• Home
  • Ciasta
  • Buchty Drożdżowe – Pampuchy – kluski na parze
0 0
Buchty Drożdżowe – Pampuchy – kluski na parze

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Buchty Drożdżowe – Pampuchy – kluski na parze

Kluski to puszyste i delikatne drożdżowe bułeczki, gotowane na parze, a podawane w zależności od rejonu Polski z różnymi dodatkami.

  • 7 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Najczęściej podaje się je z owocowymi sosami, ale nadają się również znakomicie do gęstych sosów mięsnych jak gulasz czy klopsiki z warzywami. Dla wegetarian wyłącznie z sosami warzywnymi.

Najsmaczniejsze zaraz po ugotowaniu. Sprawdziłam i wiem , że odgrzewanie ich w tosterze zupełnie się nie sprawdza, ale już odsmażenie na patelni na odrobinie masła, to pomysł zdecydowanie lepszy.

Z przepisu wyszło mi 7 sporej wielkości klusek, jak dla nas to porcja dla 2 dorosłych osób i jednego dziecka, ale przepis można z łatwością powielić i zrobić go podwójnie lub nawet potrójnie.

Buchty Drożdżowe

 

Składniki na ok. 7 szt.

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 1,5 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
  • 1,5 łyżeczki soli (lub mniej, ilość soli zależy od preferencji)

na zaczyn:

  • ok. 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka (2%)
  • 1,5  łyżeczka cukru
(Visited 4 222 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Zaczyn

W misce połączyć ciepłe mleko (nie gorące) z drożdżami, mąką i cukrem, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.

2
Done

W misie miksera lub zwykłej dużej misce połączyć pozostałą mąkę, sól, i jajko, wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ręką lub przy pomocy haka do wyrabiania.
Na koniec wlać masło i wyrabiamy do chwili, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki/haka, stanie się zwarte.
Uformować ciasto w kulę, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 - 50 min.
Przygotować stolnicę oprószoną mąką.

3
Done

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki wielkości średnich pączków. Układać na stolnicy. Kiedy całe ciasto jest już uformowane przykryć kluski ściereczką i zostawić na 10 - 15 min do ponownego podrośnięcia.

4
Done

Do garnka wlać wrzątek, wstawić naczynie lub koszyk do gotowania na parze, jeśli takiego nie mamy na garnek nałożyć duży kawałek gazy, sznurkiem lub mocną kuchenną nicią obwiązać brzeg tak żeby gaza trzymała się i po nałożeniu klusek nie wysunęła się spod nici. Gaza lub koszyk nie może dotykać do wody, musi być między nimi spory odstęp.

5
Done

Wyrośnięte kluski układać po 2-3 na gazie lub sicie do gotowania, zostawiać odstępy bo buchty mocno rosną. Umieścić je w garnku nad parą, przykryć, zmniejszyć płomień,
żeby woda nie gotowała się bardzo mocno, a jedynie wytwarzała dużo pary, ja gotuję 9/4-5 (w skali 9 ustawiam 4 lub 5).

6
Done

Kluski gotujemy 9-10 min. Natychmiast po ugotowaniu odkrywamy, zdejmujemy z pary, nakładamy na talerze i podajemy.
Jako dodatek można podać słodką śmietanę, słodki jogurt grecki lub sos owocowy, dla miłośników  konkretnych smaków, gulasz lub sos warzywny.

Dorota

Babeczki z Serem i Bakaliami
previous
Kruche Babeczki z Serem i Bakaliami
Drożdżowe Zające
next
Drożdżowe Króliczki Wielkanocne
Babeczki z Serem i Bakaliami
previous
Kruche Babeczki z Serem i Bakaliami
Drożdżowe Zające
next
Drożdżowe Króliczki Wielkanocne

11 komentarzy Ukryj

Super! to smak mojego dzieciństwa 😉 moja mama podawała je z roztopioną margaryną z cukrem i wodą albo sosem mięsnym 😉

Świetny przepis. Zrobiłam dziś, ale ciasto wyszło mi rzadsze, mimo trzymania się proporcji. Smak i tak super 🙂

Szczerze powiem, że sama nigdy pyz na parze nie robiłam, zawsze jadłam kupne. Na pewno wypróbuję przepis, może nawet w parowarze się uda, żeby było szybciej? Mam swój niezawodny i używam go niemal codziennie, mam nadzieję, że do tego przepisu też się sprawdzi!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię