• Home
  • Ciasta
  • Babka Drożdżowa – właściwie idealna
Babka Drożdżowa – właściwie idealna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka Drożdżowa – właściwie idealna

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Już drugą taka babkę drożdżową piekę w ciągu ostatnich trzech dni, jest naprawdę pyszna, słodka i puszysta. Polukrowana, znakomicie nadaje się na poobiedni deser.
Spróbujcie również na śniadanie lub podwieczorek z masłem i dżemem.
Polecam!

Babka Drożdżowa

Składniki:

  • 20 gświeżych drożdży
  • 300 g. mąki pszennej
  • 130 gcukru
  • ½ szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • 70 g. masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 gskórki kandyzowanej i rodzynek (proporcje zależne od upodobań)

Sposób przygotowania:

Zaczyn:
Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn.
W misie miksera łączymy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie najlepiej rózgą. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min., w ciepłe i nie przewiewne miejsce. Zaczyn jest gotowy, kiedy zacznie bulgotać, czyli na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.
  1. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, mąkę, cukier, jajko i żółtka, dokładnie mieszamy przy pomocy haka do wyrabiania ciasta. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie dokładnie wyrabiamy, jeszcze przez ok. 5 min. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe i nie przewiewne miejsce na 1-1,5 h do podwojenia objętości.
  2. Formę do babki z kominkiem, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dodajemy rodzynki ze skórką i ziarenka wanilii, wyrabiamy jeszcze ok. 5 min. Następnie przekładamy do formy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.
  5. Formę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min do suchego patyczka. Po upieczeniu, uchylamy drzwiczki piekarnika i tak pozwalamy babce stygnąć przez 20-30 min.

Babkę lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Babka Drożdżowa
(Visited 1 092 times, 6 visits today)

Dorota

Makaron z Łososiem i Szpinakiem
previous
Makaron z Łososiem i Szpinakiem – obiad w 30 min.
Jajka Faszerowane Pieczarkami
next
Jajka Faszerowane Pieczarkami
Makaron z Łososiem i Szpinakiem
previous
Makaron z Łososiem i Szpinakiem – obiad w 30 min.
Jajka Faszerowane Pieczarkami
next
Jajka Faszerowane Pieczarkami

19 komentarzy Ukryj

Dorotko! Twoja baba drożdżowa wygląda niesamowicie! ach, jest piękna.
zdjęcia mnie powaliły.

PS: pytałas mnie o kluchy na parze i sos grzybowy. jak najbardziej!
będą pasowały idealnie ;]

Zastanawiałam się dlaczego wypieki drożdżowe mojej babci zawsze były aromatyczne.Wiadomo,że wanilia i cykaty,ale to nie wszystko.Po dokładnym przypomnieniu sobie co robiła babcia odkryłam,że masło ZAWSZE było klarowane i to był strzał w dziesiątkę !Polecam !

czy do tej babki naprawdę trzeba użyć haka? Nie mogłabym wyrobić rękoma? :/ Haka na pewno nie mam, a ręce mam dosyć sprawne hahaha Piekę co tydzień chleb na drożdżach i zawsze wyrasta – może babka też by się udała? Pozdrawiam serdecznie 🙂

dziękuję Ci serdecznie za obie odpowiedzi 🙂 to moja pierwsza babka i nikt nie wierzy, że mi się uda 🙁 wybiorę ten przepis, bo wydaje się prostszy 😉 Świetny masz ten blog, piękne zdjęcia 🙂

witam zrobilam ciasto wg przepisu ale wyszło mi strasznie płynne, Czy to normalne? nie powinno przypadkiem odchodzic od ręki i być bardziej zwarte?

Trudno mi powiedzieć co znaczy płynne, ciasto jest rzeczywiście dość luźne i nie odchodzi od ręki (ja wyrabiam ciasto mikserem). Najpierw pozostawiamy takie ciasto do pierwszego wyrośnięcia, a potem wyrabiamy ponownie przed włożeniem do foremki, ale ciągle ciasto jest luźne. Ja nigdy nie wyrabiam tak długo, aby odchodziło od ręki i bez tego wyrasta bardzo ładnie. Prawdę powiedziawszy ani moja mama, ani babcia (obie piekły cudowne ciasta drożdżowe) nigdy długo nie wyrabiały. Drożdżowe w naszym domu było najłatwiejszym i najszybciej pieczonym ciastem. Nie przejmuj się tylko pozostaw ciasto i pozwól mu rosnąć a drożdże powinny zrobić swoje.

super ,jest to jedyna babka która mnie jako chłopu wychodzi.Zawsze drozdzowe zdychały. Zmieniłem na tyle ,że dodaję jeszcze ziarenka z laski wanilii,cukier waniliowy oraz 20 dkg mieszanki keksowej i jest ekstra. Dzięki Dorotko. Spróbuję innych Twoich przepisów
Marian

Omnomnom, jaka dobra. Zrobiłam w wersji dla ubogich, czyli margaryna zamiast masła i zero bakalii, bo nie miałam. Za dekorację robił lukier kawowy, nawet dobrze się sprawdził. Rosła powoli, może w kuchni miałam za zimno, albo drożdże lekko zdechnięte były? Pierwsze wyrastanie trwało ok. 2,5 h, potem w foremce wyrastała ok 3,5 h. Nie wiem , może taka jej uroda? W klażdym razie udała się, nie opadła w piekarniku. Zapisuję przepis do kajeciku:P:P.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię