Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Dzisiaj rano poczułam wielką ochotę na śledzie:) Nie kryje się za tym nic, zupełni nic tajemniczego, po prostu ochota na śledzia.
Przypomniał mi się przepis, który robiłam bardzo często wiele lat temu. Przepis na sałatkę śledziową jest bardzo prosty, filety śledziowe i świeże warzywa, to nieco inna sałatka niż te które robię teraz, ale równie pyszna.
Tę sałatkę śledziową najczęściej podaję na Pumperniklu lub innym ciemnym, pełnoziarnistym chlebie, moim zdaniem najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem, ale jeśli lubicie inne połączenia możecie podać ją na grzankach z chleba tostowego,lub cienkich kromkach świeżej bagietki.
Uwaga, sałatka śledziowa ma dość ostry smak.
Polecam miłośnikom śledzi:)
Sałatka Śledziowa
Składniki:
- 200 g opakowanie filetów śledziowych w oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 dymki, zielone części
- pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Filety dokradnie płuczemy i osuszamy. Kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z papryką (oczyszczoną z nasion) i cebulą. Zielone części dymki kroimy w cienkie paseczki.
- Wszystkie składniki łączymy i mieszamy, doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i sokiem z cytryny. Schładzamy.
Podajemy na ciemnym gruboziarnistym chlebie lub pumperniklu.
3 komentarze Ukryj
śledzie to ja zawsze i pod każdą postacią mogę jeść:) fajna sałatka:)
Muszę dokupić paprykę i robię ją! Pychotka!
Róbcie Kochani, róbcie, bo to łatwy sposób na coś małego i fajnie smakującego:)