0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Sernik wiedeński pomarańczowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik wiedeński pomarańczowy

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Bardzo łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli bez kruchego spodu. Piecze się go długo w niskiej temperaturze, dzięki temu sernik nie pęka i nie opada. 

Sernik pomarańczowy z czekoladą

Składniki:


Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. 

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego 
  • 5 jajek (L)
  • 120 gr miękkiego masła 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kaszy manny 
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki drobniutko posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 100 gr czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczową (lub zwykła czekolada i skórka otarta z 1 pomarańczy) 
  • 3-4 łyżki mleka 

Sposób przygotowania:
  1. W misie miksera zmiksować masło z cukrem, na jasną masę (najlepiej płask przy pomocy płaskiej końcówki). 
  2. Wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. 
  3. Do masy maślanej, stopniowo dodawać ser, cały czas miksując na średnich obrotach. 
  4. Wsypać mąkę i kaszę manną, skórkę z cytryny i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.
  5. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki pozostawić suche). 
  6. Piekarnik nagrzać do 175 oC, wstawić sernik i natychmiast zmniejszyć grzanie do 120 oC (grzałka góra, dół).
  7. Piec 120 min, studzić w uchylonym piekarniku przez 20 min, następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce. Zimny sernik ,,obrysować” nożem aby oddzielić od formy. 
  8. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub prze całą noc. 
Polewa:
  1. W szklanym naczyniu umieścić połamać na małe kawałki czekoladę i mleko, umieścić naczynie na garnku rozpuścić z wrzątkiem. Mieszać aż do chwili kiedy czekolada zacznie się topić. Zdjąć z pary i mieszać do chwili kiedy czekolada całkowicie się rozpuścić. 
  2. Jeśli używamy czekolady bez skórki, teraz jest czas na dodanie otartej skórki ze świeżej pomarańczy, dokładnie wymieszać. 
  3. Lekko ciepłą czekoladą posmarować sernik i odstawić do zastygnięcia. 
Smacznego. 
(Visited 380 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto z dyni
previous
Ciasto dyniowe
next
Markizy – kruche ciasteczka z marcepanem
Ciasto z dyni
previous
Ciasto dyniowe
next
Markizy – kruche ciasteczka z marcepanem

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię