Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Piersi z Kaczki pieczona, którą przygotuję na święta. Dla wszystkich którzy lubią kaczkę w najłatwiejszym wydaniu. Czas pieczenia zależy od tego, jak wypieczone mięso lubicie. Ja zdecydowanie preferuję dobrze wypieczone, dlatego piekłam piersi przez 8 min, ale jeśli kaczka ma być bardziej różowa, 6-7 min w piekarniku wystarczy.
Marynata jest bardzo prosta, kaczkę trzeba marynować w niej przynajmniej 10 godz. W między czasie, obracamy mięso przynajmniej raz.
Kaczkę najlepiej jest polać pomarańczowym sosem przygotowanym z marynaty.
Polecam 🙂

Pierś z Kaczki w Marynacie Pomarańczowej
Składniki:
-
2 piersi z kaczki ze skórą
-
1 łyżeczka soli
-
sok z 1 dużej pomarańczy
-
3 łyżki miodu naturalnego
-
1 łyżeczka tymianku suszonego
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka oleju
Przepisy na Święta
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki umyć, osuszyć. Skórę ponacinać w kratę (tak jak na zdjęciu niżej). Posolić z obu stron.
Przygotować marynatę:
W misce połączyć sok z pomarańczy, płynny miód i tymianek, dokładnie wymieszać.
Włożyć do marynaty piersi, pozostawić na noc w lodówce, a nawet na 48 godz. Przynajmniej raz
w czasie chłodzenia, obrócić kaczkę w marynacie.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.
Piersi wyjąć z marynaty, wytrzeć do sucha. Marynatę zachować.
Na patelni rozgrzać olej i masło, na gorący położyć pierś, skórą do dołu, smażyć przez ok. 5 min
do zrumienienia. Przewrócić i smażyć jeszcze ok. 3 min.
Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać kilkoma łyżka wytopionego tłuszczu. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w zależności od preferencji: 6-8 min. Ja piekłam 8 min,
bo lubię mięso dobrze wypieczone, ale wciąż różowe.
Upieczone piersi wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 min zanim zaczniemy je kroić.
Przygotowanie sosu:
Na patelnię na, której smażyliśmy kaczkę (nie wycierać, nie myć), wlać marynatę, zagotować. Zmniejszyć płomień i bez przykrycia gotować przez ok. 6-7 min do chwili, kiedy sos zgęstnieje.
Pokrojone mięso polać sosem. Podawać z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego 🙂
13 komentarzy Ukryj
aż mi ślinka cieknie…
czy pierś z gęsi również się sprawdzi?
Pani Doroto , czy pierś w piekarniku piec pod przykryciem czy nie ?
Tak pierś pieczemy bez przykrycia. Czas pieczenia jest krótki i chodzi o przypieczenie skórki 🙂
Dziś wypróbuję, proszę o trzymanie kciuków !
Ojej, to trzymam mocno 🙂
Zrobiłam na święta i naprawdę wyszło 🙂 Pierś piekłam 7 minut i była idealna! Miękka, różowa.
Bardzo się cieszę 🙂
Przepis wspanialy jutro go sprawdze robie obiad dla rodziny .Mieszkam we Francji wiec kaczka to tutaj klasyka .dzieki za przepis mam wspaniale produkty bo jakosc zywnosci jest tutaj bardzo wysoka.dzieki za przepis chetnie napise o jutrzejszych wrazeniach.Pozdrawiam serdecznie Dorota z Prowansji.
Zrobiłam dzisiaj . Kaczka przepyszna.
Bardzo się cieszę 😀
Czy nie są zbyt słodkie przy tej ilości miodu ?
Wczoraj marynowane, dziś zjedzone. Pycha. Kaczka to moje ulubione mięso 😁