0 0
Miodownik

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Miodownik

  • 8 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Miodownik jak sama nazwa wskazuje upieczony jest z dodatkiem miodu, naturalnego lub sztucznego, nie ma to większego znaczenia. Z reguły, ciasta pieczone z miodem sztucznym szybciej robią się miękkie, niż te z miodem naturalnym. Tak jest np. przy piernikach, ale miodownik wymaga tylko jednej nocy żeby być gotowy do podania.

Trzeba pamiętać, że to ciasto zdecydowanie zyskuje po kilkunastu godzinach od upieczenia. Zaraz po wyjęciu z pieca, jest dość twarde i mięknie dopiero po przełożeniu masą
z kaszy manny i nocy spędzonej w chłodnym i suchym miejscu.

Bardzo polecam jest naprawdę pyszny 🙂

miodownik-przepis-1

Miodownik

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 250 gr masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka (L)
  • ok. 150 gr miodu (u mnie naturalny malinowy)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • Cukier waniliowy
  • Szczypta soli
Na masę z kaszy manny
  • 2 szklanki mleka (2%)
  • ok. 8 łyżek kaszy manny
  • 3/4  szklanki cukru
  • 250 gr masła w temperaturze pokojowej
  • Cukier waniliowy
Polewa
  • 100 gr czekolady gorzkiej
  • ok. 1/4 mleka (2%)

Sposób przygotowania:

Ciasto

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.

Trzy małe lub jedną dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

W garnuszku rozpuścić, mało, miód i cukier. Odstawić aby lekko przestygło.

W misie miksera umieścić mąkę, sodę, sól. Miksując suche składniki stopniowo wlewać do nich masło z cukrem, następnie wbić jajka i na średnich obrotach dokładnie zmiksować na jednolitą masę.

Ciasto podzielić na trzy części i rozprowadzić w formie. Najłatwiej robi się to kuchenną łopatką silikonową.

Ciasto piec w gorącym piekarniku prze 12-15 min do chwili kiedy będzie brązowe. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.

Masa

Do średniego garnka wlać mleko, wsypać kaszę manną i cukier, doprowadzić do wrzenia (często mieszać, aby kasza się nie przypaliła), zmniejszyć płomień do min. przykryć garnek i gotować prze ok. 7-10 min. Zdjąć z ognia, odkryć, zamieszać. Pozostawić do przestygnięcia.

Kiedy kasza będzie już delikatnie ciepła zmiksować ją na średnich obrotach. Cały czas miksując dodawać kawałki miękkiego masła. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Przygotowanie ciasta

Blaty z ciasta miodowego przełożyć masą z kaszy. Włożyć do formy w której było pieczone, przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc w chłodnym miejscu.

Następnego dnia rozpuścić czekoladę  mlekiem, posmarować ciasto, pozostawić do zastygnięcia (ok. 30 min), ciasto kroić ostrym nożem.

Smacznego.

  • miodownik
  • miodownik-przepis-ciasto

 

(Visited 6 761 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Babka Cytrynowa
Piersi z Kaczki
next
Pieczona Pierś z Kaczki w Marynacie Pomarańczowej
previous
Babka Cytrynowa
Piersi z Kaczki
next
Pieczona Pierś z Kaczki w Marynacie Pomarańczowej

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »