Ciasto dyniowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto dyniowe

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Ciasto dyniowe dla miłośników dyni. Smak i zapach dyni jest w nim intensywny. Myślę, że dzień po upieczeniu jest smaczniejsze niż w dniu przygotowania. Rośnie bardzo delikatnie, ma piękny pomarańczowy kolor i pachnie naprawdę pięknie.
    No cóż, warto wypróbować, chociaż to nie jest mój ulubiony rodzaj ciasta natomiast mój synek uważa, że jest przepyszne 🙂

    Ciasto dyniowe 

    Składniki na ciasto dyniowe:

    • 250 gr (1 szklanka) musu z pieczonej dyni
    • 200 g masła
    • 1 szklanka cukru + 2 łyżki do piany
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • Skórka starta z 2 mandarynek
    • 3 jajka (L) oddzielnie żółtka od białek
    • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Przygotowanie musu z dyni:

    1. Piekarnik rozgrzać do 190 OC. Na blasze ułożyć dynię pokrojoną na kawałki, można pozostawić skórę lub upiec dynię bez niej. Piec ok. 40 min. Dynię łyżką oddzielić od skóry, lekko przestudzić i zmiksować w malakserze na jednolitą masę. Odstawić.

    Przygotowanie ciasta:

    1. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
    2. Tortownicę  (u mnie 24 cm) posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
    3. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu, przesiać, odstawić.
    4. W garnku roztopić masło, roztapiać wolno, na małym ogniu nie doprowadzać do zagotowania. Wsypać cukier i cukier waniliowy, zamieszać. Odstawić.
    5. Do masła z cukrem dodać mus z dyni i otartą z mandarynek skórkę, dokładnie wymieszać. Teraz można odłożyć ok 1/2 szklanki musu na polewę.
    6. Następnie kiedy masa będzie zimna lub tylko delikatnie ciepła dodać żółtka, wymieszać. Do masy dodać mąkę (w trzech partiach) po każdym dodaniu dokładnie wymieszać całość, najlepiej przy pomocy kuchennej szpatułki, powinna powstać gładka i aksamitna masa.
    7. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać dwie łyżki cukru. Piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Część piany ok. 1/3 dodajemy do ciasta i energicznie mieszamy aby rozluźnić ciasto, następnie dodajemy pozostałą pianę i teraz już delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia się z ciastem.
    8. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 35 – 40 min. Jeśli pod koniec pieczenia ciasto będzie się zbyt szybko przyrumieniać można przykryć je kawałkiem foli aluminiowej.
    9. Studzimy ciasto przez ok. 10 min w uchylonym piekarniku a następnie na kuchennej kratce.
    Zimne ciasto można polukrować lub posmarować zarezerwowanym wcześniej musem dyniowym. Ja połączyłam mus z 2 łyżeczkami dżemu pomarańczowego.
    Smacznego.
    ciasto-kre-25CC-25A8cone
    (Visited 5 581 times, 3 visits today)

    Dorota

    Ciasto orzechowe ze śliwkami
    previous
    Ciasto orzechowe ze śliwkami
    next
    Sernik wiedeński pomarańczowy
    Ciasto orzechowe ze śliwkami
    previous
    Ciasto orzechowe ze śliwkami
    next
    Sernik wiedeński pomarańczowy

    8 komentarzy Ukryj

    Nigdy tego nie próbowałam, ale moim zdaniem nie można. Trudno będzie bez tłuszczu usmażyć dynię a jednocześnie jej nie spalić. Jeśli wlejemy na patelnię wodę to dynia się ugotuje i będzie wodnista, a wtedy ciasto zrobi się bardzo mokre i niesmaczne.
    Ja bym nie ryzykowała, ale do odważnych świat należy i jeśli jednak zdecydujesz się usmażyć dynię a potem zrobić z niej ciasto, koniecznie daj znać czy się udało 🙂

    Bardzo inspirujący przepis i… zdjęcia!:)
    Muszę koniecznie podjąć wyzwanie i spróbować wyczarować takie ciasto!!!

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię