0 0
Kluski Śląskie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kluski Śląskie

  • Medium

Directions

Share

Tradycyjnie polskie kluski do obiadu, można podawać je z gulaszem, sosami mięsnymi lub sosami grzybowymi. W każdej wersji są pyszne.

U nas na Mazowszu te kluski nazywają się ,,śląskie”. Są zrobione z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej.

Są nieco bardziej ,,gumowe” niż kopytka, ale równie pyszne. Doskonale pasują do wszelkiego rodzaju sosów i okras.

Tak jak w przypadku kopytek nie można przesadzić z ilością dodanej mąki, bo jeśli jest je za dużo kluski robią się gumowe i po prostu nie daje się ich pogryźć. Ciasto z którego lepimy kluski śląskie jest cudownie jedwabiste i delikatne, dlatego rolowanie nawet dużej ilości kulek jest bardzo przyjemne.
U mnie z podanych składników wyszło 30 szt. klusek.

Polecam 🙂

Kluski Śląskie

[/mp_row]

[mp_ro

Kluski Śląskie

Składniki:

  • ok. 600 gr ziemniaków (po ugotowaniu i odparowaniu) 
  • ok. 200 gr (7-8 łyżek) mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko (M)
  • Sól
  • Woda do gotowania
  • Masło lub oliwa do skropienia klusek. 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić najlepiej na sicie, ważna żeby ziemniaki były dokładnie odcedzone i odparowane.  Pozostawiamy do wystygnięcia.

Lekko ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Przełożyć ziemniaki do dużej miski, wbić jajko dodać 1 łyżeczkę soli i łyżkami dosypywać mąkę.
Od razu zagniatać.

Powinniśmy uzyskać gładką, jedwabistą i miękką masę.

Odrywamy niewielkie kawałki wielkości orzecha włoskiego. W rękach formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie na środku. Układamy na stolnicy.

W dużym garnku gotujemy wodę (ok. 2 -3 l.) z 1 łyżeczką soli. Na gotującą wodę wkładamy kilka klusek (rosną w czasie gotowania). Od momentu wypłynięcia gotujemy kluski ok. 1-2 min.

Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na sicie, przelewamy zimną wodą.

Jeśli chcemy kluski wystudzić i podać np. odsmażane , studzimy je rozłożone płasko, skropione odrobiną oliwy lub roztopionego masła. Kluski śląskie bardzo łatwo się ze sobą sklejają.

Podajemy polane zrumienioną cebulką lub z gulaszem, sosem grzybowym .

Smacznego.

[/mp_text] [/mp_span] [/mp_row]
  • Kluski Śląskie
  • kluski
  • Kluski Śląskie
  • Kluski Śląskie
  • kluski-jak-zrobić
  • jak-zrobić-kluski
  • kluski śląskie, kluski slaskie, kluski slaskie przepis, jak zrobic slaskie, kluski przepis

 

 

 

(Visited 2 797 times, 2 visits today)

Dorota

Stoły Wielkanocne
previous
Wielkanoc Rzecz Święta cz.2 Pięknie Ustawieni
Babka Marmurkowa
next
Babka Marmurkowa
Stoły Wielkanocne
previous
Wielkanoc Rzecz Święta cz.2 Pięknie Ustawieni
Babka Marmurkowa
next
Babka Marmurkowa

5 Comments Hide Comments

Jakie ładne 🙂 Bardzo lubię kluski śląskie i w sumie sama nie wiem, czemu tak rzadko je robię 🙂

Bardzo dobre . Wyszło mi mniej ale to pewnie wielkość kluski miała wpływ na to:). Polałam cebulką i stopiłam słoninę, pychotka:)

Add Your Comment