Składniki
-
Ciasto
-
100 g (zimnego) masła
-
200 g mąki pszennej krupczatki
-
szczypta soli
-
1/4 szklanki cukru brązowego
-
2-3 łyżki soku z pomarańczy
-
1 białko
-
Nadzienie
-
1 jeśli w składzie jest cukier to super, jeśli nie dodać 2-3 łyżki cukru.
-
1,5 szklanki 3,2 % mleka
-
skórka otartej z jednej pomarańczy
-
1 żółtko
-
1 łyżka masła
-
300 g śliwek
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Steps
1
Done
|
Przygotowanie tartyW malakserze umieścić mąkę, cukier, masło pokrojone w kostkę, sól, dokładnie posiekać pod koniec dodawać po jednej łyżce sok z pomarańczy. Miksować tylko do chwil kiedy ciasto stanie się wilgotne i jednolite. |
2
Done
|
Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim przygotowaną formę. Można rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej, lub ręcznie wylepić nim formę. |
3
Done
|
Rozgrzać piekarnik do 175 oC. tartę piec ok. 15 min do zrumienienia brzegów. Wyjąć i wyłożyć na ciasto budyń i śliwki. |
4
Done
|
Przygotowanie nadzienia budyniowegoBudyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyć mniej mleka (nie 2 a jedynie 1,5 szkl.). Zamiast białego cukru lepiej użyć cukru brązowego. Jeśli budyń jest z dodatkiem cukru to ta ilość wystarczy, jeśli nie ma w nim cukru dodaj 2-3 łyżki. |
5
Done
|
Do gorącego budyniu dodać skórkę z pomarańczy i masło, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Mieszać od czasu do czasu, aby nie utworzył się ,,kożuch". |
6
Done
|
Budyń wyłożyć na podpieczony, kruchy spód a na wierzchu poukładać cienkie plasterki śliwki. |
6 komentarzy Ukryj
Śliczne zdjęcia 🙂
Śliczna tarta, jedno z moich najukochańszych ciast…
Od samego patrzenia ślinotoku dostałam…
Tak wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Dziękuję za ten przepis!
Czy do nadzienia budyniowego dajemy cukier w jakiej ilości i kiedy?
Uzupełniłam wpis. Jeśli w składzie budyniu nie ma cukru dodaj 2-3 łyżki cukru.