• Home
  • Filmy
  • Schab w Galarecie – przepis z filmem
Schab w Galarecie  – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Schab w Galarecie – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na SCHAB w Galarecie, czyli niezwykle łatwą przystawkę. Doskonała na Święta lub Wielkanoc.

Dodatki do schabu w galarecie

Polecam podawanie schabu z Sosem Chrzanowym, zrobicie go w 2 minuty, wystarczy wymieszać

– 2 łyżki majonezu
-2 łyżeczki chrzanu.

Taki dodatek jest doskonały bo dodaje ostrości temu delikatnemu daniu.

Galaretka a bulionie warzywnym

Galaretka przygotowana na domowym bulionie warzywnym jest niezwykle delikatna i pyszna.
Ugotujcie domowy bulion, z warzyw można przygotwać Sałatkę Jarzynową (klik 👆).

Nie używajcie zbyt dużo żelatyny, bo galaretka zrobi się twarda i niesmaczna. Postępujcie zgodnie z ilościami podanymi na opakowaniu żelatyny.
Ja miałam opakowanie 20 g i ono wystarczyło na ok. 1 l. bulionu. Galaretka wyszła bardzo delikatna.

Przechowywanie

Schab w Galarecie przechowujemy w lodówce. Schab można przechowywać max. 3 dni.

Polecam, to naprawdę pyszna przystawka.

Smacznego 🙂

Schab w Galarecie

Składniki na Schab w Galarecie 

 

Przepisy na Schab 

 

(Visited 399 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie schabu:

Schab przygotowujemy zgodnie z przepisem na Schab Pieczony w rękawie. Zostawiamy go do całkowitego wystygnięcia.
Można przygotować również schab z innego przepisu, lub użyć kupionego schabu pieczonego.

2
Done

Bulion Warzywny:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, lub zostawiamy w całości.

Warzywa i przyprawy wkładamy do średniej wielkości garnka, zalewamy ok. 1,5 l wrzątku.
Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości.

Warzywa wyjmujemy z bulionu, odkładamy możemy zrobić z nich sałatkę warzywną.

Bulion przecedzamy przez sito, aby był czysty i klarowny.
Odstawiamy, aby przestygł.

3
Done

Przygotowanie Galaretki:

Kiedy bulion ma ok. 50-60 st.C. (nie może być zbyt gorący bo żelatyna straci właściwości żelujące).

W misce umieszczamy żelatynę, średnio 1 opakowanie ok. 20 g wystarczy na 1 l. płynu, ale postępujcie zgodnie z ilościami podanymi na opakowaniu.
Ja miałam 20 g opakowanie.

Do żelatyny wlewamy trochę bulionu, mieszamy i zostawiamy na kilka minut,żeby żelatyna spęczniała.
Następnie bardzo dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do pozostałego bulionu, będzie go ok. 1 l. lub nieco mniej.
Znowu mieszamy bardzo dokładnie, odstawiamy.

4
Done

Schab kroimy na średniej grubości plastry.
Układamy na półmisku (najlepiej z wyższymi brzegami), ozdabiamy tak jak lubimy, u mnie plasterki marchewki i zielony groszek.

Bulionem zalewamy plastry schabu, robimy to delikatnie, bulion powinien przykryć schab i ozdoby.

Odstawiamy na kilka godzin, lub na noc do lodówki.

Podajemy następnego dnia z odrobiną sosu chrzanowego i sałatką jarzynową.
Smacznego :)

Dorota

previous
Biała Kiełbasa po Polsku w Sosie Chrzanowo-Musztardowym – film
Zrazy Zawijane z Szynki
next
Zrazy z Szynki Wieprzowej – obiad idealny
previous
Biała Kiełbasa po Polsku w Sosie Chrzanowo-Musztardowym – film
Zrazy Zawijane z Szynki
next
Zrazy z Szynki Wieprzowej – obiad idealny

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię