Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Wielkanocne wypieki, takie jak te króliczki, zawsze są ozdobą naszego stołu. Wprawdzie mój synek jest już nastolatkiem, ale tradycja jest najważniejsza, dlatego co rok piekę na zmianę takie króliczki lub drożdżowe zające (klik po przepis) .
Zachęcam do upieczenia takich pysznych i łatwych drożdżówek.
Miłej zabawy i smacznego Wam życzę 🙂
Drożdżowe Króliczki Wielkanocne
Składniki:
- 20 g drożdży świeżych
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (2%)
- 3/4 szklanki cukru
- 110 g masła
- 2 jajka (L) + 1 jajko (do posmarowania ciasta przed pieczenim)
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:
przygotowanie zaczynu:
W misce połączyć 1/4 szklanki ciepłego mleka, drożdże, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie ciasta:
W małym garnuszku umieścić mleko, masło i cukier, podgrzewać i mieszać do chwili kiedy cukier
i masło całkowicie się rozpuszczą, nie gotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
W misie miksera wymieszać mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mieszając wlać połowę mleka, następnie jajka i pozostałe mleko, cały czas miksować ciasto na średnich obrotach. Mleko powinno być tylko ciepłe nie może być gorące, powinno mieć ok. 30 st.c. to znaczy, że kiedy włożymy do niego palec będzie przyjemnie ciepłe.
Wyrabiać ciasto przez ok. 6-7 min. Będzie luźne i lepkie.
Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h lub nieco dłużej. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko zagnieść, ciasto będzie lepkie, więc można podsypać nieco więcej mąki, ale max 1/4 szklanki.
Ciasto podzielić na dwie części ok. 2/3 i 1/3.
Większą części ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Podzielić je na ok. 3 cm. paski. Tyle ile wyjdzie nam pasków na tyle części dzielimy mniejszą część ciasta i formujemy z nich kulki. Chodzi o to, że z pasków zrobimy dół a z kulek głowę królika, więc musi być ich tyle samo.
Paski ciasta skręcamy i zwijamy w ślimaki, kulki z ciasta nacinamy na 2/3, tak jak na zdjęciu.
Przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.
Drożdżówki smarujemy ,,rozbełtanym jakiem”.
Piekarnik nagrzać do 175 st. C. grzałki góra/dół.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 -22 min do zrumienienia. wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.
Oczy króliczkom można narysować barwnikiem spożywczym, ja miałam długopis z barwnym żelem.
Smacznego 🙂