Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Schab po Warszawsku w galarecie, czyli pyszny schab nadziewany masą jajeczną i zalany lekką galaretką.
Doskonały pomysł na przystawkę, sprawdzi się na świąteczne lub wielkanocne śniadanie.
Schab robi się bardzo łatwo i wykorzystujemy do tego przepisu schab pieczony, który doskonale nadaje się również do podawania na ciepło.
Przepisy na SCHAB
Składniki Schabu po Warszawsku
Na nadzienie:
-
3-4 jajka ugotowane na twardo
-
2-3 łyżki majonezu
-
2 łyżeczki musztardy (Dijone, lub Sarepskiej)
-
sól i pieprz do smaku
Na bulion warzywny:
-
4 marchewki
-
2 pietruszki
-
1/4 selera
-
1 por
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
4 ziarna pieprzu
-
2 małe liście laurowe
-
1 łyżeczka soli
-
1 opakowanie żelatyny w proszku (na ok. 1 l. płynu)
Steps
1
Done
|
Przygotowanie bulionu i galaretki:Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, lub zostawiamy w całości. Warzywa i przyprawy wkładamy do średniej wielkości garnka, zalewamy ok. 1,5 l wrzątku. Warzywa wyjmujemy z bulionu, odkładamy możemy zrobić z nich sałatkę warzywną. Bulion przecedzamy przez sito, aby był czysty i klarowny. |
2
Done
|
Kiedy bulion ma ok. 50-60 st.C. (nie może być zbyt gorący bo żelatyna straci właściwości żelujące). W misce umieszczamy żelatynę, średnio 1 opakowanie ok. 20 g wystarczy na 1 l. płynu, ale postępujcie zgodnie z ilościami podanymi na opakowaniu. Do żelatyny wlewamy trochę bulionu, mieszamy i zostawiamy na kilka minut,żeby żelatyna spęczniała. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do pozostałego bulionu, będzie go ok. 1 l. lub nieco mniej. |
3
Done
|
Przygotowanie Farszu:Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je ze skorupki. Jajka rozgniatamy widelcem bardzo drobno. Masę możemy włożyć do rękawa cukierniczego, łatwiej będzie nam nadziewać schab. |
4
Done
|
Przygotowanie schabu:Schab kroimy w plastry, jeden gruby plaster nacinamy w środku do ok. 3/4 grubości, tak aby powstała kieszeń. Do kieszeni wciskamy porcję farszu. Plastry kładziemy na półmisku. Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Smaczego :) |
5
Done
|