0 0
Drożdżówki ze śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki ze śliwkami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Pyszne, puszyste drożdżówki ze śliwkami. Upiekłam je dzisiaj w mgnieniu oka, dzień był ciepły, więc ciasto wyrosło błyskawicznie.
Polecam, są naprawdę proste do przygotowania, ciasto drożdżowe jest dość gęste, więc bułeczki lepi się naprawdę łatwo.
Jeśli macie w domu, prawdziwą laskę wanilii, zdecydowanie użyjcie jej w tym przypadku. Maleńkie ziarenka nadają piękny zapach i ślicznie wyglądają w jasnym, drożdżowym cieście.
bu-C5-82eczki-ze-s-CC-81liwkami


Drożdżówki ze śliwkami

Składniki na 12 sztuk:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/4 szklanki mleka (2%)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 110 g masła
  • 2 jajka (L)
  • 1 cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii
  • 6 śliwek (wypestkowanych)

Sposób przygotowania drożdżówek:

Z drożdży, 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka przygotować zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w szklanym naczyniu,
przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W garnku podgrzać mleko z ziarenkami i korą wanilii (nie gotować). Kiedy mleko będzie gorące wsypać cukier i dodać masło. Zdjąć z ognia i mieszać aż cukier i masło całkowicie się roztopią. Przestudzić, mleko powinno być wciąż dość ciepłe, ale nie gorące. Wyjąć korę wanilii, wyrzucić.

Do misy miksera wsypać mąkę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiać przy pomocy haka, wlewać powoli mieszankę mleka z cukrem i masłem, cały czas wyrabiać.
Następnie wlać rozkłócone jajka i wszystko wyrabiać jeszcze przez ok 7-8 min, aż ciasto stanie się sprężyste i jednolite.

Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h, jeśli mleko było ciepłe 1h powinna w zupełności wystarczyć.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać prze chwilę. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Uformować kulę.

Z ciasta odcinać niewielkie kawałki i na oprószonym mąką blacie formować wałek, skręcić wokół własnej osi, aby powstał delikatny wzorek. Następnie wałek ciasta zwijać
w ,,ślimaka”, na wierzchu położyć połówkę śliwki.

Drożdżówki układać na blasze posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Pozostawić chwilę do ,,podrośnięcia” ok. 5-8 min. Posmarować ,,rozkłóconym” jajkiem.

Piec w temperaturze 175 oC przez ok. 14-18 min, do zrumienienia.

Wyjąć, studzić na kuchennej kratce.

Ciepłe drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Lukier powinien być bardzo gęsty.

Smacznego.

 

droz-25CC-2587dz-25CC-2587o-25CC-2581wki-ze-s-25CC-2581liwkami

 

 

droz-25CC-2587dz-25CC-2587o-25CC-2581wki-z-owocami

 

 

 

 

 

 

(Visited 664 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Bakłażany pieczone z mozzarellą w pomidorach
next
Tarta ze śliwkami w czekoladzie
previous
Bakłażany pieczone z mozzarellą w pomidorach
next
Tarta ze śliwkami w czekoladzie

5 komentarzy Ukryj

Szklanka szklance nierówna. Mnie ciasto wyszło płynne. Nie wiem, czy powinnam dosypywać teraz mąki, aż ciasto będzie takiej konsystencji jak na filmie :/

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »