Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Domowy Ser Biały, niezwykle delikatny, pyszny i banalnie łatwy do zrobienia.
Z takiego domowego sera można zrobić sernik, paschę lub nadzienie do naleśników.
Można podawać go również na słono z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewek i śmietany.
To niezwykle pyszny ser, ma niepowtarzalny smak.
Polecam 🙂
Składniki na ok. 500-600 g Białego Sera
-
2 l mleka (3,2%)
-
6 jajek (M)
-
500 ml. maślanki
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Jajka i maślankę łączę w misce i dokładnie mieszam. W dużym garnku zagotowuję 2 litry mleka. |
2
Done
|
Gotuję na średnim ogniu do chwili, kiedy mleko zacznie się warzyć, zajmie to kilka minut. Sito wykładam podwójnie złożoną gazą. Sito stawiam na dużej misce. Serwatkę można użyć do innych celów, jest delikatna i bardzo smaczna. |
3
Done
|