Jak to zrobiłam, krok po kroku:
To ciasto ze śliwkami pobiło wszelkie rekordy w długości pieczenia, równo 70 min. Oprócz serników, żadne inne nie musiało tak długo siedzieć w piekarniku. Na szczęście wcale nie jest suche, a to dzięki orzechom.
Polecam, bardzo pasuje do jesiennej aury 🙂
Ciasto orzechowe ze śliwkami
Składniki na ciasto orzechowe:
- 160 gr masła w temperaturze pokojowej
- 230 gr mąki pszennej tortowej
- 200 gr cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu rumowego
- 120 gr zmielonych orzechów włoskich
- 3 jajka (L)
- 300-400 gr. śliwek węgierek
Sposób przygotowania ciasta:
Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem.
Zmiksować masło z cukrem i aromatem rumowym na średnich obrotach. Powinna powstać jednolita, jasna masa. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu miksujemy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Do masy maślanej wsypać mąkę i wymieszać, krótko tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Można zrobić to na wolnych obrotach miksera lub ręcznie.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki.
Wstawić do piekarnika i piec, po ok. 50-55 min., sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Najpewniej pieczenie zajmie nam jednak ok 60-70 min, pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Studzić na kratce kuchennej w formie przez ok. 20 min, następnie wyjąć. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
9 komentarzy Ukryj
Brak mi słów ,wspaniałe,pozdrawiam.
Wygląda cudownie 🙂 Śliwki i orzechy nieodmiennie kojarzą mi się ze słodką jesienią.
Orzechy i śliwki to rewelacyjna para 🙂
doskonałe 🙂 pyszna kwintesencja jesieni 🙂
wygląda obłędnie, szkoda, że nie mam śliwek:P
Wygląda pięknie z tymi śliwkami! Ach, zjadłabym sobie…
Pyszne połączenie 🙂
śliwki uwielbiam w kazdej postaci:)
A można byłoby zamienić masło na oliwek z oliwek albo olej rzepakowy?