0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Keks Piernikowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka zimnej wody
55 g pokrojonego w kostkę masła
2,5 łyżki domowej przyprawy piernikowej
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z 1 cytryny
2 szklanki rodzynek
2 duże Jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 - 4 krople zapachu waniliowego
1 szklanka owoców suszonych

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Keks Piernikowy

Pyszny keks delikatnie piernikowy z dużą ilością bakalii.
Jest niezwykle łatwy do upieczenia, a smakuje naprawdę doskonale.

  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Keks piernikowy, naprawdę łatwy i naprawdę przepyszny.

Wszystko zrobimy w jednym naczyniu, bez użycia miksera wystarczy jedynie drewniana łyżka.

Ciasto jest wilgotne, a jednocześnie puszyste i mięciutkie. Doskonale się przechowuje, a najsmaczniejsze jest dzień lub dwa dni po upieczeniu.  Przechowujemy je po całkowity wystudzeniu w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu.

Naprawdę polecam, keks w smaku przypomina bakaliowy piernik, ale nie potrzebuje czasu na zmięknięcie, natychmiast po wystudzeniu jest gotowe do podania.

Keks można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tego jest pyszne.

Keks

 

(Visited 1 035 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

W średnim garnku umieścić rodzynki, wodę, cukier, masło i przyprawę piernikową. Zagotować, mieszać do chwili, kiedy cukier się rozpuści, a całość zacznie pięknie pachnieć ok. 2 min.
Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia na ok. 30 m. Masa nie musi być zupełnie zimna, ale  chłodna.
Kiedy masa jest już tylko lekko ciepła wrzucamy do niej skórkę z cytryny i pozostałe owoce, mieszamy. Odstawiamy.

2
Done

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem. 
Mąkę, sól i sodę połączyć wymieszać.
Całe jajka ,,rozkłócić" widelcem w miseczce.
Do masy bakaliowej dodać jajka i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Następnie wrzucić do niej mąkę i ponownie dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.

3
Done

Ciasto przelać do formy keksowej posmarowanej masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia,
a boki oprószyć mąką. U mnie keksówka o wymiarach górnych 10 cm. x 25 cm.
Piec w 175 st.C przez 40 min, następnie sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli patyczek jest lekko wilgotny, zmniejszyć grzanie do 160 st.C. i piec jeszcze ok. 10 min.
Po tym czasie ciasto powinno być już gotowe

4
Done

Wyjąć z piekarnika i odstawić na kuchenną kratkę do przestygnięcia na ok. 15 min.
Następnie wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto można podawać natychmiast lub zostawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia będzie idealne.

5
Done

Dorota

Uszka Do Barszczu Wigilijnego
previous
Uszka z Grzybami do Barszczu Wigilijnego
next
Lukier – jak zrobić lukier?
Uszka Do Barszczu Wigilijnego
previous
Uszka z Grzybami do Barszczu Wigilijnego
next
Lukier – jak zrobić lukier?

7 komentarzy Ukryj

Keks zawsze kojarzy się ze światami, a już wariacja na temat keksa i piernika to czysta magia! Warto coś takiego zrobić! Pozdrawiamy Serdecznie -DaPietro

Ile tej przyprawy do piernika mam dac ? Bo w przepisie jest 2.5 domoewj przyrody do piernika i nie bardzo wiem ile mam dac.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię