0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Dżem Pomarańczowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Dżem Pomarańczowy

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jeden z najlepszych domowych przetworów jakie robię. Od lat jesienią przygotowuję kilkanaście słoików cudownego dżemu pomarańczowego z charakterystyczną, lekką goryczą. Od kilku lat tem dżemem obdarowuję w okresie świątecznym naszych przyjaciół i rodzinę. Dżem pomarańczowy zamykam w ładnych słoika, ozdabiam wstążką i tak przygotowane przetwory są idealnym podarunkiem od serca. Polecam Wam gorąco przygotowanie dżemu w domu, nie ma porównania z tym ze sklepów. Robi się go bardzo łatwo i nigdy jeszcze nie zepsuł się nawet jeden słoiczek.

Jesień to idealny czas na przetwory z pomarańczy. Owoce są już znacznie słodsze niż latem i mają ładnie wybarwioną skórkę.

Dżem z pomarańczy polecam, jako dodatek do słodkich wypieków i mięs.  Można nim, np. przełożyć kruche ciasteczka lub posmarować pierś z kaczki przed i po pieczeniu.

Spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku 🙂

 

dzem-pomaranczowy

Dżem pomarańczowy

Składniki na dżem pomarańczowy:

  • 1,5 kg pomarańczy
  • ok. 1 kg cukru żelującego 
  • Wyparzone słoiki

Sposób przygotowania dżemu:

Pomarańcze dokładnie umyć, można wyszorować kuchenną gąbką. Osuszyć.

Na tarce ze średnimi oczkami zetrzeć skórkę, tylko część pomarańczową, bez białej.

Ostrym nożem ściąć z pomarańczy albido (całą białą część), tak aby został tylko miąższ.

W malakserze lub blenderze umieścić owoce, zmiksować bardzo dokładnie.  Usunąć ew. większe kawałki błonki.

Zmiksowane pomarańcze, otartą skórkę i cukier żelujący umieścić w średniej wielkości garnku i zagotować, mieszać d czasu do czasu.

Zmniejszyć płomień do min, przykryć garnek i gotować dżem przez 40 min. Mieszać pod czasu do czasu.

Wyparzone słoiki napełnić gorącym dżemem, zamknąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego 🙂

  • dzem-pomaranczowy-przepis copy
  • dżem-przepis
  • dzem-przepis
(Visited 5 360 times, 16 visits today)

Dorota

Zapiekanka Makaronowa
previous
Zapiekanka Makaronowa
Domowa Szarlotka z Kruszonką
next
Szarlotka z kruszonką – najlepsza
Zapiekanka Makaronowa
previous
Zapiekanka Makaronowa
Domowa Szarlotka z Kruszonką
next
Szarlotka z kruszonką – najlepsza

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię