0 0
Zupa Fasolowa – Fasolówka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Fasolowa – Fasolówka

  • 6 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na prawdziwą, domową zupę fasolową. Taką jaką gotowała moja babcia, gęstą i bardzo fasolową.
Do zupy fasolowej używamy fasoli suszonej. Przed gotowaniem należy ją moczyć przez całą noc w czystej wodzie. Niektórzy zupę gotują na wodzie w której fasola się moczyła, ja jednak zawsze ją odlewamy, a zupę fasolową gotuję na czystej świeżej wodzie.

Czym doprawiać zupę fasolową?

Do fasolowej dajemy przede wszystkim wszystkie klasyczne przyprawy czyli czarny pieprz w ziarnach i sól.

Najlepszym dodatkiem do zupy fasolowej jest majeranek suszony. Dodajemy go pod koniec gotowania zupy fasolowej.

Dla tych którzy lubią nieco ostrzejsze smaki, odpowiednia będzie niewielka ilość ostrej papryki w proszku dodana na kilka minut przed końcem gotowania zupy.

Jak przechowywać zupę fasolową?

Zupa fasolowa doskonale nadaje się do przechowywania. Jeśli ugotujecie dużą ilość zupy to można część wlać do czystych słoików, zakręcić i pozostać do wystygnięcia. Następnie przechowywać w chłodnym miejscu.

Zupę fasolową można również mrozić. Po całkowitym wystudzeniu wlewamy zupę do pojemników i zamrażamy. Odgrzewamy w garnku na małym ogniu, lub z zamrażalnika wyjmujemy wieczorem pozostawiamy w lodówce.

 

Polecam:)

fasolówka

Zupa Fasolowa

Składniki na zupę fasolową:

  • 400 g fasoli typu Jaś
  • 1 duża włoszczyzna
  • ok. 250 g ziemniaków
  • ok. 500 g mięsa wieprzowego (np. żeberek)
  • ok. 200 g wędzonego boczku
  • 1 duży ząbek czosnku (w łupince)
  • 1 łyżka otartego majeranku (można dodać więcej)
  • Sól i ok. 10 ziarenek pieprzu
Sposób przygotowania zupy fasolowej:

Fasolę zalać, zimną wodą. Woda powinna sięgać zdecydowanie ponad powierzchnię suchej fasoli. Pozostawić na noc do nasiąknięcia. Rano, wylać wodę, opłukać fasolę.

Do dużego garnka włożyć namoczoną fasolę i mięso, doprawić solą i pieprzem, zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 40-50 min.

Włoszczyznę i ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, pory na grube plasterki.

Włoszczyznę (bez ziemniaków) z czosnkiem i wędzonym boczkiem, wrzucić do gotującej się fasoli i mięsa. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować ok. 15 min.

Dodać ziemniaki i majeranek, gotować na małym ogniu kolejne 15 min, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.

Wyjąć boczek wędzony, lekko przestudzić, pokroić na niewielkie kawałki i ponownie dodać do zupy.

Fasolowa powinna być dość gęsta od warzyw i lekko rozgotowującej się fasoli.

 Smacznego!

fasolówka-1

 

 

 

(Visited 215 752 times, 33 visits today)

Dorota

Ciasto piaskowe
previous
Babka Piaskowa Lekka jak Puch
Ciasto Pomarańczowe
next
Ciasto Pomarańczowe z Kaszą Manną
Ciasto piaskowe
previous
Babka Piaskowa Lekka jak Puch
Ciasto Pomarańczowe
next
Ciasto Pomarańczowe z Kaszą Manną

27 komentarzy Ukryj

Wiem co będzie jutro u mnie na obiad 🙂 W tym momencie wyjmuję z zamrażalnika żeberka, fasolę zalewam wodą, a boczuś dokupię jutro 🙂
Dziękuję Dorotko 🙂

Uwielbiam tą zupę zwłaszcza teraz kiedy śniegu jest po kostki! Szczególnie na wędzonym boczku.Polecam też krem z białej fasoli i selera naciowego, tania i naprawdę pyszna 🙂

Ja uwielbiamy wszystkie zupy krem (no może z wyjątkiem takiego ze szparagów) ale z białej fasoli z selerem, nie znam. Popróbuję, pokombinuję i może coś mi wyjdzie bo brzmi to, bardzo zachęcająco:)

Tę zupę gotuję w 5 l garnku. Woda powinna na każdym etapie przykrywać składniki na 3-4 palce. Wody w trakcie gotowania można zawsze dolać.

Pani Doroto, bo nie wiem czy dobrze rozumiem, 40-50 min gotowania samej fasoli, potem 50 min gotowania z włoszczyzną i boczkiem i potem jeszcze 15 min gotowania z ziemniakami. Czyli wychodzi 2 godz. gotowania zupy??

Witam serdecznie. Oczywiście wiem jak się gotuje fasolową, ale że na jutro mam ją w jadłospisie, to przeglądam sobie rożne blogi i patrzę cóż te nasze Piękne Panie wymyślają. Na ile porcji jest ten przepis, bo myślę że na około lub nawet ponad 10? Analizując składniki; duża włoszczyzna to jakieś 3 pokaźne marchewki, 1 pokaźna pietrucha, 1/4 dużego selera i kawał pokaźnego pora, do tego kilka sporych ziemniaków – to jest na wiadro wody.:))) Nawet na zdjęciach ta zupka bardziej wygląda na marchewkową niż fasolową. To ma być fasolowa czy wieprzowa z fasolą – 0,5 kg mięsa wieprzowego(żeberek) plus 0,2 kg boczku – czy to nie przesada? Polemizowałbym też z tym ząbkiem czosnku, bo w wiadrze zupy jeden ząbek czosnku niczego nie zmieni. Profanacją natomiast jest wylewanie wody z moczenia fasoli do zlewu – to ma być fasolowa i to z fasoli należy wydobyć jak najwięcej się da. Plusem jest gotowanie fasolowej z fasoli Jaś, bo z drobnicy to też profanacja. Pozdrawiam. Marek.

Marku z moje fasolowej jestem bardzo zadowolona. W podanych składników wychodzi OK. 5 l zupy która jemy przez OK. 3 dni bo lubimy odgrzewana. Po każdym podgrzaniu moim zdaniem zupa jest lepsza. Cóż mogę Ci odpowiedzieć pewnie musisz znaleźć swoje proporcje i najlepszy smak. Pozdrawiam, D

właśnie szukam przepisu na moją dzisiejszą fasolówkę 🙂 Wygląda super 🙂
pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂

potwierdzam, że mężczyźni uwielbiają tę zupę 😉 zrobiłam w zeszłym tygodniu i gdy zaglądałam do garnka, słyszałam “czemu jesz moją zupę?!” ;))))

Musze powiedzieć że jest to chyba najlepsza zupa fasolowa jaką jadłem na bazie tego przepisu. Super intensywny smak i konsystencja. Jeszcze myślę aby poeksperymentować z różna fasolą ale zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim, jest super smaczna.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »