Przepis na Polską Białą Kiełbasę w sosie Chrzanowo-Musztardowym, czyli klasyk wielkanocny.
Moim zdaniem kiełbasa jest przepyszna, pasuje nie tylko na wielkanocny stół, ale i na codzienny obiad.
Przygotowując sos, kierujcie się swoim gustem, do dyspozycji jest spora ilość bulionu, więc z łatwością można przygotować tak gęsty sos jak lubicie.
Zapraszam na Kuchnia Doroty TV
Przepisy na WIELKANOC

SKŁADNIKI
- 1 kg. białej kiełbasy surowej
- 0,5 l. bulionu
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki chrzanu
- 1,5 łyżka musztardy Sarepskiej
przygotowanie
W garnku zagotować bulion z dodatkiem przypraw (listek laurowy, ziele angielskie).
Do gotujące bulionu włożyć białą surową kiełbasę, którą wcześniej należy ponakłówać widelcem lub patyczkiem do szaszłyków (zobacz w filmie).
Kiełbasę gotujemy 15 min. pod przykryciem na średnim ogniu.
Ugotowaną wyjąć i odłożyć. Bulion zachować.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić cebulę i zeszklić, można lekko zrumienić.
Do cebuli dodać mąkę, zamieszać, cały czas podgrzewać na średnim ogniu.
Do cebuli z mąką dodać ok. 0,5 szklanki bulionu (tego od gotowania kiełbasy), zamieszać, płyn zgęstnieje, dolewamy kolejną porcję, ok. 0,5 szkl. Ponownie mieszamy, sos powinien być gęsty jak na filmie.
Następnie dodajemy chrzan i musztardę, mieszamy dokładnie, składniki muszą się połączyć. Doprawić solą i czarnym pieprzem, zamieszać spróbować.
Sos zmiksować, albo na bardzo gładki, ale można również zostać grudki cebuli.
Do zmiksowanego sosu włożyć kiełbasę, przykryć garnek, na średnim ogniu dusić ok. 10 min.
Podawać gorącą kiełbasę, polaną sosem.
Jako dodatek można podać ugotowane ziemniaki, pieczywo lub ryż.