Składniki
-
1 szklanka brązowego cukru
-
1 szklanka zimnej wody
-
55 g pokrojonego w kostkę masła
-
2,5 łyżki domowej przyprawy piernikowej
-
1/4 łyżeczki soli
-
skórka otarta z 1 cytryny
-
2 szklanki rodzynek
-
2 duże Jajka
-
1 1/2 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
3 - 4 krople zapachu waniliowego
-
1 szklanka owoców suszonych
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Keks piernikowy, łatwy do upieczenia i naprawdę przepyszny.
Wszystko zrobimy w jednym naczyniu, bez użycia miksera wystarczy jedynie drewniana łyżka.
Ciasto jest wilgotne, a jednocześnie puszyste i mięciutkie. Doskonale się przechowuje, a najsmaczniejsze jest dzień lub dwa dni po upieczeniu. Przechowujemy je po całkowity wystudzeniu w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu.
Naprawdę polecam, keks w smaku przypomina bakaliowy piernik, ale nie potrzebuje czasu na zmięknięcie, natychmiast po wystudzeniu jest gotowe do podania.
Keks można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tego jest pyszne.
Smacznego i Cudownych, Wesołych Świąt 🎄🎄🎄
Przepisy na Ciasta
🎄🎄🎄🎄
Filmy z przepisami na Święta
Steps
1
Done
|
W średnim garnku umieścić rodzynki, wodę, cukier, masło i przyprawę piernikową. Zagotować, mieszać do chwili, kiedy cukier się rozpuści, a całość zacznie pięknie pachnieć ok. 2 min. |
2
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.Mąkę, sól i sodę połączyć wymieszać. Do masy bakaliowej dodać jajka i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Następnie wrzucić do niej mąkę i ponownie dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. |
3
Done
|
Ciasto przelać do formy keksowej posmarowanej masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, U mnie keksówka o wymiarach górnych 10 cm. x 25 cm. Piec w 175 st.C przez 40 min, następnie sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli patyczek jest lekko wilgotny, zmniejszyć grzanie do 160 st.C. i piec jeszcze ok. 10 min. Po tym czasie ciasto powinno być już gotowe, sprawdzamy stopień upieczenia drewnianym patyczkiem. |
4
Done
|
Wyjąć z piekarnika i odstawić na kuchenną kratkę do przestygnięcia na ok. 15 min. Następnie wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Ciasto można podawać natychmiast lub zostawić na noc, wcześniej ciasto całkowicie studzimy, owijamy ściereczką i kładziemy w chłodnym miejscu. |
5
Done
|
8 komentarzy Ukryj
Piernik idealny! Polecam!
Keks jest przepyszny, polecam. Nie można się opanować 😉
Dziękuję, bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Keks zawsze kojarzy się ze światami, a już wariacja na temat keksa i piernika to czysta magia! Warto coś takiego zrobić! Pozdrawiamy Serdecznie -DaPietro
Wygąda pysznie!!
Ile tej przyprawy do piernika mam dac ? Bo w przepisie jest 2.5 domoewj przyrody do piernika i nie bardzo wiem ile mam dac.
2,5 łyżki przyprawy piernikowej, już poprawiłam 🙂
Przepiękne zdjęcia, dekoracja i stylizacja 🙂