Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszne, klasyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem dużej ilości skórki pomarańczowej. Wierzch to szczodra ilość śliwek Węgierek i pyszny pomarańczowy lukier.
Do przygotowania ciasta można użyć skórki pomarańczowej z przepisu, który znajdziecie na blogu (klik), lub przygotować ją w nieco inny sposób (przepis niżej) i mieć dodatkowo syrop, którego użyjemy do przygotowania lukru pomarańczowego.
Jeszcze ciepłe ciasto jest po prostu przepyszne, razem z moją siostrą Agnieszką nie mogłyśmy się od niego oderwać, ale również następnego dnia jest smaczne, trzeba je tylko przechowywać całkowicie wystudzone w szczelnym pojemniku.
Takie ciasto można upiec nie tylko ze śliwkami, ale również z truskawkami lub jabłkami.
Bardzo polecam nie tylko jako deser, ale również na śniadanie lub podwieczorek 🙂

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru
- 2 jajka (L)
- 30 g drożdży świeżych
- 200 ml. mleka (2%)
- 100 g bardzo miękkiego masła
- Zapach pomarańczowy
- ok. 500 g śliwek węgierek
- 1/2 łyżeczki cynamonu (lub nieco więcej)
- 2 łyżki brązowego cukru
- ok. 1/4 szklanki drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (klik przepis)
Składniki na skórkę pomarańczową i lukier pomarańczowy:
- 1 duża pomarańcza
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Zaczyn drożdżowy:
W wysokim naczyniu, może być dzbanek, połączyć ciepłe mleko (nie gorące, ok. 25-30 st.c.,
z 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru, dokładnie wymieszać. Przykryć naczynie folią spożywczą
i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na ok. 10-15 min.
Zaczyn powinien pięknie wyrosnąć, utworzy się piana i będzie silnie pachniał drożdżami.
Przygotowanie ciasta:
W misie miksera połączyć mąkę, cukier i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ręką lub przy pomocy haka do wyrabiania ciasta.
Kiedy składniki zaczną się łączyć dodać jajka i ciągle wyrabiać na średnich obrotach.
Po ok. 4 min, zacząć dodawać kawałki masła (musi być bardzo miękkie), po każdym dodaniu miksować do całkowitego połączenia się masła z ciastem.
Na koniec dodać 4-5 kropli zapachu pomarańczowego i miksować całość jeszcze ok. 2 min.
Wyrobione ciasto będzie wilgotne.
Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 -1,5h.
Ciasto powinno, co najmniej, podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie dokładnie wyrobić przez ok. 3 min.
W trakcie wyrabiania wsypać skórkę pomarańczową.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko obtoczyć w mące żeby nie lepiło się do rąk.
Przy pomocy wałka rozwałkować na placek ok. 30 cm x 40 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Uformować z ciasta brzeg, nakłuć widelcem (tak, jak na zdjęciu), na cieście ścisło poukładać śliwki. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłe miejsce na czas nagrzewania piekarnika. Przed pieczeniem posypać ciasto brązowym cukrem.
Jeśli mamy gorący piekarnik wstawić ciasto od razu.
Piec przez ok. 25-30 min w 175 st.C. do chwili uzyskania złotego brzegu.
Ciasto studzić w uchylonym piekarniku przez 10 min. Następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
Jeszcze lekko ciepłe ciasto polukrować.
Przygotowanie śliwek:
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
Włożyć owoce do miski, oprószyć cynamonem i dokładnie wymieszać, odstawić.
Przygotowanie skórki pomarańczowej:
Pomarańczę dokładnie sparzyć wrzątkiem i wyszorować czystą szczoteczką lub ostrą częścią gąbki kuchennej.
Ostrym nożem ściąć skórę, ze skóry usunąć całą białą część (albedo). Skórkę pokroić w drobną kostkę.
W niewielkim garnuszku umieścić skórkę, cukier i wodę. Zagotować, zmniejszyć płomień i na małym ogniu gotować prze ok. 20-30 min. Skórka powinna być miękka i słodka.
Przecedzić skórkę przez sitko, pozwolić jej dokładnie odcieknąć i wystygnąć.
Syrop zachować przygotujemy z niego lukier do ciasta.
Przygotowanie lukru pomarańczowego:
Do szklanego naczynia wsypać cukier puder, po jednej łyżce dodawać syrop z gotowania skórki,
po każdej łyżce dokładnie wymieszać całość. W zależności, jak gęsty lukier lubimy, tyle syropu należy dodać. Lukier powinien być dość gęsty i mieć konsystencję płynnego miodu, wtedy dobrze trzyma się ciasta 🙂
Smacznego 😀
2 komentarze Ukryj
pomarańcza i śliwki.. jakie fajne połączenie 🙂
Ależ musiało u ciebie obłędnie pachnieć 🙂