Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis puszyste i wilgotne bułki serowe z dodatkiem pomarańczy. Bułeczki są doskonałe na śniadanie, podwieczorek lub na lunch.
Długo zachowują świeżość.
Z przepisu otrzymamy 10-12 średniej wielkości bułeczek.
W przepisie można pominąć kandyzowaną skórkę pomarańczową, lub zamienić ją na rodzynki, daktyle, lub żurawinę.
Bułeczki można dzień po upieczeniu odgrzewać w tosterze. Doskonale smakują z twarożkiem śmietankowym lub dżemem, albo białym serem i miodem.
Polecam, są naprawdę pyszne.
Składniki na 12 bułeczek:
-
2 jajka
-
60 g cukru
-
1 cukier wanilinowy
-
350 g białego tłustego sera
-
250 g mąki pszennej
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (7 g)
-
skórka starta z pomarańczy i cytryny
-
ok. 30 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
-
1 jajko + 1 łyżeczka mleka do posmarowania bułek
-
cukier brązowy do posypania (opcjonalnie)
Steps
1
Done
|
Posób przygotwania:Jajka, cukier i cukier wanilinowy mieszamy razem kuchenną rózgą. Do masy serowej ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i z połowy cytryny. wrzucamy posiekaną drobno skórkę z pomarańczy, mieszamy. |
2
Done
|
Teraz czas na dodanie mąki, najpierw ok. 3/4 ilości i ręką zagniatamy ciasto. następnie pozostałą mąkę, wykładamy ciasto na stolnicę lub blat i zagniatamy prze kilka minut. Powinno powstać gęste, zwarte ciasto. Z ciasta formujemy placek i dzielimy go na 12 równych części. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiemBułki piekę 28-30 min do ładnego zrumienienia. Wyjmuję i studzę ma kuchennej kratce. Smacznego :) |
5
Done
|