0 0
Zakwas Buraczany na Wigilijny Barszcz Czerwony

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zakwas Buraczany na Wigilijny Barszcz Czerwony

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zakwas buraczany na wigilijny barszcz czerwony. Najbardziej tradycyjny zakwas na tradycyjny, polski barszcz czerwony.
Zupa podawana na Wigilię jest oczywiście wegetariańska, gotujemy ją jedynie na warzywach i przyprawach, dlatego dobrze jeśli jest intensywna i esencjonalna.

Zakwas najlepiej jest nastawić na 6-7 dni przed dniem kiedy gotujemy barszcz. Jeśli zrobicie go wcześniej to należy zlać zakwas do słoika lub butelki i przez max. 2-3 dni można przechowywać go w lodówce.

W czasie gotowania barszczu i po dodaniu zakwasu należy zupę próbować, ale ja staram się dodawać 1l. zakwasu z buraków na 2 l. wywaru warzywnego.

W naszym domu do barszczu podawane są uszka z kapustą i grzybami.
W wielu domach zamiast barszczu czerwonego zupą wigilijną jest zupę grzybową. Przepis na wigilijną zupę grzybową znajdziecie tutaj.

Smacznego 🙂

 

barszcz, barszcz wigilijny, barszcz czerwony, barszcz czerwony przepis, barszcz wigilijny przepis, zakwas z buraków, zakwas z buraków przepis, hak zrobić zakwas z buraków, zakwas na barszcz, zakwas na barszcz przepis, zakwas na barszcz magdy gessler, zakwas na barszcz wigilijny, zakwas na barszcz wigilijny przepis, zakwas na barszcz czerwony, zakwas na barszcz czerwony przepis

 

 

Zakwas Buraczany na Barszcz Czerwony

Składniki na zakwas buraczany:

  • 1 kg buraków czerwonych
  • ok. 2 litrów przegotowanej zimnej wody
  • 1 czubata łyżka soli
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 średniej  główki czosnku (główka przekrojona na pół z łupiną)
  • gruba kromka razowego chleba (raczej bez skórki, jeśli są na niej ziarna)

Sposób przygotowania zakwasu buraczanego:

Buraki obrać, pokroić na kawałki, średniej wielkości, jeden burak na  ok.6 części.

W wodzie rozpuścić sól.

Do dużego słoja lub kamionkowego naczynia włożyć pokrojone buraki, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek i chleb, zalać wodą z solą. Obciążyć np. kieliszkiem z wodą, tak aby składniki znalazły się pod wodą.

Przykryć pergaminem lub gazą. Odstawić w chłodne miejsce (ja postawiłam przy oknie w kuchni). Zakwas powinien stać ok. 5 dni. Kiedy w międzyczasie stworzy się na nim piana, zdjąć ją łyżką i wyrzucić, ponownie przykryć i czeka do 5 dnia.

Ważne: wszystkie składniki muszą być przykryte wodą przez cały czas fermentacji. Nie mogą wystawać ponad nią bo zaczną się szybko psuć.

Z zakwasu ugotować barszcz wigilijny np. z tego przepisu (klik)

Smacznego 🙂

 

 

  • barszcz, barszcz wigilijny, barszcz czerwony, barszcz czerwony przepis, barszcz wigilijny przepis, zakwas z buraków, zakwas z buraków przepis, hak zrobić zakwas z buraków, zakwas na barszcz, zakwas na barszcz przepis, zakwas na barszcz magdy gessler, zakwas na barszcz wigilijny, zakwas na barszcz wigilijny przepis, zakwas na barszcz czerwony, zakwas na barszcz czerwony przepis
  • Zakwas na Barszcz Wigilijny
  • barszcz, barszcz wigilijny, barszcz czerwony, barszcz czerwony przepis, barszcz wigilijny przepis, zakwas z buraków, zakwas z buraków przepis, hak zrobić zakwas z buraków, zakwas na barszcz, zakwas na barszcz przepis, zakwas na barszcz magdy gessler, zakwas na barszcz wigilijny, zakwas na barszcz wigilijny przepis, zakwas na barszcz czerwony, zakwas na barszcz czerwony przepis

 

 Przepis na wigilijny barszcz czerwony znajdziecie tutaj:

Barszcz Wigiliijny na zakwasie

 

 

Przepis na uszka do barszczu wigilijnego znajdziecie tutaj:

Uszka z Grzybami do Barszczu

(Visited 5 442 times, 1 visits today)

Dorota

Polędwica Wieprzowa
previous
Polędwica Wieprzowa Pieczona w Cieście Francuskim
Kruche Ciastka
next
Kruche Ciasteczka Pomarańczowe z Witrażykami
Polędwica Wieprzowa
previous
Polędwica Wieprzowa Pieczona w Cieście Francuskim
Kruche Ciastka
next
Kruche Ciasteczka Pomarańczowe z Witrażykami

Jeden komentarz Ukryj

Pani Doroto, przekonała mnie Pani i zrobię barszcz z Pani przepisu na tym zakwasie. Potrzebuję ok. 6 litrów barszczu, jaką ilość zakwasu będę potrzebować?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię