Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczna przepis na babkę waniliowo-czekoladową, pyszną i bardzo łatwą do upieczenia. Ciasto piecze się dość długo bo ok. 70-90 min, dlatego w trakcie pieczenia warto przykryć je folią aluminiową, żeby zbyt mocno się nie przypiekł. Wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, jest to gwarancją, że ciasto się uda i nie będzie zakalca. ja składniki wyjmuję rano jeśli mam ciasto piec po południu, ale można zostawić je po za lodówką na noc.
Z przepisu wyjdzie duża porcja ciasta, więc jeśli wolicie coś mniejszego przepis łatwo można podzielić na pół. Czas pieczenia wyniesie wówczas ok. 6- min, ale stopień upieczenia trzeba sprawdzać patyczkiem.
Polecam ciasto jest pyszne i doskonale się je przechowuje nawet do 2 dni.
Smacznego 🙂
Babka Waniliowo-Czekoladowa
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:
- 230 g miękkiego masła
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka maślanki
Sposób przygotowania babki:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. grzałki góra/dół.
Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na jasną, puszystą masę. Najlepiej zrobić to mikserem z płaską końcówką (omówienie końcówek miksera znajdziecie tutaj klik).
Do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, dokładanie miksować po każdym dodaniu.
Mąką, sól i sodę połączyć, przesiać (kakao będzie potrzebne później).
Do masy maślanej dodawać na przemian mąkę i maślankę cały czas miksując, zaczynamy i kończymy na dodawaniu mąki. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 14 x25 cm, ale może być nieco większa).
Najpierw do formy wkładamy ciasto waniliowe (forma powinna być przechylona, żeby ciasto zajmowało tylko jedną połowę naczynia), drugą połowę wypełniamy ciastem czekoladowym.
Ciasto pieczemy ok. 90 min. do suchego patyczka. W połowie pieczenia można ciasto przykryć folią aluminiową gdyby zbyt szybko się przyrumieniało.
Upieczone ciasto studzimy na kuchennej kratce, 10 min w formie, a następnie wyjmujemy
i pozostawimy do całkowitego wystudzenia.
Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego 🙂
4 komentarze Ukryj
Swego czasu często taka babkę robiliśmy w domu. Ostatnio tyko przerzuciłam się na biszkopt 😀 Jakaś odmiana jest potrzeba od czasu do czasu.
czy zamiast maślanki mozna dac jogurt naturalny lub kefir?
Można, kiedyś dałam pół na pół śmietanę z jogurtem i też było OK 🙂
Jesli nie mam margaryny i maslanki czy alternatywą dla tej babki moze byc olej i mleko?