• Home
  • Ciasta
  • Babka Drożdżowa – właściwie idealna
0 0
Babka Drożdżowa – właściwie idealna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka Drożdżowa – właściwie idealna

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Już drugą taka babkę drożdżową piekę w ciągu ostatnich trzech dni, jest naprawdę pyszna, słodka i puszysta. Polukrowana, znakomicie nadaje się na poobiedni deser.
Spróbujcie również na śniadanie lub podwieczorek z masłem i dżemem.
Polecam!

Babka Drożdżowa

Składniki:

  • 20 gświeżych drożdży
  • 300 g. mąki pszennej
  • 130 gcukru
  • ½ szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • 70 g. masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 gskórki kandyzowanej i rodzynek (proporcje zależne od upodobań)

Sposób przygotowania:

Zaczyn:
Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn.
W misie miksera łączymy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie najlepiej rózgą. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min., w ciepłe i nie przewiewne miejsce. Zaczyn jest gotowy, kiedy zacznie bulgotać, czyli na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.
  1. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, mąkę, cukier, jajko i żółtka, dokładnie mieszamy przy pomocy haka do wyrabiania ciasta. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie dokładnie wyrabiamy, jeszcze przez ok. 5 min. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe i nie przewiewne miejsce na 1-1,5 h do podwojenia objętości.
  2. Formę do babki z kominkiem, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dodajemy rodzynki ze skórką i ziarenka wanilii, wyrabiamy jeszcze ok. 5 min. Następnie przekładamy do formy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.
  5. Formę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min do suchego patyczka. Po upieczeniu, uchylamy drzwiczki piekarnika i tak pozwalamy babce stygnąć przez 20-30 min.

Babkę lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Babka Drożdżowa
(Visited 10 833 times, 1 visits today)

Dorota

Babka Marmurkowa
previous
Babka Marmurkowa
Jajka Faszerowane Pieczarkami
next
Jajka Faszerowane Pieczarkami
Babka Marmurkowa
previous
Babka Marmurkowa
Jajka Faszerowane Pieczarkami
next
Jajka Faszerowane Pieczarkami

21 komentarzy Ukryj

Dorotko! Twoja baba drożdżowa wygląda niesamowicie! ach, jest piękna.
zdjęcia mnie powaliły.

PS: pytałas mnie o kluchy na parze i sos grzybowy. jak najbardziej!
będą pasowały idealnie ;]

Zastanawiałam się dlaczego wypieki drożdżowe mojej babci zawsze były aromatyczne.Wiadomo,że wanilia i cykaty,ale to nie wszystko.Po dokładnym przypomnieniu sobie co robiła babcia odkryłam,że masło ZAWSZE było klarowane i to był strzał w dziesiątkę !Polecam !

czy do tej babki naprawdę trzeba użyć haka? Nie mogłabym wyrobić rękoma? :/ Haka na pewno nie mam, a ręce mam dosyć sprawne hahaha Piekę co tydzień chleb na drożdżach i zawsze wyrasta – może babka też by się udała? Pozdrawiam serdecznie 🙂

dziękuję Ci serdecznie za obie odpowiedzi 🙂 to moja pierwsza babka i nikt nie wierzy, że mi się uda 🙁 wybiorę ten przepis, bo wydaje się prostszy 😉 Świetny masz ten blog, piękne zdjęcia 🙂

witam zrobilam ciasto wg przepisu ale wyszło mi strasznie płynne, Czy to normalne? nie powinno przypadkiem odchodzic od ręki i być bardziej zwarte?

Trudno mi powiedzieć co znaczy płynne, ciasto jest rzeczywiście dość luźne i nie odchodzi od ręki (ja wyrabiam ciasto mikserem). Najpierw pozostawiamy takie ciasto do pierwszego wyrośnięcia, a potem wyrabiamy ponownie przed włożeniem do foremki, ale ciągle ciasto jest luźne. Ja nigdy nie wyrabiam tak długo, aby odchodziło od ręki i bez tego wyrasta bardzo ładnie. Prawdę powiedziawszy ani moja mama, ani babcia (obie piekły cudowne ciasta drożdżowe) nigdy długo nie wyrabiały. Drożdżowe w naszym domu było najłatwiejszym i najszybciej pieczonym ciastem. Nie przejmuj się tylko pozostaw ciasto i pozwól mu rosnąć a drożdże powinny zrobić swoje.

super ,jest to jedyna babka która mnie jako chłopu wychodzi.Zawsze drozdzowe zdychały. Zmieniłem na tyle ,że dodaję jeszcze ziarenka z laski wanilii,cukier waniliowy oraz 20 dkg mieszanki keksowej i jest ekstra. Dzięki Dorotko. Spróbuję innych Twoich przepisów
Marian

Omnomnom, jaka dobra. Zrobiłam w wersji dla ubogich, czyli margaryna zamiast masła i zero bakalii, bo nie miałam. Za dekorację robił lukier kawowy, nawet dobrze się sprawdził. Rosła powoli, może w kuchni miałam za zimno, albo drożdże lekko zdechnięte były? Pierwsze wyrastanie trwało ok. 2,5 h, potem w foremce wyrastała ok 3,5 h. Nie wiem , może taka jej uroda? W klażdym razie udała się, nie opadła w piekarniku. Zapisuję przepis do kajeciku:P:P.

Właśnie powędrowała do piekarnika. Pierwszy raz użyłam haka – uff jak fajnie. Zobaczymy czy po upieczeniu też będzie fajnie. Śledzę Twoje gotowanie od bardzo dawna chyba prawie od początku i bardzo często się inspiruję. Dzięki Pozdrawiam

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »