Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis puszyste i wilgotne bułki serowe z dodatkiem pomarańczy. Bułeczki są doskonałe na śniadanie, podwieczorek lub na lunch.
Długo zachowują świeżość.
Z przepisu otrzymamy 10-12 średniej wielkości bułeczek.
W przepisie można pominąć kandyzowaną skórkę pomarańczową, lub zamienić ją na rodzynki, daktyle, lub żurawinę.
Bułeczki można dzień po upieczeniu odgrzewać w tosterze. Doskonale smakują z twarożkiem śmietankowym lub dżemem, albo białym serem i miodem.
Polecam, są naprawdę pyszne.
Składniki na 12 bułeczek:
2 jajka
60 g cukru
1 cukier wanilinowy
350 g białego tłustego sera
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (7 g)
skórka starta z pomarańczy i cytryny
ok. 30 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
1 jajko + 1 łyżeczka mleka do posmarowania bułek
cukier brązowy do posypania (opcjonalnie)
Steps
1 Done | Posób przygotwania:Jajka, cukier i cukier wanilinowy mieszamy razem kuchenną rózgą. Do masy serowej ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i z połowy cytryny. wrzucamy posiekaną drobno skórkę z pomarańczy, mieszamy. |
2 Done | Teraz czas na dodanie mąki, najpierw ok. 3/4 ilości i ręką zagniatamy ciasto. następnie pozostałą mąkę, wykładamy ciasto na stolnicę lub blat i zagniatamy prze kilka minut. Powinno powstać gęste, zwarte ciasto. Z ciasta formujemy placek i dzielimy go na 12 równych części. |
3 Done | |
4 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiemBułki piekę 28-30 min do ładnego zrumienienia. Wyjmuję i studzę ma kuchennej kratce. Smacznego :) |
5 Done |