Przepis puszyste i wilgotne bułki serowe z dodatkiem pomarańczy. Bułeczki są doskonałe na śniadanie, podwieczorek lub na lunch.
Długo zachowują świeżość.
Z przepisu otrzymamy 10-12 średniej wielkości bułeczek.
W przepisie można pominąć kandyzowaną skórkę pomarańczową, lub zamienić ją na rodzynki, daktyle, lub żurawinę.
Bułeczki można dzień po upieczeniu odgrzewać w tosterze. Doskonale smakują z twarożkiem śmietankowym lub dżemem, albo białym serem i miodem.
Polecam, są naprawdę pyszne.
Przepisy na Domowe Pieczywo
Kuchnia Doroty TV

SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 350 g białego tłustego sera
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (7 g)
- skórka starta z pomarańczy i cytryny
- ok. 30 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
- 1 jajko + 1 łyżeczka mleka do posmarowania bułek
- cukier brązowy do posypania (opcjonalnie)
przygotowanie
Jajka, cukier i cukier wanilinowy mieszamy razem kuchenną rózgą.
Dodajemy pokruszony ser biały, mieszamy dokładnie.
Do masy serowej ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i z połowy cytryny. wrzucamy posiekaną drobno skórkę z pomarańczy, mieszamy.
Teraz czas na dodanie mąki, najpierw ok. 3/4 ilości i ręką zagniatamy ciasto. następnie pozostałą mąkę, wykładamy ciasto na stolnicę lub blat i zagniatamy prze kilka minut.
Powinno powstać gęste, zwarte ciasto.
Z ciasta formujemy placek i dzielimy go na 12 równych części.
Z każdego kawałka formujemy kulkę.
Kulki z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko mieszamy z mlekiem i takim smarujemy każdą kulkę z ciasta.
Posypujemy odrobiną cukru brązowego (jeśli lubimy, można pominąć).
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Bułki piekę 28-30 min do ładnego zrumienienia.
Wyjmuję i studzę ma kuchennej kratce.
Notes
Składniki na 12 bułeczek.