Ciastka Maślane albo melting moments cookies, bo rozpływają się w ustach.
Moje z okazji zbliżających się Walentynek są bardzo intensywnie czerwone, ale oczywiście można zrezygnować z barwnika i wtedy ciasteczka będą białe.
Mają bardzo intensywnie maślany smak. Polecam 🙂
Czerwone Ciasteczka Maślane
Składniki:
- 110 gr mąki pszennej
- 40 gr mąki ziemniaczanej
- 120 gr masła w temperaturze pokojowej
- 4 krople zapachu waniliowego
- 50 gr cukru pudru
- 1 łyżeczka barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie)
- Cukier puder do posypania ciastek
Sposób przygotowania:
Mąki połączyć, wymieszać. Odstawić.
Masło i cukier zmiksować na puszystą masę (ok. 3 min). Dodać zapach waniliowy i barwnik spożywczy dokładnie wymieszać, aby masa nabrała jednolitej barwy.
Do masy maślanej wsypać mąki i na wolnych obrotach miksera mieszać do całkowitego połączenia. Powstanie bardzo gęste ciasto.
Schłodzić ciasto w lodówce przez ok. 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Rękami formować z ciasta niewielkie kulki i układać na blasze wyłożonej wyłożonej papierem
do pieczenia. Między kulkami pozostawić odstępy.
Piec w gorącym piekarniku 10 -13 min.
Studzić na blasze przez 5 min a następnie przenieść
na kuchenną kratkę.
Zimne ciastka posypać cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 4 dni.
Smacznego.