0 0
Tarta ze śliwkami w czekoladzie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta ze śliwkami w czekoladzie

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Ten przepis wystarczy na małą formę ok. 20 cm. dla 4-5 osób. Bardzo polecam jest niezwykle prosta i jest pyszna.

Tarta ze śliwkami w czekoladzie 

Składniki:

  • 80 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej krupczatki
  • Szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 białko do posmarowania ciasta

Na wierzch:

  • 150 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady (50 g gorzkiej i 50 g mlecznej) połamanej na kawałki
  • ok. 1/4 szklanki mleka (3,2%)

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w kostkę.  Mąkę, masło, sól i cukier umieścić w misie malaksera i wszystkie składniki posiekać do chwili kiedy powstaną grudki, wtedy (ciągle miksując) dodać wodę (po jednej łyżce). Powinniśmy uzyskać zwartą kulę ciasta.
  2. Dno okrągłej formy do tart (u mnie 20 cm) posmarować roztopionym masłem i posypać tartą bułką.
  3. Formę wylepić ciastem, dno nakłuć widelcem, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażarki na ok. 1 h.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 oC. Ciasto piec ok. 15-18 min do zrumienienia brzegów. Wyjąć. Temperaturę zmniejszyć do 150 oC.
  5. Suszone śliwki pokroić w paski.
  6. Dno tarty posmarować powidłami śliwkowymi, posypać suszonymi śliwkami.
  7. Wstawić do piekarnika na 15 min. (150 oC).
  8. Wyjąć ciasto i studzić na kuchennej kratce.
  9. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem, dokładnie wymieszać.
  10. Polać ciepłą tartę i odstawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.

Po ok. 1-1,5 h tarta jest gotowa.

Smacznego 🙂

(Visited 4 858 times, 1 visits today)

Dorota

Drożdżówki ze Śliwkami
previous
Drożdżówki ze śliwkami
next
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Drożdżówki ze Śliwkami
previous
Drożdżówki ze śliwkami
next
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »