0 0
Babka Cytrynowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka Cytrynowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Pyszna i wilgotna babka jogurtowa z gęstym cytrynowym syropem.
Ciasto które bardzo lubimy, a najczęściej piekę je jesienią i zimą.
Po upieczeniu polewamy babkę gęstym cytrynowym syropem, który wsiąka do wnętrza i cudownie nawilża ciasto.
Łatwe do upieczenia, a sekretem powodzenia jest użycie do przygotowania ciasta składników w temperaturze pokojowej.
Najlepiej wyjąć wszystkie składniki na 2-3 godz przed pieczeniem i pozostawić je po za lodówką.
Polecam 🙂

 

Babka Cytrynowa 

Składniki w temperaturze pokojowej:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 jajka (L)
  • Skórka otarta z 2 średnich cytryn
  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • Cukier waniliowy
Na syrop cytrynowy:
  • Sok z 2 cytryn
  • ok. 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 170 oC.

Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Cytryny sparzyć i dokładnie wyszorować. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Mąki i proszek do pieczenia połączyć, przesiać.

W misie miksera umieścić jajka, jogurt, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, zmiksować.
Wsypać suche składniki i zmiksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Dodać olej i ponownie zmiksować (wolne obroty).
Przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 min. do suchego patyczka.

Upieczone ciasto studzić przez 20 min w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.

Ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać syropem cytrynowym.

Syrop cytrynowy:

Sok i cukier umieszczamy w garnuszku i na średnim ogniu gotujemy tak długo, aż lekko zgęstnieje. Pamiętamy o mieszaniu.

Przestudzonym syropem polewamy zimne ciasto.

Smacznego 🙂
ciasto, ciasto przepis, ciasto jogurtowe, ciasto jogurtowe przepis, ciasta, ciasta przepisy, przepis na ciasto, ciasto cytrynowe, ciasto cytrynowe przepis, syrop cytrynowy, syrop cytrynowy przepis, cytryny, cytryny przepisy,

 

(Visited 1 858 times, 15 visits today)

Dorota

Kruche Ciasteczka Cytrynowe
previous
Ciasteczka Kruche Cytrynowe
Przepis na Miodownik
next
Miodownik
Kruche Ciasteczka Cytrynowe
previous
Ciasteczka Kruche Cytrynowe
Przepis na Miodownik
next
Miodownik

8 komentarzy Ukryj

Mniam. Ogólnie babki to moja pięta Achillesa, ale się nie poddaję i próbuję nowych przepisów 🙂 Ten wygląda, jakby bardzo chciałby być przez mnie wypróbowany 😉

Bardzo interesujący stosik w tle 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »