Keks piernikowy, łatwy do upieczenia i naprawdę przepyszny.
Wszystko zrobimy w jednym naczyniu, bez użycia miksera wystarczy jedynie drewniana łyżka.
Ciasto jest wilgotne, a jednocześnie puszyste i mięciutkie. Doskonale się przechowuje, a najsmaczniejsze jest dzień lub dwa dni po upieczeniu. Przechowujemy je po całkowity wystudzeniu w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu.
Naprawdę polecam, keks w smaku przypomina bakaliowy piernik, ale nie potrzebuje czasu na zmięknięcie, natychmiast po wystudzeniu jest gotowe do podania.
Keks można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tego jest pyszne.
Smacznego i Cudownych, Wesołych Świąt ???
Przepisy na Ciasta
????

SKŁADNIKI
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka zimnej wody
- 55 g pokrojonego w kostkę masła
- 2,5 łyżki domowej przyprawy piernikowej
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 szklanki rodzynek
- 2 duże Jajka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 - 4 krople zapachu waniliowego
- 1 szklanka owoców suszonych
przygotowanie
W średnim garnku umieścić rodzynki, wodę, cukier, masło i przyprawę piernikową. Zagotować, mieszać do chwili, kiedy cukier się rozpuści, a całość zacznie pięknie pachnieć ok. 2 min.
Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia na ok. 30 m. Masa nie musi być zupełnie zimna, ale chłodna.
Kiedy masa jest już tylko lekko ciepła wrzucamy do niej skórkę z cytryny i pozostałe owoce, mieszamy. Odstawiamy.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Mąkę, sól i sodę połączyć wymieszać.
Całe jajka ,,rozkłócić" widelcem w miseczce.
Do masy bakaliowej dodać jajka i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Następnie wrzucić do niej mąkę i ponownie dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Ciasto przelać do formy keksowej posmarowanej masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia,
a boki oprószyć mąką.
U mnie keksówka o wymiarach górnych 10 cm. x 25 cm.
Piec w 175 st.C przez 40 min, następnie sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli patyczek jest lekko wilgotny, zmniejszyć grzanie do 160 st.C. i piec jeszcze ok. 10 min.
Po tym czasie ciasto powinno być już gotowe, sprawdzamy stopień upieczenia drewnianym patyczkiem.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na kuchenną kratkę do przestygnięcia na ok. 15 min.
Następnie wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto można podawać natychmiast lub zostawić na noc, wcześniej ciasto całkowicie studzimy, owijamy ściereczką i kładziemy w chłodnym miejscu.
Następnego dnia keks będzie idealny.
Keks można przed podaniem polukrować.
Filmy z przepisami na Święta
8 komentarzy
Piernik idealny! Polecam!
Keks jest przepyszny, polecam. Nie można się opanować 😉
Dziękuję, bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Keks zawsze kojarzy się ze światami, a już wariacja na temat keksa i piernika to czysta magia! Warto coś takiego zrobić! Pozdrawiamy Serdecznie -DaPietro
Wygąda pysznie!!
Ile tej przyprawy do piernika mam dac ? Bo w przepisie jest 2.5 domoewj przyrody do piernika i nie bardzo wiem ile mam dac.
2,5 łyżki przyprawy piernikowej, już poprawiłam 🙂
Przepiękne zdjęcia, dekoracja i stylizacja 🙂