Składniki
- 200 g zimnego masła
- 300 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- skórka z cytryny
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 żółtka
na lukier cytrynowy
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 sok z cytryny
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najłatwiejsze ciasteczka jakie można zrobić w domu. Klasyczne kruche ciasto w tym przepisie z intensywnym cytrynowym smakiem. Bardzo polecam, ,można długo przechowywać, można polukrować, lub posmarować dżemem.
Smacznego 🙂
Steps
1 Done | Masło pokroić w niewielką kostkę. |
2 Done | Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę lub blat. szybko zagnieść, uformować kulę, spłaszczyć. |
3 Done | Piekarnik rozgrzać do 180 st.C z termoobiegiem.Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. |
4 Done | |
5 Done | |
6 Done | przygotowanie lukru cytrynowego |
5 komentarzy Ukryj
Wyszły bardzo pyszne😋
Dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Wyszły wyśmienite. Polecam wszystkim. Trzyletnia córeczka miała świetną zabawę😍
Czy można dodać skórki pomarańczowej zamiast cytrynowej?
Oczywiście można dodać cytrynową zamiast pomarańczowej lub w ogóle pominąć skórkę 🙂