• Home
  • Karnawał
  • Schab po Warszawsku w Galarecie – przepis z filmem
0 0
Schab po Warszawsku w Galarecie – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Schab po Warszawsku w Galarecie – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Schab po Warszawsku w galarecie, czyli pyszny schab nadziewany masą jajeczną i zalany lekką galaretką.

Doskonały pomysł na przystawkę, sprawdzi się na świąteczne lub wielkanocne śniadanie.

Schab robi się bardzo łatwo i wykorzystujemy do tego przepisu schab pieczony, który doskonale nadaje się również do podawania na ciepło.

 

Schab po Warszawsku

Przepisy na SCHAB

 

Składniki Schabu po Warszawsku

Na nadzienie:

  • 3-4 jajka ugotowane na twardo

  • 2-3 łyżki majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy (Dijone, lub Sarepskiej)

  • sól i pieprz do smaku

Na bulion warzywny:

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1/4 selera

  • 1 por

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 4 ziarna pieprzu

  • 2 małe liście laurowe

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 opakowanie żelatyny w proszku (na ok. 1 l. płynu)

 

Przepis na Schab w Galarecie 

 

(Visited 3 422 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie bulionu i galaretki:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, lub zostawiamy w całości.

Warzywa i przyprawy wkładamy do średniej wielkości garnka, zalewamy ok. 1,5 l wrzątku.
Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości.

Warzywa wyjmujemy z bulionu, odkładamy możemy zrobić z nich sałatkę warzywną.

Bulion przecedzamy przez sito, aby był czysty i klarowny.
Odstawiamy, aby przestygł.

2
Done

Kiedy bulion ma ok. 50-60 st.C. (nie może być zbyt gorący bo żelatyna straci właściwości żelujące).

W misce umieszczamy żelatynę, średnio 1 opakowanie ok. 20 g wystarczy na 1 l. płynu, ale postępujcie zgodnie z ilościami podanymi na opakowaniu.
Ja miałam 20 g opakowanie.

Do żelatyny wlewamy trochę bulionu, mieszamy i zostawiamy na kilka minut,żeby żelatyna spęczniała.
Następnie bardzo dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do pozostałego bulionu, będzie go ok. 1 l. lub nieco mniej.
Znowu mieszamy bardzo dokładnie, odstawiamy.

3
Done

Przygotowanie Farszu:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je ze skorupki.

Jajka rozgniatamy widelcem bardzo drobno.
Dodajemy majonez, musztardę, sól i pierz, dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.

Masę możemy włożyć do rękawa cukierniczego, łatwiej będzie nam nadziewać schab.

4
Done

Przygotowanie schabu:

Schab kroimy w plastry, jeden gruby plaster nacinamy w środku do ok. 3/4 grubości, tak aby powstała kieszeń.

Do kieszeni wciskamy porcję farszu.
Tak postępujemy z całym przygotowanym schabem i farszem.

Plastry kładziemy na półmisku.
Zalewamy zimną galaretką.

Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
Schab podajemy z dodatkami jako przystawkę na świąteczny stół, np. na Wielkanoc.

Smaczego :)

5
Done

Dorota

Mazurek Przepis
previous
Mazurek z Masą Kajmakową z mleka w proszku – film
next
Mazurek Wielkanocny Orzechowy z Masą Krówkową
Mazurek Przepis
previous
Mazurek z Masą Kajmakową z mleka w proszku – film
next
Mazurek Wielkanocny Orzechowy z Masą Krówkową

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »