• Home
  • Ciasta
  • Mazurek Wielkanocny Orzechowy z Masą Krówkową
Mazurek Wielkanocny Orzechowy z Masą Krówkową

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mazurek Wielkanocny Orzechowy z Masą Krówkową

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjnie polski mazurek wielkanocny.  Jest pyszny, kruchy, delikatny i słodki tak jak na świąteczne ciasto przystało. Patrząc na przepis wydaje się, że ciasto jest trudne do zrobienia, ale tak nie jest, naprawdę warto go przygotować. Brzeg z ciasta rozetkowego przygotowany jest z margaryny, dzięki temu jest bardzo delikatne i pyszne.

Kształt ciasta może być dowolny, ja na szczęście mam miski w kształcie jajek w czterech różnych wielkościach i teraz okazało się, że idealnie się przydają do wielkanocnych wypieków. Równie dobrze sprawdzą się okrągłe talerzyki. Z przepisu wyjdą dwa duże mazurki wielkości talerza obiadowego.

Bardzo polecam 🙂

 

 

 

Mazurek Wielkanocny

 

Mazurek Orzechowy z Masą Krówkową

Kruche ciasto orzechowe:

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka (L)
  • 70 g zmielonych orzechów laskowych
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli

Ciasto rozetkowe:

  • 150 g margaryny (u mnie Kasia)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka (L)
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • zapach waniliowy

Masa krówkowa:

  • ok.400 g krówek śmietankowych
  • 70 ml mleka (2%)
  • 30 ml śmietany (30%)
  • łyżeczka miękkiego masła
Ponadto do przybrania:

Sposób przygotowania mazurka:

Przygotowanie kruchego ciasta:

W misie malaksera lub na stolnicy połączyć masło z cukrem, mąką, mielonymi orzechami, solą i żółtkami – dokładnie posiekać. Wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, krótko zagnieść. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 40 min.

Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Na cieście położyć miskę lub talerz, najlepiej w kształcie jajka, ale może być również okrągły, obrysować naczynie nożem, usunąć nadmiar ciasta.

Placki z ciasta położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłówać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na ok. 10 min. Piec do chwili kiedy brzegi ciasta zaczną się lekko rumienić. Wyjąć z piekarnika i nałożyć brzeg z ciasta rozetkowego.

Przygotowanie ciasta rozetkowego:

Margarynę dokładnie zmiksować z cukrem i zapachem waniliowym na lekką puszystą masę.
Cały czas miksując dodawać pojedynczo jajka.  Kiedy masa będzie jednolita wsypać mąkę i zmielone orzechy, dokładnie, ale krótko zmiksować tylko do połączenia składników.

Ciasto najlepiej będzie nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką,
ale jeśli go nie macie, można rękami formować małe kulki ciasta i układać je jedna obok drugiej dookoła kruchego spodu.

Spód z nałożonym brzegiem wkładamy do gorącego piekarnika (180 st.C.) i pieczemy ok. 15 mi – 17 min, do zrumienienia.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Zimny spód smarujemy dżemem na który wylewamy chłodną masę krówkową, pozostawiamy
na ok. 30 min, a następnie dekorujemy bakaliami.

Przygotowanie masy krówkowej:

W garnuszku zagotować mleko z kremówką, kiedy będzie bardzo gorąca wrzucić krówki
(bez papierków 😉 ) , mieszać do chwili, kiedy cukierki całkowicie się rozpuszczą. Przelać masę krówkową przez sitko bo na dnie na pewno zostaną nierozpuszczone kawałki. Do gorącej masy włożyć masło i dokładnie wymieszać. Masło powinno się całkowicie rozpuścić. Ponownie dokładnie wymieszać masę, powinna być gładka i błyszcząca. Odstawić do wystygnięcia i zgęstnienia.

Kiedy masa będzie całkowicie zimna i gęsta, ale wciąż lejąca, wyłożyć ją na przygotowany spód. Lekko potrząsając ciastem rozprowadzić równo po cieście. Odstawić do zastygnięcia i całkowitego zgęstnienia. Masa nie będzie twarda, a jedynie bardzo gęsta, miękka i ciągnąca. Pyszna 🙂

Smacznego 🙂

 

  • Mazurek Przepis
  • Mazurek Przepisy
  • Mazurek Wielkanocny Dekoracje
  • Mazurek Wielkanocny Ciasto
  • Mazurek Wielkanocny Ciasto

 


 

 

(Visited 596 times, 16 visits today)

Dorota

previous
Mazurek Wielkanocny Bakaliowy
previous
Mazurek Wielkanocny Bakaliowy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię