• Home
  • Ciasta
  • Pomarańczowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Pomarańczowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pomarańczowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepyszne, klasyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem dużej ilości skórki pomarańczowej. Wierzch to szczodra ilość śliwek Węgierek i pyszny pomarańczowy lukier.

Do przygotowania ciasta można użyć skórki pomarańczowej z przepisu, który znajdziecie na blogu (klik), lub przygotować ją w nieco inny sposób (przepis niżej) i mieć dodatkowo syrop, którego użyjemy do przygotowania lukru pomarańczowego.

Jeszcze ciepłe ciasto jest po prostu przepyszne, razem z moją siostrą Agnieszką nie mogłyśmy się od niego oderwać, ale również następnego dnia jest smaczne, trzeba je tylko przechowywać całkowicie wystudzone w szczelnym pojemniku.

Takie ciasto można upiec nie tylko ze śliwkami, ale również z truskawkami lub jabłkami.

Bardzo polecam nie tylko jako deser, ale również na śniadanie lub podwieczorek 🙂

 

 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka (L)
  • 30 g drożdży świeżych 
  • 200 ml. mleka (2%)
  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • Zapach pomarańczowy
  • ok. 500 g śliwek węgierek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub nieco więcej)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  •  ok. 1/4 szklanki drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (klik przepis) 

Składniki na skórkę pomarańczową i lukier pomarańczowy:

  •  1 duża pomarańcza
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru pudru 

Sposób przygotowania:

Zaczyn drożdżowy:

W wysokim naczyniu, może być dzbanek, połączyć ciepłe mleko (nie gorące, ok. 25-30 st.c.,
z 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru, dokładnie wymieszać. Przykryć naczynie folią spożywczą
i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na ok. 10-15 min.

Zaczyn powinien pięknie wyrosnąć, utworzy się piana i będzie silnie pachniał drożdżami.

Przygotowanie ciasta:

W misie miksera połączyć mąkę, cukier i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ręką lub przy pomocy haka do wyrabiania ciasta.

Kiedy składniki zaczną się łączyć dodać jajka i ciągle wyrabiać na średnich obrotach.

Po ok. 4 min, zacząć dodawać kawałki masła (musi być bardzo miękkie), po każdym dodaniu miksować do całkowitego połączenia się masła z ciastem.

Na koniec dodać 4-5 kropli zapachu pomarańczowego i miksować całość jeszcze ok. 2 min.

Wyrobione ciasto będzie wilgotne.

Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 -1,5h.
Ciasto powinno, co najmniej, podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto ponownie dokładnie wyrobić przez ok. 3 min.
W trakcie wyrabiania wsypać skórkę pomarańczową.

Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko obtoczyć w mące żeby nie lepiło się do rąk.

Przy pomocy wałka rozwałkować na placek ok. 30 cm x 40 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Uformować z ciasta brzeg, nakłuć widelcem (tak, jak na zdjęciu), na cieście ścisło poukładać śliwki. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłe miejsce na czas nagrzewania piekarnika. Przed pieczeniem posypać ciasto brązowym cukrem.
Jeśli mamy gorący piekarnik wstawić ciasto od razu.

Piec przez ok. 25-30 min w 175 st.C. do chwili uzyskania złotego brzegu.

Ciasto studzić w uchylonym piekarniku przez 10 min. Następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce.

Jeszcze lekko ciepłe ciasto polukrować.

Przygotowanie śliwek:

Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.

Włożyć owoce do miski, oprószyć cynamonem i dokładnie wymieszać, odstawić.

Przygotowanie skórki pomarańczowej:

Pomarańczę dokładnie sparzyć wrzątkiem i wyszorować czystą szczoteczką lub ostrą częścią gąbki kuchennej.

Ostrym nożem ściąć skórę, ze skóry usunąć całą białą część (albedo). Skórkę pokroić w drobną kostkę.

W niewielkim garnuszku umieścić skórkę, cukier i wodę. Zagotować, zmniejszyć płomień i na małym ogniu gotować prze ok. 20-30 min. Skórka powinna być miękka i słodka.

Przecedzić skórkę przez sitko, pozwolić jej dokładnie odcieknąć i wystygnąć.

Syrop zachować przygotujemy z niego lukier do ciasta.

Przygotowanie lukru pomarańczowego:

Do szklanego naczynia wsypać cukier puder, po jednej łyżce dodawać syrop z gotowania skórki,
po każdej łyżce dokładnie wymieszać całość. W zależności, jak gęsty lukier lubimy, tyle syropu należy dodać. Lukier powinien być dość gęsty i mieć konsystencję płynnego miodu, wtedy dobrze trzyma się ciasta 🙂

Smacznego 😀

 

 

 

 

(Visited 197 times, 1 visits today)

Dorota

Propozycje Potraw na Obiady
previous
Weekendowe Menu cz. 15
Naleśniki z Jabłkami
next
Naleśniki z Duszonymi Jabłkami i Cynamonem
Propozycje Potraw na Obiady
previous
Weekendowe Menu cz. 15
Naleśniki z Jabłkami
next
Naleśniki z Duszonymi Jabłkami i Cynamonem

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię