Składniki
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cukinia
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- ok. 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
- olej rzepakowy do smażenia
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Leczo warzywne, pomysł na szybki i łatwy obiad. Danie odpowiednie dla każdego, wegan i wegetarian również, ponieważ nie zawiera żadnego białka mięsnego.
Steps
1 Done | Warzywa umyć. |
2 Done | Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Na średnio gorący tłuszcz wrzucić czosnek, zamieszać. Po chwili na patelnię dodać cebulę i pora, zamieszać i podsmażać do chwili, kiedy lekko się zrumienią (ok.2 min). |
3 Done | Na patelnię dodać teraz paprykę i cukinię, zamieszać wszystkie składniki. Przykryć i dusić 3 min. |
4 Done | Po ok. 20-30 min, kiedy warzywa są miękkie, leczo jest gotowe. Podajemy je na gorąco z pieczywem, ziemniakami, ryżem, frytkami z batatów, lub innymi ulubionymi dodatkami. |
5 Done |
2 komentarze Ukryj
wygląda apetycznie 🙂
Robiłam to danie i jest pyszne jednak w opisie jest mowa o pokrojonym porze oraz o pomidorach w puszce, a w składnikach produkty te nie są ujęte. Proszę o dopisanie tych składników do listy.
Ps.
Fajny pomysł z możliwością zwiększania liczy osób a tym samym produktów. Pozdrawiam.