Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na SCHAB w Galarecie, czyli niezwykle łatwą przystawkę. Doskonała na Święta lub Wielkanoc.
Dodatki do schabu w galarecie
Polecam podawanie schabu z Sosem Chrzanowym, zrobicie go w 2 minuty, wystarczy wymieszać
– 2 łyżki majonezu
-2 łyżeczki chrzanu.
Taki dodatek jest doskonały bo dodaje ostrości temu delikatnemu daniu.
Galaretka a bulionie warzywnym
Galaretka przygotowana na domowym bulionie warzywnym jest niezwykle delikatna i pyszna.
Ugotujcie domowy bulion, z warzyw można przygotwać Sałatkę Jarzynową (klik 👆).
Nie używajcie zbyt dużo żelatyny, bo galaretka zrobi się twarda i niesmaczna. Postępujcie zgodnie z ilościami podanymi na opakowaniu żelatyny.
Ja miałam opakowanie 20 g i ono wystarczyło na ok. 1 l. bulionu. Galaretka wyszła bardzo delikatna.
Przechowywanie
Schab w Galarecie przechowujemy w lodówce. Schab można przechowywać max. 3 dni.
Polecam, to naprawdę pyszna przystawka.
Smacznego 🙂
Składniki na Schab w Galarecie
ok. 1 kg upieczonego schabu z tego przepisu ( klik 👆)
4 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1 por
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
2 małe liście laurowe
1 łyżeczka soli
ok. 1/2 szklanki zielonego groszku (opcjonalnie)
1 opakowanie żelatyny w proszku (na ok. 1 l. płynu)
Steps
1 Done | Przygotowanie schabu:Schab przygotowujemy zgodnie z przepisem na Schab Pieczony w rękawie. Zostawiamy go do całkowitego wystygnięcia. |
2 Done | Bulion Warzywny:Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, lub zostawiamy w całości. Warzywa i przyprawy wkładamy do średniej wielkości garnka, zalewamy ok. 1,5 l wrzątku. Warzywa wyjmujemy z bulionu, odkładamy możemy zrobić z nich sałatkę warzywną. Bulion przecedzamy przez sito, aby był czysty i klarowny. |
3 Done | Przygotowanie Galaretki:Kiedy bulion ma ok. 50-60 st.C. (nie może być zbyt gorący bo żelatyna straci właściwości żelujące). W misce umieszczamy żelatynę, średnio 1 opakowanie ok. 20 g wystarczy na 1 l. płynu, ale postępujcie zgodnie z ilościami podanymi na opakowaniu. Do żelatyny wlewamy trochę bulionu, mieszamy i zostawiamy na kilka minut,żeby żelatyna spęczniała. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do pozostałego bulionu, będzie go ok. 1 l. lub nieco mniej. |
4 Done | Schab kroimy na średniej grubości plastry. Bulionem zalewamy plastry schabu, robimy to delikatnie, bulion powinien przykryć schab i ozdoby. Odstawiamy na kilka godzin, lub na noc do lodówki. Podajemy następnego dnia z odrobiną sosu chrzanowego i sałatką jarzynową. |