Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczny i doskonale znany wszystkim przepis na kruche babeczki z budyniem, takie jakie można kupić w każdej cukierni, te domowe są naprawdę przepyszne, jest z nimi trochę pracy, ale naprawdę warto. Ten przepis sprawdziłam wielokrotnie i zawsze się udaje.
Babeczki po całkowitym wystudzeniu można przechowywać przez 2 dni w szczelnym pojemniku. Pamiętajcie jednak, aby babeczek nie przechowywać oprószonych cukrem pudrem, ciastka posypujemy przed samym podaniem, ładniej wyglądają i lepiej smakują kiedy cukier jest świeży.
Jeśli chcecie babeczki mrozić zróbcie to przed pieczeniem, po upieczeniu również można je zamrozić, ale nie po rozmrożeniu nie będą już takie smaczne i świeże.
Babeczki można również polukrować, najlepiej cytrynowym lukrem. Zrobicie go łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. Lukier powinien być dość rzadki, żeby ładnie spłynął z babeczek i zostawił jedynie cieniutką warstwę słodkiej polewy.
Polecam 🙂
Babeczki z Budyniem
na kruche ciasto:
- 240 g. mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- szczypta proszku do pieczenia
- 160 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko + 1 żóltko
- 2 łyżki śmietany 12%
- skórka otarta z 1 małej cytryny
- 3 krople zapachu cytrynowego i 3 krople waniliowego
na masę budyniową:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania ciasta kruchego:
Przygotować ciasto: posiekać w malakserze masło z mąką połączoną z proszkiem, cukrem i skórką z cytryny do chwili, kiedy powstaną okruchy, dodać żółtka i śmietanę i zapachy, siekać, aż powstanie jednolite ciasto. Na oprószonym mąką blacie szybko zagnieć ciasto, uformować kulę, spłaszczyć. Owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 30–40 min.
Przygotowanie masy budyniowej:
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zdjęciu z ognia od razu dodać masło i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Przygotować foremki do babeczek, posmarować je roztopionym masłem i oprószyć mąką,
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Wycinać krążki nieco większe niż górna średnica foremki, krążków powinno być dwa razy więcej niż foremek. każdy krążek nakłuć widelcem.
Ciastem wylepić foremki, posmarować białkiem, do każdej foremki włożyć łyżeczkę masy budyniowej, przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić.
Foremki ustawiać na blasze do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół.
Piec babeczki ok. 20-25 min do zrumienienia. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Zimne babeczki wyjąć , pewnie trzeba będzie je nieco oczyścić z budyniu, który może trochę wypływać z babeczek.
Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
Ile wychodzi babeczek z tego przepisu i jaka jest srednica foremek przy dnie, ktore Pani uzywala ? Z gory dziekuje za odpowiedz.