0 0
Biała Kiełbasa po Polsku w Sosie Chrzanowo-Musztardowym – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biała Kiełbasa po Polsku w Sosie Chrzanowo-Musztardowym – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na Polską Białą Kiełbasę w sosie Chrzanowo-Musztardowym, czyli klasyk wielkanocny.

Moim zdaniem kiełbasa jest przepyszna, pasuje nie tylko na wielkanocny stół, ale i na codzienny obiad.
Przygotowując sos, kierujcie się swoim gustem, do dyspozycji jest spora ilość bulionu, więc z łatwością można przygotować tak gęsty sos jak lubicie.

Kiełbasa Biała w Sosie Chrzanowo-Musztardowym

 

Zapraszam na Kuchnia Doroty TV 

 

 

Biała Kiełbasa po Polsku 

  • 1 kg. białej kiełbasy surowej

  • 0,5 l. bulionu

  • 2 listki laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżeczki mąki   

  • 1 łyżka masła

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki chrzanu 

  • 1,5 łyżka musztardy Sarepskiej

 

Przepisy na WIELKANOC 

 

(Visited 4 948 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

W garnku zagotować bulion z dodatkiem przypraw (listek laurowy, ziele angielskie).
Do gotujące bulionu włożyć białą surową kiełbasę, którą wcześniej należy ponakłówać widelcem lub patyczkiem do szaszłyków (zobacz w filmie).
Kiełbasę gotujemy 15 min. pod przykryciem na średnim ogniu.
Ugotowaną wyjąć i odłożyć. Bulion zachować.

2
Done

Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić cebulę i zeszklić, można lekko zrumienić.
Do cebuli dodać mąkę, zamieszać, cały czas podgrzwać na średnim ogniu.
Do cebuli z mąką dodać ok. 0,5 szklanki bulionu (tego od gotowania kiełbasy), zamieszać, płyn zgęstnieje, dolewamy kolejną porcję, ok. 0,5 szkl. Ponownie mieszamy, sos powinien być gęsty jak na filmie.
Następnie dodajemy chrzan i musztardę, mieszamy dokładnie, składniki muszą się połączyć. Doprawić solą i czarnym pieprzem, zamieszać spróbować.

3
Done

Sos zmiksować, albo na bardzo gładki, ale można również zostać grudki cebuli.
Do zmiksowanego sosu włożyć kiełbasę, przykryć garnek, na średnim ogniu dusić ok. 10 min.
Podawać gorącą kiełbasę, polaną sosem.
Jako dodatek można podać ugotowane ziemniaki, pieczywo lub ryż.
Smacznego :)

4
Done

Dorota

Biały ser Przepisy
previous
Domowy Biały Ser – przepis z filmem
Schab w Galarecie
next
Schab w Galarecie – przepis z filmem
Biały ser Przepisy
previous
Domowy Biały Ser – przepis z filmem
Schab w Galarecie
next
Schab w Galarecie – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »