67
Jeden z klasycznych polskich przepisów na naleśniki ze słodkim nadzieniem.
Bardzo jesienny i rozgrzewający pomysł na duszone jabłka, które można wykorzystać nie tylko do naleśników, ale również jako nadzienie do szarlotki lub drożdżowych bułeczek.
Naleśniki z jabłkami można podawać na ciepłe śniadanie, podwieczorek lub kolację. Są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Jabłka możecie udusić nawet kilka dni wcześniej, dokładanie wystudzić, przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. Przed napełnieniem nimi naleśników należy je tylko lekko podgrzać.
To klasyczne staropolskie danie, smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym 🙂
Naleśniki z duszonymi jabłkami i cynamonem
Składniki dla 2 osób
- 3 średniej wielkości słodkie jabłka (Kortland, Jonagold)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)
- sok z 1/2 pomarańczy4 naleśniki z tego przepisu
- 4 łyżeczki jogurtu greckiego lub śmietany 12%
Sposób przygotowania nadzienia z jabłek:
1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Pokroić w średniej wielkości kostkę.
2. Jabłka włożyć do niewielkiego garnka, wlać sok z pomarańczy i brązowy cukier.
Doprowadzić do zagotowania. Przykryć i zmniejszyć płomień.
Dusić przez 10 min pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu.
Gotowe jabłka zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
3. Usmażyć naleśniki
4. Naleśniki napełniamy przygotowanym farszem z jabłek.
Jabłka rozkładamy na jednej połowie naleśnika, drugą pozostawiamy czystą.
Składamy naleśniki w ,,chusteczkę”, czyli najpierw na pół, a następnie jeszcze raz na pół tak, żeby powstał trójkąt wypełniony jabłkowym nadzieniem.
Na każdym naleśniku możemy położyć łyżkę jogurtu greckiego lub śmietany.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Coś wspaniałego!
Idealne na jesienną chandrę 🙂
chyba już wiem co dziś będzie na kolację 🙂
Już uzupełniłam przepis. Moja galaretka wypełniła duże naczynie żaroodporne o wymiarach 34 x 24 x 6 cm. Pozdrawiam 🙂