Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jajka Faszerowane na dwa sposoby.
Pasty można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce przykryte folią spożywczą. Jajka faszerujemy i dekorujemy na niedługo przed podaniem, żeby farsz nie zaczął obsychać.
Polecam.
Jajka Faszerowane Awokado z Wędzonym Łososiem
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 2 plastry wędzonego łososia
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 gałązki koperku
- Sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania jajek faszerowanych:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Przekroić na pół.
Wyjąć delikatnie żółtka z białek, białka odłożyć.
Awokado rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny.
Żółtko rozgnieść widelcem.
W miseczce połączyć, awokado, żółtka, jogurt grecki, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Białka napełnić farszem, na górze położyć kawałek plastra wędzonego łososia i małą gałązkę koperku.
Jajka Faszerowane – Bazyliowe
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 czubata łyżeczka majonezu (u mnie Kielecki)
- 1 czubata łyżeczka jogurtu greckiego
- Sól i świeżo mielony pieprz
- 7-8 listków bazylii bardzo drobno posiekanych
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Przekroić na pół.
Wyjąć delikatnie żółtka z białek, białka odłożyć.
W miseczce rozgnieść żółtka widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać majone, grecki jogurt i posiekaną bazylię i dokładnie wymieszać.
Pastą z żółtek napełnić białka, pasty powinno odrobinę wystawać z białka.
Przybrać małymi listkami bazylii przed samym podaniem.
Smacznego.
<<Jajka faszerowane podawane na ciepło>>
<<Aksamitna babka drożdżowa>>
<<Babka marmurkowa>>