Najłatwiejsze ciasteczka jakie można zrobić w domu.
Klasyczne kruche ciasto w tym przepisie z intensywnym cytrynowym smakiem. Bardzo polecam, ,można długo przechowywać, można polukrować, lub posmarować dżemem.
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- 200 g zimnego masła
- 300 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- skórka z cytryny
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 żółtka
- NA LUKIER CYTRYNOWY
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 sok z cytryny
przygotowanie
Masło pokroić w niewielką kostkę.
W misie malaksera umieścić, mąkę, cukier masło i dokładnie posiekać, powinny powstać okruchy.
Następnie dodać żółtka i jajko, skórkę z cytryny i śmietanę, miksować do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.
Powinno to zająć 1 min.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę lub blat. szybko zagnieść, uformować kulę, spłaszczyć.
Zawinąć w folię spożywczą.
Włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 180 ST.C Z TERMOOBIEGIEM.
Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć ciasto, odciąć ok. 1/3 (pozostałe ciasto włożyć do lodówki).
Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto. Wycinać ciasta, układać na blasze.
Można wstawić na kilka minut do zamrażalnika.
Smarować spienionym białkiem.
Ciastka piec 12-15 min do zrumienienia.
Wyjmować i od razy przekładać na kuchenną kratę do wystygnięcia.
Piec kolejną partię.
Zimne ciastka przechowywać w szczelnej puszce.
PRZYGOTOWANIE LUKRU CYTRYNOWEGO
W miseczce umieścić cukier puder, wlać do niego połowę soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęsty dodawać po 1 łyżeczce sok i za każdym razem mieszać, szukając odpowiedniej gęstości.
Ciastka lukrujemy przed podaniem, nie przechowujemy polukrowanych tylko suche.
5 komentarzy
Wyszły bardzo pyszne😋
Dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Wyszły wyśmienite. Polecam wszystkim. Trzyletnia córeczka miała świetną zabawę😍
Czy można dodać skórki pomarańczowej zamiast cytrynowej?
Oczywiście można dodać cytrynową zamiast pomarańczowej lub w ogóle pominąć skórkę 🙂