Schab po Warszawsku w galarecie, czyli pyszny schab nadziewany masą jajeczną i zalany lekką galaretką.
Doskonały pomysł na przystawkę, sprawdzi się na świąteczne lub wielkanocne śniadanie.
Schab robi się bardzo łatwo i wykorzystujemy do tego przepisu schab pieczony, który doskonale nadaje się również do podawania na ciepło.
Przepisy na SCHAB

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg schabu pieczonego z tego przepisu (klik 👆)
- Na nadzienie:
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy (Dijone, lub Sarepskiej)
- sól i pieprz do smaku
- Na bulion warzywny:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 1 por
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 małe liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie żelatyny w proszku (na ok. 1 l. płynu)
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE BULIONU I GALARETKI:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, lub zostawiamy w całości.
Warzywa i przyprawy wkładamy do średniej wielkości garnka, zalewamy ok. 1,5 l wrzątku.
Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości.
Warzywa wyjmujemy z bulionu, odkładamy możemy zrobić z nich sałatkę warzywną.
Bulion przecedzamy przez sito, aby był czysty i klarowny.
Odstawiamy, aby przestygł.
Kiedy bulion ma ok. 50-60 st.C. (nie może być zbyt gorący bo żelatyna straci właściwości żelujące).
W misce umieszczamy żelatynę, średnio 1 opakowanie ok. 20 g wystarczy na 1 l. płynu, ale postępujcie zgodnie z ilościami podanymi na opakowaniu.
Ja miałam 20 g opakowanie.
Do żelatyny wlewamy trochę bulionu, mieszamy i zostawiamy na kilka minut,żeby żelatyna spęczniała.
Następnie bardzo dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do pozostałego bulionu, będzie go ok. 1 l. lub nieco mniej.
Znowu mieszamy bardzo dokładnie, odstawiamy.
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je ze skorupki.
Jajka rozgniatamy widelcem bardzo drobno.
Dodajemy majonez, musztardę, sól i pierz, dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Masę możemy włożyć do rękawa cukierniczego, łatwiej będzie nam nadziewać schab.
PRZYGOTOWANIE SCHABU:
Schab kroimy w plastry, jeden gruby plaster nacinamy w środku do ok. 3/4 grubości, tak aby powstała kieszeń.
Do kieszeni wciskamy porcję farszu.
Tak postępujemy z całym przygotowanym schabem i farszem.
Plastry kładziemy na półmisku.
Zalewamy zimną galaretką.
Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
Schab podajemy z dodatkami jako przystawkę na świąteczny stół, np. na Wielkanoc.
Przepis na Schab w Galarecie