Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ten przepis wystarczy na małą formę ok. 20 cm. dla 4-5 osób. Bardzo polecam jest niezwykle prosta i jest pyszna.
Tarta ze śliwkami w czekoladzie
Składniki:
- 80 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej krupczatki
- Szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 białko do posmarowania ciasta
Na wierzch:
- 150 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
- 100 g czekolady (50 g gorzkiej i 50 g mlecznej) połamanej na kawałki
- ok. 1/4 szklanki mleka (3,2%)
Sposób przygotowania:
- Masło pokroić w kostkę. Mąkę, masło, sól i cukier umieścić w misie malaksera i wszystkie składniki posiekać do chwili kiedy powstaną grudki, wtedy (ciągle miksując) dodać wodę (po jednej łyżce). Powinniśmy uzyskać zwartą kulę ciasta.
- Dno okrągłej formy do tart (u mnie 20 cm) posmarować roztopionym masłem i posypać tartą bułką.
- Formę wylepić ciastem, dno nakłuć widelcem, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażarki na ok. 1 h.
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC. Ciasto piec ok. 15-18 min do zrumienienia brzegów. Wyjąć. Temperaturę zmniejszyć do 150 oC.
- Suszone śliwki pokroić w paski.
- Dno tarty posmarować powidłami śliwkowymi, posypać suszonymi śliwkami.
- Wstawić do piekarnika na 15 min. (150 oC).
- Wyjąć ciasto i studzić na kuchennej kratce.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem, dokładnie wymieszać.
- Polać ciepłą tartę i odstawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.
Po ok. 1-1,5 h tarta jest gotowa.
Smacznego 🙂
(Visited 4 437 times, 4 visits today)
4 komentarze Ukryj
wygląda niesamowicie ! uwielbiam polaczenie sliwek i czekolady
Bajecznie wygląda 😉
rewelacyjne ciasto:)
Uwielbiam połączenie śliwek i czekolady, boska!