Tradycyjny Mazurek Wielkanocny z masą z mleka w proszku. Pyszny i bardzo łatwy do przygotowania.
Masę Kajmakową z robiłam najprościej jak tylko można, użyłam mleka w proszku i dzięki temu masa jest delikatna i miękka.
Jakie mleko w proszku?
Na rynku znajdziemy kilka rodzajów mleka w proszku, ja zdecydowanie polecam mleko gładkie, nie granulowane.
Z mleka granulowanego wyjdzie nam masa z grudkami i trzeba będzie ją przecierać przez sito. Z mleka w proszku otrzymamy idealnie gładką masę.
Różne mleka w proszku, różnie się zachowują. Zrobiłam już wiele mas z mleka w proszku i uważam, że z mleka ,,Łaciatego” i tz. mleka ,,Niebieskiego”masa jest gęściejsza, natomiast z mleka ,,Mlekovity”masa jest rzadsza i dłużej musi zastygać.
Z mleka innych firm nie korzystałam, więc nie wiem jak się zachowa, jednak masa w proporcjach podanych w przepisie udaje się z każdego rodzaju mleka w proszku.
Jakie ciasto na spód mazurka:
Mazurki można przygotwać z różnego rodzaju ciast, ale tradycyjne robi się na cieście kruchym lub półkruchym.
Na każdym z tych ciast, mazurki są pyszne. Mogą leżeć do 2-3 dni., ale trzeba przechowywać je w chłodnym miejscu.
Surowe kruche ciasto można przygotować nawet 2 tyg wcześniej, należy je zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Natomiast ciasto w lodówce można przechowywać do 3 dni. Następnie ciasto rozwałkować i upiec.
Upieczone spody do mazurków można przechowywać prze noc i dekorować dzień po upieczeniu.
Jaka jest różnica między ciastem kruchym i półkruchym?
Ciasto kruche robi się z masła, mąki, cukru i jajek. Do ciasta półkruchego dodajemy proszek do pieczenia, po za tym składniki i proporcje są takie same. Ciasto półkruche może lekko urosnąć i być nieco miększe niż ciasto kruche.
Kształty Mazurków:
Moje mazurki mają kształt jajka. Mam zestaw takich jajowatych misek i dzięki im wycinam bardzo wielkanocne mazurki. Jeśli nie macie takich naczyń, z papieru można wyciąć kształt jaki się wam podoba.
Można również uformować ciasto w kwadrat, prostokąt lub użyć okrągłej tortownicy.
Moje mazurki mają dwie różne wielkości 26 x 21 cm. i mniejszy 17 x 21 cm.
Polecam 🙂
Przepisy na Kruche Ciasto
Przepisy na MAZURKI

SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 150 g masła zimnego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- zapach cytrynowy
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka śmietany 18%
- Masa Kajmakowa z mleka w proszku:
- 120 g mleka w proszku
- 150 g cukru pudru
- 90 ml. wrzątku
- 100 g rozpuszczonego masła
- zapach cytrynowy
- 1 łyżka skórki z cytryny
- Ponadto:
- ok. 0,5 szklanki orzechów włoskich
- ok. 0,5 szklanki migdałów
- daktyle
- żurawiny itp.
- ok. 1 szklanki ulubionego dżemu (u mnie z czarnych porzeczek)
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO:
Składniki na ciasto wkładamy do malaksera, lub siekamy nożem.
Mąkę, sól, cukier, zapach, skórkę z cytryny, żółtko łączymy i siekamy. Następnie wciskamy ok. 2 łyżek soku z cytryny i zapach cytrynowy, siekamy ponownie.
Na koniec dodajemy śmietanę i znowu siekamy, aż powstanie jednolite ciasto.
Na blat wykładamy ciasto i zagniatamy je prze kilka minut, aż stanie się gładkie i jednolite.
Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min., (można również ciasto zostawić w lodówce na całą noc)
Po schłodzeniu wyjmujemy ciasto i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy je na cienki placek.
Z ciasta wycinamy kształt mazurka (u mnie to będzie jajko, mam taką miskę która pomaga mi w uformowaniu ciasta. Można również wyciąć kształt z papieru, albo formować ciasto w formie prostokątnej, lub okrągłej. Kształt nie wpływa na smak mazurka).
Z pozostałego ciasta rolujemy cienkie wałeczki.
Ciasto będące spodem mazurka smarujemy białkiem, na brzegach ciasta układamy wałeczki z ciasta, będą tworzyły brzeg.
Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy białkiem.
Pieczemy od razu, albo wkładamy do lodówki i tak czeka na czas pieczenia.
PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Spody mazurków pieczemy przez 15-20 min do ładnego zrumienienia (czas pieczenia zależy od grubości ciasta).
Ciasto wyjmujemy, przekładamy na kuchenną kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
MASA KAJMAKOWA Z MLEKA W PROSZKU:
Masę przygotowujemy w malakserze, misie miksera, lub w blenderze.
Do misy miksera wsypuję cukier puder, mleko w proszku, skórka z cytryny i zapach, mieszam do połączenia składników.
Do suchych składników wlewam wrzątek, mieszam wszystko na średnich obrotach.
Następnie wlewam rozpuszczone masło i również mieszam.
Masa powinna być luźna. Sprawdzamy, czy nie ma już suchych składników.
Masę odstawiamy na chwilę lub od razu polewamy nią ciasto.
BAKALIE:
Orzechy i migdały podpiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. przez 10 min.
Wyjmuję i studzę.
Siekam orzechy na średnie kawałki.
Podobnie siekam daktyle.
PRZYGOTOWANIE MAZURKÓW:
Spody mazurków smaruję dżemem, jeden z nich posypuję orzechami, migdałami i daktylami, polewam masą kajmakową. Uważam, aby masa nie wylała się po za brzeg ciasta.
Drugi mazurek smaruję większą ilością dżemu i jedynie polewam masą kajmakową.
Mazurki odstawiam na noc w chłodne miejsce, aby masa całkowicie zastygła.
Następnego dnia Mazurki są gotowe.
Notes
Składniki na 2 mazurki
Przepisy na WIELKANOC