0 0
Ciasto orzechowe ze śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto orzechowe ze śliwkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

To ciasto ze śliwkami pobiło wszelkie rekordy w długości pieczenia, równo 70 min. Oprócz serników, żadne inne nie musiało tak długo siedzieć w piekarniku. Na szczęście wcale nie jest suche, a to dzięki orzechom.

Polecam, bardzo pasuje do jesiennej aury 🙂

Ciasto orzechowe ze śliwkami

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 160 gr masła w temperaturze pokojowej
  • 230 gr mąki pszennej tortowej
  • 200 gr cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 120 gr zmielonych orzechów włoskich
  • 3 jajka (L)
  • 300-400 gr. śliwek węgierek

Sposób przygotowania ciasta:

Piekarnik rozgrzać do 175 oC.

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.

Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.

Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem.

Zmiksować masło z cukrem i aromatem rumowym na średnich obrotach. Powinna powstać jednolita, jasna masa. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu miksujemy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Do masy maślanej wsypać mąkę i wymieszać, krótko tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Można zrobić to na wolnych obrotach miksera lub ręcznie.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki.

Wstawić do piekarnika i piec, po ok. 50-55 min., sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Najpewniej pieczenie zajmie nam jednak ok 60-70 min, pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Studzić na kratce kuchennej w formie przez ok. 20 min, następnie wyjąć. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

(Visited 1 724 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto z dyni
next
Ciasto dyniowe
previous
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto z dyni
next
Ciasto dyniowe

9 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »