Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na błyskawiczną Babkę Marmurkową pochodzi z mojej ulubionej książki Marthy Stewart ,,Baking Handbook”.
Wystarczy 20 min na przygotowanie ciasta + 1h na pieczenie i mamy pyszne ciasto.
Babkę można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 3 dni, nie trzeba chować jej w tym czasie do lodówki.
Polecam:)
Babka Marmurkowa
Składniki na ciasto:
- 120 g miękkiego masła
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka (L)
- 1 cukier waniliowy
- 2/3 szklanki maślanki (ja z braku maślanki dałam jogurt grecki z 3 łyżkami soku z cytryny)
- ¼ szklanki + 2 łyżki wrzątku
- 150 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki mleka lub śmietany kremówki
Sposób przygotowania babki marmurkowej:
Piekarnik nagrzać do 175 oC.
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić.
W misie miksera umieścić masło, zmiksować je razem z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
Cały czas miksując, na średnich obrotach, dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie zmiksować całość.
Do masy maślano-jajecznej, dodawać na przemian mąkę i maślankę (pamiętać jednak, aby dodawanie rozpocząć i zakończyć mąką). Zmiksować dokładnie na jednolitą, gładką masę.
Kakao wymieszać dokładnie z wrzątkiem.
Do przygotowanej foremki przełożyć ok. 2/3 ciasta, do pozostałej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Nożem lub patyczkiem do szaszłyków, przeciągnąć kilka razy przez obie warstwy ciasta, aby się lekko wymieszały.
Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i piec ok. 50 – 60 min, do suchego patyczka.
Kiedy ciasto jest upieczone, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto na ok. 10 min., następnie wyjąć i studzić w foremce przez 20 min. Później wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Polewa czekoladowa:
150 g czekolady połamać na kawałki, zalać 3-4 łyżkami śmietany kremówki lub mlekiem (3/2%). Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (1 min). Wymieszać dokładnie, najlepiej rózgą, aby wszystkie kawałeczki czekolady rozpuściły się i powstała gładka masa.
Ciasto ułożyć na kuchennej kratce, dobrze jest pod kratkę włożyć np. talerz, bo spływającą z ciasta czekoladę będzie łatwiej zebrać i ponownie polać nią ciasto.
Ciepłą czekoladą polać ciasto, zaczynając od środka, pozwolić aby czekolada swobodnie spływała na boki.
Smacznego!!!
9 komentarzy Ukryj
Planowałam robić w środę:)
koniecznie do zrobienia, wygląda bajecznie! 😉
Fantastycznie się prezentuje i z pewnością tak smakuje 🙂
Baaardzo dziękuję:)
wow, ale kusząca!
i ta czekolada …mmm ! <3
ale ślicznie wygląda, a jak musi smakować…
Wygląda kusząco.
Do filiżanki czarnej kawy taka babka wręcz idealna! 🙂 Pycha!