Kluski śląskie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kluski śląskie

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

U nas na Mazowszu te kluski nazywają się ,,śląskie”. Są zrobione z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej.

Są nieco bardziej ,,gumowe” niż kopytka, ale równie pyszne. Doskonale pasują do wszelkiego rodzaju sosów i okras.

Tak jak w przypadku kopytek nie można przesadzić z ilością dodanej mąki, bo jeśli jest je za dużo kluski robią się gumowe i po prostu nie daje się ich pogryźć. Ciasto z którego lepimy kluski śląskie jest cudownie jedwabiste i delikatne, dlatego rolowanie nawet dużej ilości kulek jest bardzo przyjemne.
U mnie z podanych składników wyszło 30 szt. klusek.

Polecam 🙂

Kluski Śląskie

[/mp_row]

[mp_ro

Składniki:

  • ok. 600 gr ziemniaków (po ugotowaniu i odparowaniu) 
  • ok. 200 gr (7-8 łyżek) mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko (M)
  • Sól
  • Woda do gotowania
  • Masło lub oliwa do skropienia klusek. 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić najlepiej na sicie, ważna żeby ziemniaki były dokładnie odcedzone i odparowane.  Pozostawiamy do wystygnięcia.

Lekko ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Przełożyć ziemniaki do dużej miski, wbić jajko dodać 1 łyżeczkę soli i łyżkami dosypywać mąkę.
Od razu zagniatać.

Powinniśmy uzyskać gładką, jedwabistą i miękką masę.

Odrywamy niewielkie kawałki wielkości orzecha włoskiego. W rękach formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie na środku. Układamy na stolnicy.

W dużym garnku gotujemy wodę (ok. 2 -3 l.) z 1 łyżeczką soli. Na gotującą wodę wkładamy kilka klusek (rosną w czasie gotowania). Od momentu wypłynięcia gotujemy kluski ok. 1-2 min.

Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na sicie, przelewamy zimną wodą.

Jeśli chcemy kluski wystudzić i podać np. odsmażane , studzimy je rozłożone płasko, skropione odrobiną oliwy lub roztopionego masła. Kluski śląskie bardzo łatwo się ze sobą sklejają.

Podajemy polane zrumienioną cebulką lub z gulaszem, sosem grzybowym .

Smacznego.

[/mp_text] [/mp_span] [/mp_row]
  • Kluski Śląskie
  • kluski
  • Kluski Śląskie
  • Kluski Śląskie
  • kluski-jak-zrobić
  • jak-zrobić-kluski
  • kluski śląskie, kluski slaskie, kluski slaskie przepis, jak zrobic slaskie, kluski przepis

 

 

 

(Visited 1 055 times, 6 visits today)

Dorota

previous
Piegus – Ciasto z Białek
Herbata Rozgrzewająca
next
Herbata Jesienna – Idealnie Rozgrzewa
previous
Piegus – Ciasto z Białek
Herbata Rozgrzewająca
next
Herbata Jesienna – Idealnie Rozgrzewa

5 komentarzy Ukryj

Jakie ładne 🙂 Bardzo lubię kluski śląskie i w sumie sama nie wiem, czemu tak rzadko je robię 🙂

Bardzo dobre . Wyszło mi mniej ale to pewnie wielkość kluski miała wpływ na to:). Polałam cebulką i stopiłam słoninę, pychotka:)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię