerowana słodkim, bakaliowym nadzieniem, pieczona w rękawie ze sporą ilością masła, które sprawia, że danie jest naprawdę wyjątkowe.

Tę roladę robię tylko na święta, pachnie pięknie i delikatnie, odrobina cynamonu jest właściwie niewyczuwalna, ale bardzo pasuje do tego nadzienia.

Roladę można przygotować wcześniej, a przed samym podaniem odgrzać w piekarniku, mięso drobiowe lubi być odgrzewane. Najlepiej do odgrzewania pokroić mięso w grube plastry, ułożyć je w płaskim naczyniu lub na patelni i na małym ogniu na odrobinie masła podgrzewać przez ok. 10 min.

 

Indyk Faszerowany

(Visited 4 606 times, 9 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie Nadzienia

Połowę orzechów zmielić drobno. Resztę bakalii i orzechów pokroić średnio, odstawić.
Indyka umyć, osuszyć, odciąć polędwicę.
Polędwiczkę pokroić w dużą kostkę i zmielić w malakserze lub w maszynce do mięsa.
Mielone mięso wymieszać z owocami, zmielonymi i pokrojonymi orzechami, jajkiem i solą. Odstawić.

2
Done

Pierś z indyka ułożyć na dużej desce, przykryć folią spożywczą i rozklepać na duży, w miarę możliwości równy kawałek mięsa. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Na środek na dłuższym boku ułożyć nadzienie, lekko spłaszczyć, położyć kawałki masła.
Zwinąć mięso, tak aby powstała rolada, mocno ścisnąć rękami. Związać kuchenną nicią.
Roladę oprószyć solą, pieprzem, papryką czerwoną i ok. 1 łyżką majeranku.
Odstawić na min. 1 godz w zimne miejsce, można zostawić w lodówce na całą noc.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. 
Roladę włożyć do rękawa do pieczenia, masło pokroić na kawałki i ułożyć na mięsie.
Szczelnie zawiązać rękaw, zrobić kilka dziurek w folii.

4
Done

Mięso ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz.
Zostawić w gorącym, wyłączonym piekarniku na ok. 15 min.
Następnie wyjąć, zostawić jeszcze na 5 min.
Wyjąć mięso z rękawa, powstały sos przelać do garnuszka.
Mięso kroimy na średniej grubości plastry, polewamy sosem.

5
Done

Przygotowanie sosu

Sos w garnuszku zagotować, zmniejszyć płomień i gotować (bez przykrycia) przez ok. 5 min, na minimalnym ogniu,
aż sos lekko zgęstnieje.

6
Done

Dorota

Sałatka Warstwowa ze Śledziem
previous
Szuba – Śledziowa Sałatka Warstwowa
Domowy Baileys
next
Domowy Likier Kawowy a’la Bailey’s 
Sałatka Warstwowa ze Śledziem
previous
Szuba – Śledziowa Sałatka Warstwowa
Domowy Baileys
next
Domowy Likier Kawowy a’la Bailey’s 

6 komentarzy Ukryj

Pani Doroto , co moge dodac do farszu zamiast poledwiczki , bo trudno dostac piers z indyka z poledwiczka ( mieszkam we Francji )????

Pani Beato, proszę po prostu kupić kawałek piersi z indyka i ten kawałek zmielić, albo pierś z kurczaka. Pozdrawiam 🙂

A jeśli przygotuję w Wigilię i zostawię aż do Bożego Narodzenia w lodówce? Czy lepiej upiec i ogrzać? Trochę średnio w święta odgrzewany obiad jeść 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię