Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Coś dla miłośników ciasta piaskowego i lekkich, czystych ciast. Baka piaskowa swoją nazwę bierze od sypkości i kruchości. Duża ilość mąki ziemniaczanej powoduje że ciasto nie jest zbite, ale wilgotne i delikatne. Ciasto piaskowe doskonale smakuje z masłem i dżemem, można podawać je nie tyko na deser, ale i na śniadanie lub podwieczorek.
To ciasto piaskowe jest niezwykle lekkie i smaczne, łatwe do upieczenia i właściwie zawsze się udaje. Pamiętajmy jednak, aby składniki wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, powinny mieć temperaturę pokojową.
Moją babkę piaskową piekłam w silikonowej formie, ale oczywiście można użyć każdej innej, dobrze jednak, aby miała komin, wtedy ciasto upiecze się równomiernie.
Ciasto piaskowe po całkowitym wystudzeniu przechowujcie w szczelnym pojemniku, a będzie świeże do 3 dni.
Babka Piaskowa
Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
- 160 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 210 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Skórka otarta z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Dużą formę z kominkiem posmarować masłem i posypać tartą bułką.
Piekarnik rozgrzać do 160 oC (termoobieg)
Mąki i proszek do pieczenia połączyć, wymieszać i przesiać.
W misie miksera zmiksować całe jajka. Powinna powstać jasna i bardzo puszysta masa, pod koniec miksowania dodawać cukier w 4-5 częściach, po każdym dodaniu zmiksować bardzo dokładnie.
Do masy wsypać przesiane mąki i skórkę pomarańczową, dokładnie, ale krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników (najwygodniej będzie to zrobić przy użyciu płaskiej końcówki (klik))
W międzyczasie masło włożyć do garnuszka i doprowadzić do wrzenia.
Wrzące masło wlać ostrożnie do ciasta, krótko na najwolniejszych obrotach wymieszać tylko do połączenia się składników.
Przelać ciasto do przygotowanej formy i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec ok. 40-45 min lub dłużej do ,,suchego patyczka” .
Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić ciasto na 10 min. następnie wyjąć i studzić na kratce.
Ciasto z foremki wyjmować bardzo ostrożnie bo jest niezwykle lekkie i delikatne.
Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tego jest bardzo słodkie.
Smacznego !!!
10 komentarzy Ukryj
Prześliczna!
Красиво!
Очень спасибо 🙂
Piękna babka! Cudna forma!
Zdjecie i babka–piekne!
Pozdrawiam!!!
Dziękuję, bardzo dziękuję 🙂
Wygląda pięknie, ideał Ci wyskoczył z piekarnika 🙂
🙂 dziękuję
Piękna forma:) Ciasto takie wyrośnięte… ideał 🙂
bardzo dobra baba