Markizy – kruche ciasteczka z marcepanem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Markizy – kruche ciasteczka z marcepanem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share
    Niezwykle, delikatne i kruche ciasteczka. Ciasto powinno być bardzo dokładnie schłodzone zanim zaczniemy je wycinać. Pieczemy krótko i bardzo delikatnie postępujemy po upieczeniu. Najlepiej jest przekładać ciastka marcepanem kiedy są jeszcze ciepłe. 
    Przechowujemy w puszce lub szczelnym pojemniku. 
    Polecam, są pyszne 🙂 

    Kruche markizy z marcepanem

    • 250 g mąki pszennej
    • 120 g cukru pudru
    • 200 gr zimnego masła 
    • 2 żółtka
    • szczypta soli
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 2 łyżki soku z cytryny 
    • 200 gr masy marcepanowej
    Sposób przygotowania:
    1. Wszystkie składniki (bez soku) umieścić w misie malaksera i dokładnie posiekać, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec siekania dodać sok z cytryny, chwilę miksować. Powinniśmy otrzymać jednolite, bardzo delikatne ciasto. 
    2. Wyłożyć ciasto na stolnicę, uformować kulę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 min. 
    3. Schłodzone ciasto wyjąć podzielić na 4 części, 3 z powrotem schować do lodówki . 
    4. Pozostały kawałek ciasta rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. 
    5. Ciasto wycinać przy pomocy foremek, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
    6. Następnie w ten sam sposób postępować z pozostałym ciastem.
    7. Piec w 175 oC przez 7-10 min, do lekkiego zrumienienia.
    8. Marcepan rozwałkować na kamiennym blacie lekko podsypując cukrem pudrem, żeby się nie kleił. Tymi samymi foremkami co ciasta teraz wycinamy marcepan. Odkładamy, będziemy nim przekładać ciastka wyjęte z piekarnika. 
    9. Wyjąć ciastka z piekarnika, odczekać chwilę a następnie bardzo delikatnie przenosić na kuchenną kratkę. 
    10. Jeszcze ciepłe przekładać marcepanem. Odkładać do całkowitego wystygnięcia
    Ciasteczka można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne bo są i tak bardzo słodkie. 
    Smacznego. 
    (Visited 553 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Sernik wiedeński pomarańczowy
    next
    Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą
    previous
    Sernik wiedeński pomarańczowy
    next
    Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą

    6 komentarzy Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię