Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na domowy Zakwas Buraczany na wigilijny barszcz.
Zupa podawana na Wigilię jest oczywiście postna, gotujemy ją jedynie na warzywach i przyprawach, dlatego dobrze aby składników było dużo, a wywar był intensywny i esencjonalny.
Zakwas przygotowujemy minimum na 6-7 dni przed dniem, kiedy gotujemy barszcz.
Jeśli zrobicie go wcześniej to należy zlać zakwas do słoików lub butelek i przez ok tydzień można przechowywać go w lodówce.
Gotowy zakwas ma piękny, bardzo intensywny czerwony kolor i piękny buraczany zapach. Zapach zakwasu to jedna z najważniejszych wskazówek, która pozwoli wam określić czy z waszym zakwasem jest wszystko dobrze i nie dzieje się z nim coś złego. Na zakwasie może w czasie przygotowywania może pojawić się niewielka ilość piany, zdejmujemy ją łyżką i wyrzucamy. Zakwas należy pilnie obserwować, każdego dnia, wąchać, ale nie mieszać.
Wszystkie składniki zakwasu muszą być przez cały czas fermentacji przykryte płynem, można obciążyć je talerzykiem, lub kamieniem, jeśli jakiś składnik wystaje ponad wodę, szybko zacznie się psuć i zakwas będzie do wylania.
Spleśniały zakwas pachnie kwaśno i smakuje również kwaśnawo lub gorzkawo (smak może być delikatnie nieprzyjemny) i nie można go ratować dolewając wody, trzeba go wylać i zacząć od początku. Dlatego ja chociaż mam już doświadczenie bo od lat robię zakwas w domu, przygotowuję go w połowie grudnia, wtedy mam pewność, że jeśli coś mi się nie uda zostaje dużo czasu, aby zakwas powtórzyć.
Gotowy zakwas przelany do słoika przechowuję w lodówce.
W czasie gotowania barszczu i po dodaniu zakwasu należy zupę próbować, ale ja staram się dodawać 1l. zakwasu z buraków na 2 l. wywaru warzywnego.
W naszym domu do barszczu podawane są Uszka z Grzybami z przepisu mojej Babci.
W wielu domach zamiast barszczu czerwonego zupą wigilijną jest zupę grzybową. Przepis na wigilijną zupę grzybową znajdziecie tutaj.
Smacznego 🙂
Zakwas Buraczany na Barszcz Czerwony
Składniki na zakwas buraczany:
-
1 kg buraków czerwonych
-
ok. 2 litrów przegotowanej zimnej wody
-
1 czubata łyżka soli
-
5-6 ziaren ziela angielskiego
-
4 liście laurowe
-
1/2 średniej główki czosnku (główka przekrojona na pół z łupiną)
-
gruba kromka razowego chleba (raczej bez skórki, jeśli są na niej ziarna)
Sposób przygotowania zakwasu buraczanego:
Buraki obrać, pokroić na kawałki, średniej wielkości, jeden burak na ok.6 części.
W wodzie rozpuścić sól.
Do dużego słoja lub kamionkowego naczynia włożyć pokrojone buraki, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek i chleb, zalać wodą z solą. Obciążyć np. kieliszkiem z wodą, tak aby składniki znalazły się pod wodą.
Przykryć pergaminem lub gazą. Odstawić w chłodne miejsce (ja postawiłam przy oknie w kuchni). Zakwas powinien stać ok. 5 dni.
Kiedy w międzyczasie stworzy się na nim piana, zdjąć ją łyżką i wyrzucić, ponownie przykryć i czeka do 5 dnia.
Ważne: wszystkie składniki muszą być przykryte wodą przez cały czas fermentacji. Nie mogą wystawać ponad nią bo zaczną się szybko psuć.
Z zakwasu ugotować Barszcz Wigilijny np. z tego przepisu (klik)
Smacznego 🙂
Filmy z przepisem na Świąteczne potrawy
🎄🎄🎄
Przepis na wigilijny barszcz czerwony znajdziecie tutaj:
Przepis na uszka do barszczu wigilijnego znajdziecie tutaj:
[/mp_span] [/mp_row]
2 komentarze Ukryj
Pani Doroto, przekonała mnie Pani i zrobię barszcz z Pani przepisu na tym zakwasie. Potrzebuję ok. 6 litrów barszczu, jaką ilość zakwasu będę potrzebować?
U mnie w domu przygotowywaniem zakwasu zajmuje się tata. Taki domowy jest dużo lepszy niż ten sklepowy!