0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Szarlotka z kruszonką – najlepsza

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szarlotka z kruszonką – najlepsza

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Już dawno nie robiłam szarlotki, więc kiedy wczoraj wieczorem wyjęłam ze spiżarni dużą torbę z jabłkami pomyślałam, że nie mam lepszego pomysłu co z nimi zrobić jak właśnie szarlotka z kruszonką.

Zrobiłam ciasto najbardziej klasycznie, z kruszonką i jabłkami z dodatkiem cynamonu, a to wszystko na półkruchym cieście.  Szarlotka jest obłędna, słodkie ciasto i lekko kwaskowate jabłka z bardzo delikatną nutką cynamonu bo w naszym domu po za mną nikt nie szaleje na jego punkcie.

Niedawno koleżanka zapytała mnie jaka jest różnica między ciastem kruchym, a półkruchym, więc kiedy piekłam szarlotkę pomyślałam, że muszę o tym napisać bo może ktoś jeszcze zastanawia się nad różnicą między tymi dwoma ciastami.

Ciasto półkruche to takie do którego dodajemy niewielką ilość proszku do pieczenia, do ciasta kruchego proszku nie dodajemy. To jedyna różnica między ciastem kruchym, a półkruchym poza tym wszystkie składniki są takie same. Oba ciasta lubią zimne składniki, oba po przygotowaniu odkładamy do lodówki lub innego zimnego miejsca, żeby odpoczęły. Oba ciasta przygotowujemy w ten sam sposób czyli składniki siekamy ze sobą do połączenia.

Zarówno ciasto kruche jak i pół kruche doskonale nadaje się do przygotowania tart i szarlotek.

Polecam spróbujcie upiec taką szarlotkę, rodzaj ciasta wybierzcie sami, na każdym ciecie wyjdzie pyszna 🙂

 

Domowa Szarlotka

Szarlotka z kruszonką

Składniki na szarlotkę z kruszonką:

  • 200 g zimnego masła (180 g. do ciasta i 20 g do kruszonki)
  • 250 g. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (L)
  • 1 żółtko (białko zachować do posmarowania ciasta)
  • 80 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Ponadto na nadzienie z jabłek:

  • ok. 700 g jabłek najlepiej szara reneta
  • 20 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy lub 3-4 kropli zapachu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub nieco więcej jeśli lubimy, ew. można zrezygnować)

*Na kruszonkę

  • 20 g masła rozpuszczonego
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • ok. 1/2 szklanki mąki

Przygotowanie ciasta półkruchego na szarlotkę:

W misie malaksera lub na stolnicy wszystkie składniki na ciasto połączyć i dokładnie posiekać. Siekamy tak długo, ża powstanie jednolite ciasto.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 24 x 28 cm, może być nieco większa), na dno wyłożyć ciasto, palcami wylepić równą warstwą dno blachy. Posmarować ciasto białkiem przy pomocy pędzla kuchennego, widelce ponakłuwać w kilku miejscach. Ciasto wstawić do zamrażalnika na ok. 40 min.

W międzyczasie przygotować jabłka do szarlotki:

Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć jabłka na grubej tarce, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 10 min, żeby jabłka puściły sok.
W dużym garnku zagotować jabłka razem z sokiem który puściły, dodatkiem cynamonu i zapachu waniliowego. Kiedy jabłka zaczną się gotować, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 min. Mieszać od czasu do czasu.

Uduszone jabłka zdjąć z ognia i odkryte zostawić do przestygnięcia, lub jeśli chcemy, można gorące włożyć do słoików, zakręcić i odstawić do całkowitego wystygnięcia, będą doskonałe na zimę do szarlotki.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem. 

Ciasto półkruche wyjąć z zamrażarki i podpiec w 180 st.C. przez ok. 12-14 min. do lekkiego zrumienienia.
Podpieczone ciasto wyjąć i na wierzch wyłożyć jabłka, a całość posypać *kruszonką, wstawić do piekarnika.
Szarlotkę piec 25-30 min do zrumienienia kruszonki. 

Wyjąć szarlotkę i studzić w blaszce przez ok. 30 min.
Podawać polukrowaną lub oprószoną cukrem pudrem.

* Jak zrobić kruszonkę do szarlotki:

Wszystkie składniki kruszonki włożyć do miski i dokładnie wymieszać widelcem, powinnny powstać mniejsze i większe grudki ciasta. Kruszonkę można przechowywać w lodówce do chwili kiedy będzie potrzebna do posypania szarlotki lub każdego innego ciasta.

Smacznego 🙂

  • Szarlotka z Kruszonką
  • Szarlotka z Kruszonką
  • Domowa Szarlotka z Kruszonką

 

Więcej przepisów na szarlotki:

Szarlotka Tarta

 

 

Przepisy na tarty i tartaletki:

Tarta z Łososiem i Porami

(Visited 1 330 times, 1 visits today)

Dorota

Domowy Dżem Pomarańczowy
previous
Dżem Pomarańczowy
next
Sałatka Śledziowa
Domowy Dżem Pomarańczowy
previous
Dżem Pomarańczowy
next
Sałatka Śledziowa

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię