• Home
  • Ciasta
  • Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie ze Szklistą Galaretką
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie ze Szklistą Galaretką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie ze Szklistą Galaretką

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny, delikatny i puszysty sernik na zimno, dokładnie taki jaki powinien być. Wyjątkowej lekkości nadaje mu bita śmietana, a pięknego szklista galaretka.

Robi się go bardzo łatwo i szybko. Do tego sernika pierwszy raz użyłam szklisto, przezroczystej galaretki Winiar (nie wiem czy inne firmy też mają taki produkt), dzięki niej sernik wygląda bardzo ładnie. Oczywiście można ją zastąpić każdą inną galaretką, kolorową i smakową, ale ta przezroczysta (o smaku winogronowym) wygląda bardzo ładnie, dzięki niej sernik jest elegancki i lekki.

Polecam to ciasto na upalne letnie popołudnie.

 

Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie

Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie

Składaniki:

  • 500 g sera sernikowego z wiaderka
  • 300 ml. śmietany kremówki 30% (bardzo zimnej)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka przezroczysta (u mnie od Winiar)

na polewę:

  • 2 galaretki przezroczyste
  • ok. 300 g truskawek

Sposób przygotowany zimnego sernika:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Całkowicie wystudzić.

W misie miksera kremówkę i cukier puder zmiksować na bitą śmietanę, kiedy będzie sztywna dodać ser, zmiksować do połączenia. Wlać galaretkę i wymieszać do połączenia.

Formę do tart posmarować cienko masłem (u mnie żaroodporna, ale może być inna z wysokim brzegiem).

Masę serową przełożyć do formy. Wstawić do lodówki na ok. 30 min, lub do czasu kiedy stężeje.

W międzyczasie rozpuścić 2 galaretki w 3 szklankach wrzątku, wymieszać odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Truskawki umyć, przekroić na pół.

Stężały sernik wyjąć z lodówki, wylać na niego ok. 1 szklanki zimnej galaretki, tak żeby na serniku powstała cieniutka warstwa. Poukładać w galaretce truskawki, włożyć do lodówki, żeby galaretka zastygła, a truskawki się nie poruszały. Teraz delikatnie wlać na sernik pozostałą galaretkę.
Wstawić do lodówki i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.

Sernik przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

Sernik na Zimno
  • Sernik na Zimno
  • Sernik na Zimno
  • sernik, sernik na zimno, sernik na zimno przepis, sernik na zimno z truskawkami, sernik truskawkowy na zimno,  sernik truskawkowy na zimno przepis, kwestia smaku sernik

 


Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

 

 

(Visited 19 743 times, 16 visits today)

Dorota

previous
Tarta z budyniem i śliwkami
next
Menu Na Weekend – Będzie Gorąco
previous
Tarta z budyniem i śliwkami
next
Menu Na Weekend – Będzie Gorąco

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię