Składniki
-
2 czerwone papryki
-
1 duża cukinia
-
1 duża cebula
-
2 ząbki czosnku czosnku
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki pieprzu
-
1 łyżeczka bazylii
-
1 łyżeczka oregano
-
ok. 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Leczo warzywne, pomysł na szybki i łatwy obiad. Danie odpowiednie dla każdego, wegan i wegetarian również, ponieważ nie zawiera żadnego białka mięsnego.
Steps
1
Done
|
Warzywa umyć. |
2
Done
|
Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Na średnio gorący tłuszcz wrzucić czosnek, zamieszać. Po chwili na patelnię dodać cebulę i pora, zamieszać i podsmażać do chwili, kiedy lekko się zrumienią (ok.2 min). |
3
Done
|
Na patelnię dodać teraz paprykę i cukinię, zamieszać wszystkie składniki. Przykryć i dusić 3 min. |
4
Done
|
Po ok. 20-30 min, kiedy warzywa są miękkie, leczo jest gotowe. Podajemy je na gorąco z pieczywem, ziemniakami, ryżem, frytkami z batatów, lub innymi ulubionymi dodatkami. |
5
Done
|
2 komentarze Ukryj
wygląda apetycznie 🙂
Robiłam to danie i jest pyszne jednak w opisie jest mowa o pokrojonym porze oraz o pomidorach w puszce, a w składnikach produkty te nie są ujęte. Proszę o dopisanie tych składników do listy.
Ps.
Fajny pomysł z możliwością zwiększania liczy osób a tym samym produktów. Pozdrawiam.