Składniki
- 1 - 1,5 kg piersi z indyka (koniecznie z polędwiczką)
- po 1 łyżeczce sól i pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g masła
Nadzienie do indyka
- 1 jajko
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 1/2 żurawiny suszonej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Rolada z piersi indyka faszerowana słodkim, bakaliowym nadzieniem, pieczona w rękawie ze sporą ilością masła, które sprawia, że danie jest naprawdę wyjątkowe.
Tę roladę robię tylko na święta, pachnie pięknie i delikatnie, odrobina cynamonu jest właściwie niewyczuwalna, ale bardzo pasuje do tego nadzienia.
Roladę można przygotować wcześniej, a przed samym podaniem odgrzać w piekarniku, mięso drobiowe lubi być odgrzewane. Najlepiej do odgrzewania pokroić mięso w grube plastry, ułożyć je w płaskim naczyniu lub na patelni i na małym ogniu na odrobinie masła podgrzewać przez ok. 10 min.
Steps
1 Done | Przygotowanie NadzieniaPołowę orzechów zmielić drobno. Resztę bakalii i orzechów pokroić średnio, odstawić. |
2 Done | Pierś z indyka ułożyć na dużej desce, przykryć folią spożywczą i rozklepać na duży, w miarę możliwości równy kawałek mięsa. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. |
3 Done | Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. |
4 Done | Mięso ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz. |
5 Done | Przygotowanie sosuSos w garnuszku zagotować, zmniejszyć płomień i gotować (bez przykrycia) przez ok. 5 min, na minimalnym ogniu, |
6 Done |
6 komentarzy Ukryj
Pani Doroto , co moge dodac do farszu zamiast poledwiczki , bo trudno dostac piers z indyka z poledwiczka ( mieszkam we Francji )????
Pani Beato, proszę po prostu kupić kawałek piersi z indyka i ten kawałek zmielić, albo pierś z kurczaka. Pozdrawiam 🙂
Dziekuje bardzo. Wyprobuje na Wielkanoc . Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat 😀
A jeśli przygotuję w Wigilię i zostawię aż do Bożego Narodzenia w lodówce? Czy lepiej upiec i ogrzać? Trochę średnio w święta odgrzewany obiad jeść 🙂
Oczywiście można przygotować dzień wcześniej, a upiec w dniu podawania 🙂
Dziekuje za ten przepis, bede robic teraz w swieta ale nie ma opisu jak zrobic ten sos i z czego. Prosze o podpowiedz co do sosu. Pozdrawiam