• Home
  • Chleb
  • Pyszne Bułki Serowe – bez drożdży – przepis z filmem
Pyszne Bułki Serowe – bez drożdży – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pyszne Bułki Serowe – bez drożdży – przepis z filmem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis puszyste i wilgotne bułki serowe z dodatkiem pomarańczy. Bułeczki są doskonałe na śniadanie, podwieczorek lub na lunch.

Długo zachowują świeżość.

Z przepisu otrzymamy 10-12 średniej wielkości bułeczek.

W przepisie można pominąć kandyzowaną skórkę pomarańczową, lub zamienić ją na rodzynki, daktyle, lub żurawinę.

Bułeczki można dzień po upieczeniu odgrzewać w tosterze. Doskonale smakują z twarożkiem śmietankowym lub dżemem, albo białym serem i miodem.

Polecam, są naprawdę pyszne.

Przepisy na Domowe Pieczywo

Bułki Serowe

Składniki na 12 bułeczek:

  • 2 jajka

  • 60 g cukru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 350 g białego tłustego sera

  • 250 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (7 g)

  • skórka starta z pomarańczy i cytryny

  • ok. 30 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)

  • 1 jajko + 1 łyżeczka mleka do posmarowania bułek

  • cukier brązowy do posypania (opcjonalnie)

 

 

Kuchnia Doroty TV

 

(Visited 1 023 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Posób przygotwania:

Jajka, cukier i cukier wanilinowy mieszamy razem kuchenną rózgą.
Dodajemy pokruszony ser biały, mieszamy dokładnie.

Do masy serowej ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i z połowy cytryny. wrzucamy posiekaną drobno skórkę z pomarańczy, mieszamy.

2
Done

Teraz czas na dodanie mąki, najpierw ok. 3/4 ilości i ręką zagniatamy ciasto. następnie pozostałą mąkę, wykładamy ciasto na stolnicę lub blat i zagniatamy prze kilka minut.

Powinno powstać gęste, zwarte ciasto.

Z ciasta formujemy placek i dzielimy go na 12 równych części.
Z każdego kawałka formujemy kulkę.

3
Done

Kulki z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jajko mieszamy z mlekiem i takim smarujemy każdą kulkę z ciasta.
Posypujemy odrobiną cukru brązowego (jeśli lubimy, można pominąć).

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiem

Bułki piekę 28-30 min do ładnego zrumienienia.

Wyjmuję i studzę ma kuchennej kratce.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Przepis na Mielone
previous
Kotlety Mielone z Kurcząt – przepis z filmem
Ciasto Czekoladowe z Kremem
next
Najlepsze Ciasto Czekoladowe z wyjątkowym Kremem – przepis z filmem
Przepis na Mielone
previous
Kotlety Mielone z Kurcząt – przepis z filmem
Ciasto Czekoladowe z Kremem
next
Najlepsze Ciasto Czekoladowe z wyjątkowym Kremem – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię