Przepis na SCHAB w Galarecie, czyli niezwykle łatwą przystawkę. Doskonała na Święta lub Wielkanoc.
Dodatki do schabu w galarecie
Polecam podawanie schabu z Sosem Chrzanowym, zrobicie go w 2 minuty, wystarczy wymieszać
– 2 łyżki majonezu
-2 łyżeczki chrzanu.
Taki dodatek jest doskonały bo dodaje ostrości temu delikatnemu daniu.
Galaretka a bulionie warzywnym
Galaretka przygotowana na domowym bulionie warzywnym jest niezwykle delikatna i pyszna.
Ugotujcie domowy bulion, z warzyw można przygotwać Sałatkę Jarzynową (klik 👆).
Nie używajcie zbyt dużo żelatyny, bo galaretka zrobi się twarda i niesmaczna. Postępujcie zgodnie z ilościami podanymi na opakowaniu żelatyny.
Ja miałam opakowanie 20 g i ono wystarczyło na ok. 1 l. bulionu. Galaretka wyszła bardzo delikatna.
Przechowywanie
Schab w Galarecie przechowujemy w lodówce. Schab można przechowywać max. 3 dni.
Polecam, to naprawdę pyszna przystawka.
Smacznego 🙂
Przepisy na Schab

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg upieczonego schabu
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 1 por
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 małe liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1/2 szklanki zielonego groszku (opcjonalnie)
- 1 opakowanie żelatyny w proszku (na ok. 1 l. płynu)
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE SCHABU:
Schab przygotowujemy zgodnie z przepisem na Schab Pieczony w rękawie. Zostawiamy go do całkowitego wystygnięcia.
Można przygotować również schab z innego przepisu, lub użyć kupionego schabu pieczonego.
BULION WARZYWNY:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, lub zostawiamy w całości.
Warzywa i przyprawy wkładamy do średniej wielkości garnka, zalewamy ok. 1,5 l wrzątku.
Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości.
Warzywa wyjmujemy z bulionu, odkładamy możemy zrobić z nich sałatkę warzywną.
Bulion przecedzamy przez sito, aby był czysty i klarowny.
Odstawiamy, aby przestygł.
PRZYGOTOWANIE GALARETKI:
Kiedy bulion ma ok. 50-60 st.C. (nie może być zbyt gorący bo żelatyna straci właściwości żelujące).
W misce umieszczamy żelatynę, średnio 1 opakowanie ok. 20 g wystarczy na 1 l. płynu, ale postępujcie zgodnie z ilościami podanymi na opakowaniu.
Ja miałam 20 g opakowanie.
Do żelatyny wlewamy trochę bulionu, mieszamy i zostawiamy na kilka minut,żeby żelatyna spęczniała.
Następnie bardzo dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do pozostałego bulionu, będzie go ok. 1 l. lub nieco mniej.
Znowu mieszamy bardzo dokładnie, odstawiamy.
Schab kroimy na średniej grubości plastry.
Układamy na półmisku (najlepiej z wyższymi brzegami), ozdabiamy tak jak lubimy, u mnie plasterki marchewki i zielony groszek.
Bulionem zalewamy plastry schabu, robimy to delikatnie, bulion powinien przykryć schab i ozdoby.
Odstawiamy na kilka godzin, lub na noc do lodówki.
Podajemy następnego dnia z odrobiną sosu chrzanowego i sałatką jarzynową.