• Home
  • Ciasta
  • Pomarańczowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem
Pomarańczowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pomarańczowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Przepyszne, klasyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem dużej ilości skórki pomarańczowej. Wierzch to szczodra ilość śliwek Węgierek i pyszny pomarańczowy lukier.

    Do przygotowania ciasta można użyć skórki pomarańczowej z przepisu, który znajdziecie na blogu (klik), lub przygotować ją w nieco inny sposób (przepis niżej) i mieć dodatkowo syrop, którego użyjemy do przygotowania lukru pomarańczowego.

    Jeszcze ciepłe ciasto jest po prostu przepyszne, razem z moją siostrą Agnieszką nie mogłyśmy się od niego oderwać, ale również następnego dnia jest smaczne, trzeba je tylko przechowywać całkowicie wystudzone w szczelnym pojemniku.

    Takie ciasto można upiec nie tylko ze śliwkami, ale również z truskawkami lub jabłkami.

    Bardzo polecam nie tylko jako deser, ale również na śniadanie lub podwieczorek 🙂

     

     

    Ciasto drożdżowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem

    Składniki:

    • 500 g mąki pszennej tortowej
    • 100 g cukru
    • 2 jajka (L)
    • 30 g drożdży świeżych 
    • 200 ml. mleka (2%)
    • 100 g bardzo miękkiego masła
    • Zapach pomarańczowy
    • ok. 500 g śliwek węgierek
    • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub nieco więcej)
    • 2 łyżki brązowego cukru
    •  ok. 1/4 szklanki drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (klik przepis) 

    Składniki na skórkę pomarańczową i lukier pomarańczowy:

    •  1 duża pomarańcza
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka wody
    • 3 łyżki cukru pudru 

    Sposób przygotowania:

    Zaczyn drożdżowy:

    W wysokim naczyniu, może być dzbanek, połączyć ciepłe mleko (nie gorące, ok. 25-30 st.c.,
    z 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru, dokładnie wymieszać. Przykryć naczynie folią spożywczą
    i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na ok. 10-15 min.

    Zaczyn powinien pięknie wyrosnąć, utworzy się piana i będzie silnie pachniał drożdżami.

    Przygotowanie ciasta:

    W misie miksera połączyć mąkę, cukier i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ręką lub przy pomocy haka do wyrabiania ciasta.

    Kiedy składniki zaczną się łączyć dodać jajka i ciągle wyrabiać na średnich obrotach.

    Po ok. 4 min, zacząć dodawać kawałki masła (musi być bardzo miękkie), po każdym dodaniu miksować do całkowitego połączenia się masła z ciastem.

    Na koniec dodać 4-5 kropli zapachu pomarańczowego i miksować całość jeszcze ok. 2 min.

    Wyrobione ciasto będzie wilgotne.

    Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 -1,5h.
    Ciasto powinno, co najmniej, podwoić swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto ponownie dokładnie wyrobić przez ok. 3 min.
    W trakcie wyrabiania wsypać skórkę pomarańczową.

    Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko obtoczyć w mące żeby nie lepiło się do rąk.

    Przy pomocy wałka rozwałkować na placek ok. 30 cm x 40 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Uformować z ciasta brzeg, nakłuć widelcem (tak, jak na zdjęciu), na cieście ścisło poukładać śliwki. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłe miejsce na czas nagrzewania piekarnika. Przed pieczeniem posypać ciasto brązowym cukrem.
    Jeśli mamy gorący piekarnik wstawić ciasto od razu.

    Piec przez ok. 25-30 min w 175 st.C. do chwili uzyskania złotego brzegu.

    Ciasto studzić w uchylonym piekarniku przez 10 min. Następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce.

    Jeszcze lekko ciepłe ciasto polukrować.

    Przygotowanie śliwek:

    Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.

    Włożyć owoce do miski, oprószyć cynamonem i dokładnie wymieszać, odstawić.

    Przygotowanie skórki pomarańczowej:

    Pomarańczę dokładnie sparzyć wrzątkiem i wyszorować czystą szczoteczką lub ostrą częścią gąbki kuchennej.

    Ostrym nożem ściąć skórę, ze skóry usunąć całą białą część (albedo). Skórkę pokroić w drobną kostkę.

    W niewielkim garnuszku umieścić skórkę, cukier i wodę. Zagotować, zmniejszyć płomień i na małym ogniu gotować prze ok. 20-30 min. Skórka powinna być miękka i słodka.

    Przecedzić skórkę przez sitko, pozwolić jej dokładnie odcieknąć i wystygnąć.

    Syrop zachować przygotujemy z niego lukier do ciasta.

    Przygotowanie lukru pomarańczowego:

    Do szklanego naczynia wsypać cukier puder, po jednej łyżce dodawać syrop z gotowania skórki,
    po każdej łyżce dokładnie wymieszać całość. W zależności, jak gęsty lukier lubimy, tyle syropu należy dodać. Lukier powinien być dość gęsty i mieć konsystencję płynnego miodu, wtedy dobrze trzyma się ciasta 🙂

    Smacznego 😀

     

     

     

     

    (Visited 449 times, 1 visits today)

    Dorota

    Propozycje Potraw na Obiady
    previous
    Weekendowe Menu cz. 15
    Naleśniki z Jabłkami
    next
    Naleśniki z Duszonymi Jabłkami i Cynamonem
    Propozycje Potraw na Obiady
    previous
    Weekendowe Menu cz. 15
    Naleśniki z Jabłkami
    next
    Naleśniki z Duszonymi Jabłkami i Cynamonem

    2 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »