Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne bardzo intensywnie czekoladowe ciasto, wilgotne i aromatyczne z niezwykle łatwym do przygotowania kremem czekoladowem.
Krem to bardziej frosting, zrobiony z cukru pudru, rozpuszczonego masła i kakao, dokonały krem.
Pieczenie
Ciasto pieczemy w dwóch foremkach, tortownicach, tak jest lepiej bo ciasto jest bardzo ciężkie i w jednej tortownicy będzie piekło się dość długo i jest możliwość, że zanim środek się upiecze boki będą już lekko suchawe.
Ciasto piekłam w dwóch 20 cm. tortownicach, włożonych papierem do pieczenia.
Ważne: zanim zaczniecie przygotowywać ciasto rozgrzejcie piekarnik, w cieście jest soda, więc zaraz po przygotowaniu i wlaniu do from trzeba ciasto wstawić do piekarnika i upiec.
Ważne aby soda nie miała czasu zacząć pracować. Jeśli zostawicie ciasto bez pieczenia zbyt długo to po upieczeniu dostaniecie zakalec.
Obie foremki wstawiamy do piekarnika w tym samym czasie.
Krem do czego jeszcze go wykorzystać?
Tego kremu możecie użyć do posmarowania takie jak ten ciasta czekoladowego, ale również doskonale sprawdzi się do klasycznego biszkoptu.
Można ozdobić nim babeczki (klik) lub muffiny (klik).
Posmarować nim można również wafle (klik).
Krem najlepiej jest przygotować w dniu składania tortu. Jest dość sztywny, a w lodówce jeszcze lekko twardnieje, więc po przenocowaniu w lodówce może być trudny do smarowania i będzie się kruszył.
Krem bardzo ładnie trzyma formę, więc jest naprawdę dobry do ciężkich ciast.
Przechowywanie
Ciasto czekoladowe można upiec dzień przed składaniem i ozdabianiem tortu. Należy po upieczeniu bardzo dokładnie je wystudzić, szczelnie owinąć w folię spożywczą i odłożyć a noc w chłodne miejsce. W lecie to powinna być lodówka, w zimie czy jesienią spiżarnia.
Po złożeniu tortu, przechowujemy go w lodówce do 3 dni. doskonale się przechowuje.
Spróbujcie bo to jeden z łatwiejszych i smaczniejszych kremów jakie robiłam 🙂
Składniki na Ciasto Czekoladowe:
Na ciasto czekoladowe:
- 350 g cukru
- 310 g mąki pszennej tortowej
- 70 g naturalnego kakao
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (7,5 g)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (7,5 g)
- 1 cukier wanilinowy (ok. 10 g)
- 120 ml. oleju rzepakowego
- 2 jajka (M/L)
- 230 ml. wrzątku
- 230 ml. maślanki
Krem -frosting:
- 550 g cukru pudru
- 80 g kakao naturalnego
- 220 g rozpuszczonego masła
- 75 ml. mleka (3,2%)
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego lub pomarańczowego
Ponadto:
- ok. 1 szklanki dżemu (u mnie z owoców leśnych)
- posypki cukrowe (opcjonalnie)
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciasta czekoladowego:Na początek rozgrzewamy piekarnik do 175 st.C. z termoobiegiem. |
2
Done
|
W dużej misce łączymy suche składniki, mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, mieszamy dokładnie. W drugiej misce lub dzbanku łączymy składniki mokre olej, wrzątek, maślanka, jajka mieszamy dokładnie. Do suchych składników wlewamy mokre, od razu mieszamy dokładnie najlepiej kuchenną rózgą. Ciasto rozlewamy do tortownic, staramy się zrobić to możliwie równo. |
3
Done
|
Pieczemy w 175 st.C. przez 30-35 min, lub do suchego patyczka. |
4
Done
|
Krem - Frosting |
5
Done
|
Przygotowanie ciasta:Zimne ciasta ułożyć na podstawce, odciąć nierówne wierzchy (odłożyć go przyda się do ozdoby). Ciasto obłożyć możliwie równo kremem, jeśli trzeba wyrównać łopatką lub nożem. Ciasto można dodatkowo posypać cukrową posypką. Gotowe, przechowujemy w lodówce. Smacznego :) |
6
Done
|
Jeden komentarz Ukryj
Kochamy ciasta czekoladowe, często takie zajadamy do naszej kawy. Koniecznie musimy przetestować przepis, pozdrawiamy!