Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Łatwe do upieczenia, a sekretem powodzenia jest użycie do przygotowania ciasta składników w temperaturze pokojowej.
Najlepiej wyjąć wszystkie składniki na 2-3 godz przed pieczeniem i pozostawić je po za lodówką.
Babka Cytrynowa
Składniki w temperaturze pokojowej:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3 jajka (L)
- Skórka otarta z 2 średnich cytryn
- 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- Cukier waniliowy
Na syrop cytrynowy:
- Sok z 2 cytryn
- ok. 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 170 oC.
Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Cytryny sparzyć i dokładnie wyszorować. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Mąki i proszek do pieczenia połączyć, przesiać.
W misie miksera umieścić jajka, jogurt, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, zmiksować.
Wsypać suche składniki i zmiksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Dodać olej i ponownie zmiksować (wolne obroty).
Przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 min. do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzić przez 20 min w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać syropem cytrynowym.
Syrop cytrynowy:
Sok i cukier umieszczamy w garnuszku i na średnim ogniu gotujemy tak długo, aż lekko zgęstnieje. Pamiętamy o mieszaniu.
Przestudzonym syropem polewamy zimne ciasto.
8 komentarzy Ukryj
Wygląda pięknie! Lubię takie babki:)
Dziękuję:) Jest też bardzo łatwa do zrobienia, więc same +++++:)
lubię takie ładne babeczki:)
Takie wilgotne babki lubie najbardziej 🙂
Mniam. Ogólnie babki to moja pięta Achillesa, ale się nie poddaję i próbuję nowych przepisów 🙂 Ten wygląda, jakby bardzo chciałby być przez mnie wypróbowany 😉
Bardzo interesujący stosik w tle 🙂
To trzymam kciuki, kiedyś wreszcie musi się udać:)
Wygląda super, i ten sosik mmmmmmm… 😉
A kiedy do masy dodać jajka?