• Home
  • Ciasta
  • Najlepsze Ciasto Czekoladowe z wyjątkowym Kremem – przepis z filmem
Najlepsze Ciasto Czekoladowe z wyjątkowym Kremem – przepis  z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Najlepsze Ciasto Czekoladowe z wyjątkowym Kremem – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne bardzo intensywnie czekoladowe ciasto, wilgotne i aromatyczne z niezwykle łatwym do przygotowania kremem czekoladowem.

Krem to bardziej frosting, zrobiony z cukru pudru, rozpuszczonego masła i kakao, dokonały krem.

Pieczenie

Ciasto pieczemy w dwóch foremkach, tortownicach, tak jest lepiej bo ciasto jest bardzo ciężkie i w jednej tortownicy będzie piekło się dość długo i jest możliwość, że zanim środek się upiecze boki będą już lekko suchawe.

Ciasto piekłam w dwóch 20 cm. tortownicach, włożonych papierem do pieczenia.

Ważne: zanim zaczniecie przygotowywać ciasto rozgrzejcie piekarnik, w cieście jest soda, więc zaraz po przygotowaniu i wlaniu do from trzeba ciasto wstawić do piekarnika i upiec.
Ważne aby soda nie miała czasu zacząć pracować. Jeśli zostawicie ciasto bez pieczenia zbyt długo to po upieczeniu dostaniecie zakalec.

Obie foremki wstawiamy do piekarnika w tym samym  czasie.

Krem do czego jeszcze go wykorzystać?

Tego kremu możecie użyć do posmarowania takie jak ten ciasta czekoladowego, ale również doskonale sprawdzi się do klasycznego biszkoptu.

Można ozdobić nim babeczki (klik) lub muffiny (klik).

Posmarować nim można również wafle (klik).

Krem najlepiej jest przygotować w dniu składania tortu. Jest dość sztywny, a w lodówce jeszcze lekko twardnieje, więc po przenocowaniu w lodówce może być trudny do smarowania i będzie się kruszył.

Krem bardzo ładnie trzyma formę, więc jest naprawdę dobry do ciężkich ciast.

Przechowywanie

Ciasto czekoladowe można upiec dzień przed składaniem i ozdabianiem tortu. Należy po upieczeniu bardzo dokładnie je wystudzić, szczelnie owinąć w folię spożywczą i odłożyć a noc w chłodne miejsce. W lecie to powinna być lodówka, w zimie czy jesienią spiżarnia.

Po złożeniu tortu, przechowujemy go w lodówce do 3 dni. doskonale się przechowuje.

 

Spróbujcie bo to jeden z łatwiejszych i smaczniejszych kremów jakie robiłam 🙂

 

Ciasto czekoladowe z kremem

Składniki na Ciasto Czekoladowe:

Na ciasto czekoladowe:

  • 350 g cukru
  • 310 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g naturalnego kakao
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (7,5 g)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (7,5 g)
  • 1 cukier wanilinowy (ok. 10 g)
  • 120 ml. oleju rzepakowego
  • 2 jajka (M/L)
  • 230 ml. wrzątku
  • 230 ml. maślanki

Krem -frosting:

  • 550 g cukru pudru
  • 80 g kakao naturalnego
  • 220 g rozpuszczonego masła
  • 75 ml. mleka (3,2%)
  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego lub pomarańczowego

Ponadto:

  • ok. 1 szklanki dżemu (u mnie z owoców leśnych)
  • posypki cukrowe (opcjonalnie)

 

 

Przepisy na Domowe TORTY

(Visited 1 694 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

Na początek rozgrzewamy piekarnik do 175 st.C. z termoobiegiem.
Dwie tortownice 2x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia (ja wcześniej smaruję masłem, żeby papier był równy). Odstawiamy.

2
Done

W dużej misce łączymy suche składniki, mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, mieszamy dokładnie.

W drugiej misce lub dzbanku łączymy składniki mokre olej, wrzątek, maślanka, jajka mieszamy dokładnie.

Do suchych składników wlewamy mokre, od razu mieszamy dokładnie najlepiej kuchenną rózgą.

Ciasto rozlewamy do tortownic, staramy się zrobić to możliwie równo.
Od razy wstawiamy ciasto do piekarnika.

3
Done

Pieczemy w 175 st.C. przez 30-35 min, lub do suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy na kuchenną kratkę do wystygnięcia.
Zimne ciasto wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier.

Można ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc, a ciasto przygotować następnego dnia.

4
Done

Krem - Frosting

W dużej misce umieścić cukier puder, kakao i dokładnie wymieszać. Wlać rozpuszczone masło i miksować na średnich obrotach, aż powstaną okruchy.
Wlać mleko i miksować, aż krem stanie się gładki. Zamieszać łopatką, żeby nie było widać cukru.

5
Done

Przygotowanie ciasta:

Zimne ciasta ułożyć na podstawce, odciąć nierówne wierzchy (odłożyć go przyda się do ozdoby).
Na jednym z ciast rozsmarować dżem, na drugim ok. połowy kremu. Złożyć ciasta tak, aby krem znalazł się na dżemie.

Ciasto obłożyć możliwie równo kremem, jeśli trzeba wyrównać łopatką lub nożem.
Wierzch ciasta udekorować pozostałym kremem wyciskając go rękawem cukierniczym z ozdobną tylką.

Ciasto można dodatkowo posypać cukrową posypką.

Gotowe, przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

previous
Pyszne Bułki Serowe – bez drożdży – przepis z filmem
Biały ser Przepisy
next
Domowy Biały Ser – przepis z filmem
previous
Pyszne Bułki Serowe – bez drożdży – przepis z filmem
Biały ser Przepisy
next
Domowy Biały Ser – przepis z filmem

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię