0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Markizy – kruche ciasteczka z marcepanem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Markizy – kruche ciasteczka z marcepanem

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Niezwykle, delikatne i kruche ciasteczka. Ciasto powinno być bardzo dokładnie schłodzone zanim zaczniemy je wycinać. Pieczemy krótko i bardzo delikatnie postępujemy po upieczeniu. Najlepiej jest przekładać ciastka marcepanem kiedy są jeszcze ciepłe. 
Przechowujemy w puszce lub szczelnym pojemniku. 
Polecam, są pyszne 🙂 

Kruche markizy z marcepanem

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 200 gr zimnego masła 
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 200 gr masy marcepanowej
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki (bez soku) umieścić w misie malaksera i dokładnie posiekać, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec siekania dodać sok z cytryny, chwilę miksować. Powinniśmy otrzymać jednolite, bardzo delikatne ciasto. 
  2. Wyłożyć ciasto na stolnicę, uformować kulę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 min. 
  3. Schłodzone ciasto wyjąć podzielić na 4 części, 3 z powrotem schować do lodówki . 
  4. Pozostały kawałek ciasta rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. 
  5. Ciasto wycinać przy pomocy foremek, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Następnie w ten sam sposób postępować z pozostałym ciastem.
  7. Piec w 175 oC przez 7-10 min, do lekkiego zrumienienia.
  8. Marcepan rozwałkować na kamiennym blacie lekko podsypując cukrem pudrem, żeby się nie kleił. Tymi samymi foremkami co ciasta teraz wycinamy marcepan. Odkładamy, będziemy nim przekładać ciastka wyjęte z piekarnika. 
  9. Wyjąć ciastka z piekarnika, odczekać chwilę a następnie bardzo delikatnie przenosić na kuchenną kratkę. 
  10. Jeszcze ciepłe przekładać marcepanem. Odkładać do całkowitego wystygnięcia
Ciasteczka można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne bo są i tak bardzo słodkie. 
Smacznego. 
(Visited 382 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Sernik wiedeński pomarańczowy
next
Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą
previous
Sernik wiedeński pomarańczowy
next
Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą

6 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię