0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne ciasto drożdżowe z ostatnimi już śliwkami w sezonie. Owoce nie są zbyt słodkie, dlatego przed podaniem dobrze jest posypać ciasto, szczodrze cukrem pudrem.

Polecam.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 

Składniki:

Zaczyn drożdżowy:

  • 20 gr świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (2%)

ponadto:

  • 260 gr mąki pszennej tortowej
  • 110 gr cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 135 gr miękkiego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 500-700 gr śliwek

Sposób przygotowania

  1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, łyżeczki cukru i ciepłego mleka przygotować zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w szklanym naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. W misie miksera umieścić mąkę, cukier, sól wlać wyrośnięty zaczyn i przy pomocy haka wyrobić ciasto. W trakcie dodać najpierw jedno potem drugie jajko, dokładnie miksować na średnich obrotach. Następnie dodawać po kawałku masła cały czas miksując. Wyrabiać ciasto ok. 10 min. Powinno być jednolite i gęste.
  3. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1 – 1,5 h, w ciepłe miejsce.
  4. Śliwki umyć i dokładnie wytrzeć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki.
  5. Formę (u mnie 24 cm szklana forma do tart) wysmarować masłem i wysypać mąką.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką (ok.2 łyż), dokładnie wyrobić, przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć gęsto ćwiartki śliwek, jedna obok drugiej. Odstawi do wyrastania na czas nagrzewania się piekarnika.
  7. Piekarnik nagrzać do 175 oC. 
  8. Wstawić ciasto, pozostawić uchylone drzwiczki i tak piec ciasto przez 15 min, następnie zamknąć piekarnik i piec przez 25-30 min.
  9. Ciasto studzić w uchylonym piekarniku przez ok. 20 min. Następnie wyjąc, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego.
ciasto-droz-25CC-2587dz-25CC-2587owe-ze-s-25CC-2581liwkami
(Visited 259 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Tarta ze śliwkami w czekoladzie
Ciasto orzechowe ze śliwkami
next
Ciasto orzechowe ze śliwkami
previous
Tarta ze śliwkami w czekoladzie
Ciasto orzechowe ze śliwkami
next
Ciasto orzechowe ze śliwkami

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię