Leczo warzywne, pomysł na szybki i łatwy obiad.
Danie odpowiednie dla każdego, wegan i wegetarian również, ponieważ nie zawiera żadnego białka mięsnego.

SKŁADNIKI
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cukinia
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- ok. 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
- olej rzepakowy do smażenia
przygotowanie
Warzywa umyć.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na średniej wielkości kawałki.
Cebulę przekroić na pół i usunąć wierzchnią łupinę. Posiekać średnio drobno.
Pora umyć. Pokroić jasną część w grube plasterki.
Cukinie, pokroić w średnią kostkę.
Czosnek rozgnieść, zdjąć łupinę, posiekać drobno lub przepuścić przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Na średnio gorący tłuszcz wrzucić czosnek, zamieszać.
Po chwili na patelnię dodać cebulę i pora, zamieszać i podsmażać do chwili, kiedy lekko się zrumienią (ok.2 min).
Na patelnię dodać teraz paprykę i cukinię, zamieszać wszystkie składniki. Przykryć i dusić 3 min.
Odkryć i posolić warzywa, doprawić pieprzem, ponownie zamieszać.
Dusić 6-8 min na średnim ogniu.
Teraz na patelnię do warzyw pomidory z puszki, dokładnie wymieszać, przykryć i dusić, ok. 7 min.
Jeśli uznamy, że w leczo jest zbyt mało pomidorów lub warzywa są zbyt suche, możemy dolać ok. 1/3 szklanki przecieru pomidorowego.
Posypujemy warzywa oregano i bazylią, mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 5 min lub nieco dłużej.
Po ok. 20-30 min, kiedy warzywa są miękkie, leczo jest gotowe.
Podajemy je na gorąco z pieczywem, ziemniakami, ryżem, frytkami z batatów, lub innymi ulubionymi dodatkami.
2 komentarze
wygląda apetycznie 🙂
Robiłam to danie i jest pyszne jednak w opisie jest mowa o pokrojonym porze oraz o pomidorach w puszce, a w składnikach produkty te nie są ujęte. Proszę o dopisanie tych składników do listy.
Ps.
Fajny pomysł z możliwością zwiększania liczy osób a tym samym produktów. Pozdrawiam.