Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny i oryginalny pomysł na Śledzie z Buraczkami. Doskonała świąteczna potrawa. Śledzie przygotowuję kilka dni przed podaniem, aby smaku miały czas na przegryzienie się.
Sałatkę śledziową możemy podać na świeżym pieczywie, np. na Pumperniklu, ja wycięłam z niego gwiazdki, wykrawaczką do ciastek, ale nie jest to konieczne. Sałatka równie dobrze smakuje na świeżej bagietce lub chlebie pełnoziarnistym.
Kolejna, doskonała propozycja na wigilijny stół.
Zapraszam.
Polecam 🙂
Przepisy na Święta 🌲🌲🌲
Sałatka Śledziowa z Burakami
Składniki na sałatkę śledziową:
-
3 średnie buraki
-
1 tacka śledzi Matiasów w oleju lub zalewie (tak żeby na 1 buraka przypadały 2-3 filety śledziowe)
-
1 mała czerwona cebula
-
1 pęczek koperku (kilka gałązek odłożyć do przybrania)
-
2 łyżki śmietany 18%
-
2 łyżki jogurtu greckiego
-
1 łyżeczka chrzanu
-
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
-
1-2 jajka na twardo (opcjonalnie)
-
Pumpernikiel do podania
Przepisy na Śledzie 🐟🐟🐟
Sposób przygotowania sałatki śledziowej:
Buraki ugotować, ostudzić. Można zrobić to dzień wcześniej. Obrać i pokroić w małą kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Śledzie opłukać, wysuszyć i pokroić w średnią kostkę.
Koperek posiekać.
W misce wymieszać śmietanę, jogurt, chrzan, koperek, i pieprz. Odstawić na 5-10 min.
W misce połączyć buraki, cebulę i śledzie, wymieszać, wlać masę śmietanową, wymieszać. Spróbować, jeśli trzeba doprawić pieprzem, ew. solą. Odstawić na 1-2 godz. najlepiej na noc do lodówki.
Następnego dnia posiekać jajka drobno i posypać nimi sałatkę, podawać na Pumperniklu lub świeżej bagietce. Przybrać gałązkami koperku.
Smacznego 🙂
11 komentarzy Ukryj
Dorota,
A cebula? Co z cebulą? 🙂
Uzupełniłam, dziękuję 🙂
Przepiękne danie 🙂 gdzie można kupić taką gwiazdkę do wykrawanie. Widziałam tylko te zwykle.
Gwiazdki kupiłam kilka lat temu w Makutrze i jest to zestaw 8 wykrawaczek, rzeczywiście są śliczne i na pewno można je gdzieś kupić. Niestety sprawdziłam w Makutrze ich w tej chwili nie ma, ale może za chwilę się pojawią. Link do sklepu https://makutra.com/89-swieta 🙂
Pyszna. Robię ją ze dwa razy w miesiącu.
Znakomita i efektowna!
Właśnie zrobiłem. Miałem buraki które upiekłem a śledzie dałem że słoika w oleju – to miało być coś z pozostałości w lodówce. Dodałem szczypiorek i ogórka świeżego. Dzięki za pomysł! Bardzo smaczne!
Myślę że fajnie będzie tutaj pasować kwaśne jabłko, potrzeba czegoś do przełamania smaku. Przepis super !
Ja, dodałam szarą renetę i ogórka konsetwowego, pycha!
Na ile osób jest przepis? czy na 4 osoby wystarczy?
Moim zdaniem wystarczy, to jest nie jakaś wielka ilość, ale powinna wystarczyć 🙂