Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny, delikatny i puszysty sernik na zimno, dokładnie taki jaki powinien być. Wyjątkowej lekkości nadaje mu bita śmietana, a pięknego szklista galaretka.
Robi się go bardzo łatwo i szybko. Do tego sernika pierwszy raz użyłam szklisto, przezroczystej galaretki Winiar (nie wiem czy inne firmy też mają taki produkt), dzięki niej sernik wygląda bardzo ładnie. Oczywiście można ją zastąpić każdą inną galaretką, kolorową i smakową, ale ta przezroczysta (o smaku winogronowym) wygląda bardzo ładnie, dzięki niej sernik jest elegancki i lekki.
Polecam to ciasto na upalne letnie popołudnie.

Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie
Składaniki:
- 500 g sera sernikowego z wiaderka
- 300 ml. śmietany kremówki 30% (bardzo zimnej)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 galaretka przezroczysta (u mnie od Winiar)
na polewę:
- 2 galaretki przezroczyste
- ok. 300 g truskawek
Sposób przygotowany zimnego sernika:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Całkowicie wystudzić.
W misie miksera kremówkę i cukier puder zmiksować na bitą śmietanę, kiedy będzie sztywna dodać ser, zmiksować do połączenia. Wlać galaretkę i wymieszać do połączenia.
Formę do tart posmarować cienko masłem (u mnie żaroodporna 24 cm, ale może być inna z wysokim brzegiem).
Masę serową przełożyć do formy. Wstawić do lodówki na ok. 30 min, lub do czasu kiedy stężeje.
W międzyczasie rozpuścić 2 galaretki w 3 szklankach wrzątku, wymieszać odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Truskawki umyć, przekroić na pół.
Stężały sernik wyjąć z lodówki, wylać na niego ok. 1 szklanki zimnej galaretki, tak żeby na serniku powstała cieniutka warstwa. Poukładać w galaretce truskawki, włożyć do lodówki, żeby galaretka zastygła, a truskawki się nie poruszały. Teraz delikatnie wlać na sernik pozostałą galaretkę.
Wstawić do lodówki i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
Sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂

4 komentarze Ukryj
Dzień dobry,
proszę o wymiary foremki.
Pozdrawiam
Forma 24-26 cm. U mnie 24 cm.
Dziękuję
Zamiast przezroczystej uzyłam cytrynową galaretkę,sernik zatem o smaku i kolorze cytrynowym .
Tradycyjnie użyłam tortownicę,jest ok aczkolwiek trzeba uważać na wylewaniu galaretki wierzchniej ja wylewam lekko stężałą mając pewność że nie wpłynie wgłąb sera lub na zewnątrz.Swietny sernik dodatek truskawek sprawia ze jest orzezwiający i przypomina lato .Nie zawiele z nim pracy i zachodu aczkolwiek trzeba sie zaopatrzyc w półprodukty zanim przystapimy do jego wykonania.Pozdrawiam zyczac udanych sernikow na zimno